Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Ανήσυχη η ΕΚΤ για την μεγάλη έκθεσή της στην Ελλάδα και στις τράπεζες που φθάνει τα 168 δισ - Έχουν επεξεργαστεί και plan b 18 δισ αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα για να προστατεύσουν τις 4 συστημικές τράπεζες - Έχει ζητηθεί μείωση της ρευστότητας


Ανήσυχη η ΕΚΤ για την μεγάλη έκθεσή της στην Ελλάδα και στις τράπεζες που φθάνει τα 168 δισ - Έχουν επεξεργαστεί και plan b 18 δισ αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα για να προστατεύσουν τις 4 συστημικές τράπεζες - Έχει ζητηθεί μείωση της ρευστότητας

19/05/12 - 07:28
 Ανήσυχη η ΕΚΤ για την μεγάλη έκθεσή της στην Ελλάδα και στις τράπεζες  που φθάνει  τα 168 δισ -  Έχουν επεξεργαστεί και plan b 18 δισ  αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα για να προστατεύσουν τις  4 συστημικές τράπεζες  - Έχει ζητηθεί μείωση της ρευστότητας
Ιδιαίτερα ανήσυχη είναι η ΕΚΤ για την τεράστια έκθεση της στην Ελλάδα και στις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που η χώρα χρεοκοπήσει και βγει από το ευρώ.
Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πηγές η ΕΚΤ έχει πιέσει προς την κατεύθυνση μείωσης της εξάρτησης της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες και ταυτόχρονα αναζητάει φόρμουλα για το πώς θα χειριστεί την εξίσου μεγάλη έκθεση σε ελληνικό χρέος αν  καταρρεύσει η χώρα.

Το υπαρκτό plan B που διαψεύστηκε για να επιβεβαιωθεί…

Όλοι το διέψευσαν αλλά είναι υπαρκτό τελικά το εναλλακτικό σχέδιο που έχουν εκπονήσει η ΕΚΤ και η Κομισιόν για την Ελλάδα στην περίπτωση που η χώρα εγκαταλείψει το ευρώ και επιστρέψει στην δραχμή.
Με βάση τις διαρροές που έχουν υπάρξει μετά την δήλωση έκπληξη του επιτρόπου εμπορίου και τις διαψεύσεις που ακολούθησαν, άλλοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι όντως έχουν επεξεργαστεί εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές η ΕΚΤ σε συνεργασία με την ΤτΕ και την Κομισιόν έχουν εκπονήσει σχέδιο στην περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ.
Το σχέδιο αυτό αναδεικνύει το βαθμό ετοιμότητας των μηχανισμών της Ευρώπης αλλά δεν σημαίνει και κατ΄ ανάγκη ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ.

Ανήσυχη η ΕΚΤ για την έκθεση της στην Ελλάδα

Όμως αυτό που χρήζει μεγάλης προσοχής είναι ότι η ΕΚΤ εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη από την έκθεση της στις ελληνικές τράπεζες και στην Ελλάδα μέσω των ομολόγων.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει χορηγήσει 73 δις ευρώ ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, κατέχει 40 δις ή όλες οι εθνικές κεντρικές τράπεζες 53 από 56,6 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα αρχικώς.
Από το ELA της ΤτΕ έχουν χορηγηθεί 55 δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.
Το ELA είναι ρευστότητα που έχει αποκτήσει η ΤτΕ μέσω του ευρωσυστήματος.
Δηλαδή συνολικά η ΕΚΤ έχει έκθεση στην Ελλάδα 168 δις ευρώ δηλαδή το μισό χρέος της χώρας.
Η ΕΚΤ είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να μειώσει την εξάρτηση της από την Ελλάδα ωστόσο έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο στήριξης της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών στην περίπτωση που συμβεί ένα μοιραίο ατύχημα,  χρεοκοπήσει η Ελλάδα και βγει από το ευρώ.
Υπάρχουν πληροφορίες που φέρουν την ΕΚΤ και την ΕΕ να έχουν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των 4 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών που χαρακτηρίστηκαν συστημικές. Να σημειωθεί εδώ ότι αν υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδος και έξοδος από το ευρώ μόνο αυτές οι 4 τράπεζες θα διασφαλιστούν με βάση αυτό το σχέδιο ενώ οι υπόλοιπες θα μείνουν στον….αέρα.
Δεν είναι τυχαία η βιασύνη της ΕΚΤ να διατεθούν από το ΤΧΣ, τα 18 δις ευρώ που αποτελούν προκαταβολή για τις κεφαλαιακές ενισχύσεις των 4 συστημικών τραπεζών, Εθνικής, Alpha, Eurobank και Πειραιώς
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες η ΕΚΤ ακόμη και στην περίπτωση κατάρρευσης της Ελλάδος και εξόδου από το ευρώ έχει αποφασίσει να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες με τα 18 δις ευρώ τα οποία πιθανότατα θα διατεθούν στις 22 με 23 Μαΐου.
Η μεγαλύτερη πίεση ωστόσο ασκήθηκε από την ΕΚΤ για να διατεθούν άμεσα στις τράπεζες με το αιτιολογικό ότι πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Ωστόσο η πραγματική αιτία που η ΕΚΤ πιέζει ώστε να διατεθούν άμεσα τα 18 δις στις τράπεζες δεν είναι άλλος από την απόφαση που έχει λάβει μέσω των κεφαλαίων αυτών να μειωθεί η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ. Στόχος είναι τα 73 δις ρευστότητας να περιοριστούν στα 50 δις σχετικά σύντομα.
Θα παρουσιαστεί η επίσπευση της καταβολής των 18 δις ως κίνηση για την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών που είναι προφανώς ισχύει αλλά η πραγματική αιτία είναι ότι η ΕΚΤ έχει βάλει στο μάτι τα 18 δις καθώς με αυτά οι τράπεζες θα μειώσουν την εξάρτηση τους.
Η στάση της ΕΚΤ είναι ωστόσο πολύ περίεργη.
Από την μια θέλει να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες δίδοντας εσπευσμένα τα 18 δις αλλά από την άλλη θέλει να χρησιμοποιήσει τα 18 δις για να μειωθεί η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ρευστότητα που έχει χορηγήσει.
Για να αποφευχθούν παρερμηνείες άλλο τα 18 δις κεφάλαια και άλλο ρευστότητα αλλά προφανώς λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Τι θα συμβεί με τα ελληνικά ομόλογα;

Η ΕΚΤ ενώ προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών ακόμη δεν έχει διευθετηθεί το θέμα των 40 δις ελληνικών ομολόγων ή 53 συνολικά για όλες τις κεντρικές τράπεζες που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια τους και αποκτήθηκαν ειδικά από την ΕΚΤ από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις.
Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει η ΕΚΤ θα εγγράψει 40 δις ευρώ ζημία.

Προετοιμάζονται και οι ελληνικές τράπεζες για κάθε ενδεχόμενο

Υπάρχει πλάνο αποτροπής μαζικής φυγής καταθέσεων; Το  ερώτημα αυτό ετέθη στην ΤτΕ και στις τράπεζες και το διέψευσαν.
Όμως οι πληροφορίες μας οι οποίες είναι πολύ αξιόπιστες αναφέρουν ότι τουλάχιστον σε μια περίπτωση που γνωρίζουμε μετά απολύτου  βεβαιότητας ότι έχει εξεταστεί ένα σχέδιο αποτροπής μαζικής φυγής καταθέσεων στην περίπτωση που υπάρξει εκτροπή μετά τις εκλογές, νέα ακυβερνησία ή η χώρα οδηγείται οριστικά εκτός ευρώ.
Το σχέδιο περιλαμβάνει 3 στάδια πάντα στην περίπτωση που υπάρξει εκτροπή της Ελλάδος, χρεοκοπία ή έξοδος από το ευρώ.
1)Πρώτο στάδιο εντολές σε όλο το δίκτυο να αποφεύγονται οι υπεραναλήψεις μετρητών καθώς και να οριοθετούνται τα ATMs.
Π.χ. να μην διαθέτουν σκόπιμα επαρκή χαρτονομίσματα.
2)Δεύτερο στάδιο οριοθετείται από την τράπεζα σε κεντρικό επίπεδο και αυτό περνάει και στο δίκτυο το όριο ανάληψης μετρητών σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση ενώ παγώνουν οι υπεραναλήψεις.
Παρ΄ ότι έχουν αναφερθεί πολλές φορές όρια ανάληψης μετρητών τύπου Αργεντινής τα 200-300 ευρώ θα μπορούσε να είναι ένα νέο κατώτερο αναπροσαρμοσμένο όριο.
3)Το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει απαγόρευση των υπεραναλήψεων και οριοθετείται η εκταμίευση καταθέσεων με βάση αυστηρά το είδος των πελατών επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Στο στάδιο αυτό μπορεί να υπάρξει μπλοκάρισμα καταθέσεων ακόμη και έλεγχος θυρίδων όπου έχουν καταλήξει καταθέσεις.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...