Η Ελλάδα προς νέες εκλογές ίσως στις 17/6 εν μέσω ενός διλήμματος παραμονή στο ευρώ και μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ και χρεοκοπία – Σήμερα κρίνεται η κυβέρνηση της Αριστεράς – Ο Σαμαράς λέει όχι και ο Βενιζέλος ναι μεν αλλά... και η παγίδα
(upd6)Πολιτικοί, επιχειρηματίες, τραπεζίτες και η κοινωνία,
κατανοούν ότι με βάση το χάσμα πολιτικών απόψεων που επικρατεί στην
κρισιμότερη στιγμή της ιστορίας της χώρας όπου κρίνεται το μέλλον της
στο ευρώ και η αποφυγή ή όχι της πραγματικής χρεοκοπίας η μόνη λύση μετά
το ασαφές πολιτικό μήνυμα της κοινωνίας είναι οι εκλογές…
Ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών θα
έχει συνομιλίες σήμερα με Σαμαρά της ΝΔ και Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική πλατφόρμα των 5 σημείων που παρουσίασε ο Τσίπρας ως βάση διαπραγμάτευσης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την ΝΔ.
Μάλιστα το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ Σαμαράς και Βενιζέλος να αναιρέσουν ότι συμφώνησαν με την Τρόικα είναι ξεκάθαρο ότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε καταστροφή, έξοδο από το ευρώ και βίαιη χρεοκοπία.
Επίσης η κρατικοποίηση των τραπεζών και η αξιοποίηση των καταθέσεων αποτελεί μια νεφελώδη πολιτική προσέγγιση που μόνο βλαπτικά μπορεί να λειτουργήσει.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να προωθήσει τις προτάσεις του, στέλνοντας επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ, Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Μέσω της επιστολής ζητά υιοθέτηση ενός εναλλακτικού σχεδίου βασισμένου στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πλέον τα κόμματα που υπέγραψαν τις δεσμεύσεις, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, εκπροσωπούν σήμερα περίπου το 33% του ελληνικού λαού.
Η ΝΔ και ο Σαμαράς πήραν θέση και κατ΄ ουσία όπως διαφαίνεται θα επισημοποιηθεί μετά την συνάντηση Σαμαρά – Τσίπρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε και ψήφος ανοχής.
Το ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος θα συνομιλήσουν αλλά είναι αδύνατο ο ΣΥΡΙΖΑ να μεταπείσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να στείλει επιστολή αναίρεσης των δεσμεύσεων του στην Τρόικα.
Ο Αλ. Τσίπρας δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση της Αριστεράς άπαξ και διαφώνησε απόλυτα το ΚΚΕ.
ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά διαθέτουν 52 και 19 δηλαδή 71 βουλευτές ή σε ποσοστό του εκλογικού σώματος 22,9% περίπου.
Αν συνεργαστούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Π Καμμένου ή δοθεί ψήφος ανοχής συγκεντρώνουν σε έδρες 104 και σε ποσοστό 33,5% περίπου.
Δηλαδή 3 κόμματα μαζί δεν έχουν ούτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία ούτε πλειοψηφία στην κοινωνία και τον λαό.
Ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ έδινε ψήφο ανοχής συνολικά θα συγκέντρωναν 145 βουλευτές θα είχαν μεν πλειοψηφία αλλά με την ΝΔ, το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή απέναντι τους δεν θα μπορούσαν να νομοθετήσουν και η κυβέρνηση ή το κυβερνητικό μόρφωμα θα κατέρρεε.
Αν ο Τσίπρας αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση της Αριστεράς που θα ήθελαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να αποδομήσουν και να εκθέσουν την Αριστερά, να παγιδεύσουν την Αριστερά η διερευνητική εντολή θα δοθεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο.
Αν αποτύχει και η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της δημοκρατίας συγκαλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και τους ζητά να συμφωνήσουν σε οικουμενική κυβέρνηση.
Αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια τότε θα προκυρηχθούν νέες εκλογές ίσως στις 17 Ιουνίου.
Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι οι νέες εκλογές αν και εφόσον υλοποιηθούν θα πραγματοποιηθούν σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον.
Παραμονή στο ευρώ αλλά και υλοποίηση του μνημονίου με προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης ή χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ;
Αυτό θα είναι το μεγάλο δίλημμα….
Τι προβλέπει το Σύνταγμα εάν αποβούν άκαρπες οι διερευνητικές εντολές
Άκαρπες αναμένεται να αποβούν οι διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με το πιο πιθανό σενάριο, βάσει Συντάγματος, να οδηγεί στη διενέργεια νέων εκλογών πιθανότατα για 10 ή 17 Ιουνίου.
Βάσει του Συντάγματος, εάν και ο αρχηγός του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να καλέσει όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και, αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.
Σε περίπτωση νέας αποτυχίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό (υπηρεσιακής) κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.
Ανεξάρτητα από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, στις 17 Μαΐου θα πρέπει να συγκληθεί η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για «τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη εκλογών και τη σύγκληση της νέας Βουλής» που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θυροκολλήθηκε στις 11 Απριλίου 2012.
Παράλληλα, με βάση την εκλογική νομοθεσία, αν γίνουν βουλευτικές εκλογές μέσα σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών από τις προηγούμενες, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης για τους υποψήφιους βουλευτές.
Τι συνέβη χθες….
Σφοδρή επίθεση στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, σχετικά με τις προτάσεις του για ακύρωση των δεσμεύσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προς την τρόικα εξαπέλυσε ο Αντ. Σαμαράς, θέτοντας επί της ουσίας τέλος σε κάθε σενάριο περί παροχής ψήφου ανοχής σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Ταυτόχρονα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Σαμαράς ετοιμάζει πολιτική πρωτοβουλία για επανένωση της κεντροδεξιάς...
Ο πρόεδρος της ΝΔ, στις δηλώσεις του, ανέφερε πως "Οι προτάσεις του Τσίπρα οδηγούν σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο Τσίπρας κάνει το παν για να μη σχηματιστεί κυβέρνηση. Για να γίνουν όσα θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ η χώρα πρέπει να βγει από το ευρώ", ενώ πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν πρόκειται "να βάλει την υπογραφή του στη διάλυση της χώρας"....
"Το μήνυμα των εκλογών το πήραν οι εταίροι μας. Ο Τσίπρας δεν έχει διάθεση να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας. Ελπίζω ως αύριο να συνέλθει", σημείωσε επίσης ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στη μεταξύ τους συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης, συμπληρώνοντας πως "Επανακρατικοποιήσεις δεν γίνονται πουθενά στον κόσμο". "Δεν θέλουμε να πάμε σε εκλογές. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την ανοχή μας σε κυβέρνηση μειοψηφίας, που θα εξασφαλίζει την συμμετοχή της χώρας στο ευρώ. Αλλά αυτά που υποστηρίζει ο Τσίπρας οδηγούν στην έξοδο από το ευρώ", δήλωσε επίσης ο κ. Σαμαράς.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, φέρεται πως ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να αποστείλει επιστολή προς τους κ.κ. Barroso, Rompuy και Draghi, με την οποία και θα ζητά την ακύρωση των δεσμεύσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
"Από την πρώτη στιγμή παρουσίασα την πλέον εφικτή λύση. Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας", δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. "Ο λαός ζήτησε η Ελλάδα να είναι στο ευρώ, αλλά και να αλλάξει η δανειακή σύμβαση", πρόσθεσε για να συμπληρώσει "Πρέπει να προτάξουμε το πατριωτικό καθήκον".
"Απαιτείται εθνική ενότητα και μίνιμουμ συμφωνία προς ότι ζητάει ο λαός", τόνισε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας παράλληλα πως "Η σκληρή διαπραγμάτευση δεν γίνεται μεταξύ των κομμάτων, αλλά με τους δανειστές".
Υπενθυμίζεται πως κ. Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα 9 Μαΐου με τον Π. Καμμένο των ΑΝΕΛ (17:00), τον Ευ. Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ (18:00) και τον Α. Σαμαρά της ΝΔ (19:00).
Οι πολιτικές ζυμώσεις είναι ραγδαίες, με επίκεντρο την προσπάθεια να συγκροτηθεί κυβέρνηση Αριστεράς, που θα λάβει ψήφο ανοχής από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου, όπου ωστόσο - αν τυχόν υπάρξει συμφωνία - σε επίπεδο εδρών η -πλειοψηφία δεν επιτυγχάνεται, αυξάνοντας την πιθανότητα νέας εκλογικής αναμέτρησης στις 17 Ιουνίου, πιθανότατα....
Οι 5 άξονες του ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τους πέντε βασικούς άξονες - προτάσεις πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης αριστεράς, ζητώντας παράλληλα από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να ακυρώσουν με επιστολή τους προς την ΕΕ τις δεσμεύσεις τις οποίες έχουν αναλάβει στο παρελθόν....
Κυβέρνηση αριστεράς, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και απαγκίστρωση από το Μνημόνιο στηρίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, όπως διεμήνυσε στον Αλ. Τσίπρα, στη διάρκεια της συνάντησής τους στη Βουλή...
Aύριο Τετάρτη συνεδριάζει η εκτελεστική γραμματεία της ΝΔ, αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ ο Βενιζέλος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ο νέος πρωθυπουργός να προέρχεται από την Αριστερά....
Οι άξονες που πρότεινε ο κ. Τσίπρας είναι οι εξής:
- Να σταματήσει η εφαρμογή των όρων του Μνημονίου για περικοπές στους μισθούς.
- Να προωθηθούν άμεσες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.
- Να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
- Να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα. Να ενισχύσουν τις μικρομεσσαίες επιχειρήσεις. Να παρουσιαστεί η έκθεση της Blackrock.
- Να δημιουργηθεί διεθνής επιτροπή λογιστικού ελέγχου για το ελληνικό χρέος.
"Οι Έλληνες αποφάσισαν: Ούτε 151 βουλευτές, ούτε 51% σ' αυτούς που στηρίζουν το Μνημόνιο", δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας. "Οι πολίτες εγκατέλειψαν τα δύο κόμματα του Μνημονίου", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα καλπονοθευτικό το νέο εκλογικό νόμο. "Οι εγγυητικές επιστολές Βενιζέλου και Σαμαρά στην Ευρώπη είναι άκυρες", σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει πως απευθύνει έκκληση και στους δύο να στείλουν επιστολή στην Ευρώπη, στην οποία θα αναφέρεται ρητά πως οι δεσμεύσεις τους.
"Δεν θα επαναφέρουμε από το παράθυρο ότι έδιωξαν οι Έλληνες από την πόρτα".
"Διεμήνυσα στον κ. Τσίπρα ότι κοινωνία και χώρα δεν μπορούν να πορευθούν με τις πολιτικές που καταδίκασε ο λαός. Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει κυβέρνηση αριστεράς, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο", δήλωσε ο κ. Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα.
"Ο λαός ζητά λύση", πρόσθεσε για να συμπληρώσει πως "Η ΔΗΜΑΡ συμβάλλει για να υπάρξει κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές".
Λίγο πριν τις δηλώσεις του ο κ.Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γγ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, η οποία τον ενημέρωσε πως δεν υπάρχει λόγος συνάντησής τους, καθώς οι θέσεις του κόμματός της είναι γνωστές.
Τις επίσημες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αναμένουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η επικεφαλής της παράταξης Ι. Κοντούλη, μετά τη συνάντησή της με τον Α. Τσίπρα.
Η ίδια κατέστησε σαφές πως η οριακή απουσία των Οικολόγων από τη Βουλή δεν τους επιτρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης. "Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε μόνο πίσω από ένα αντιμνημόνιο πλαίσιο", σημείωσε για να προσθέσει πως "οι προτάσεις των Οικολόγων δεν λένε μόνο όχι στο Μνημόνιο αλλά προσφέρουν τον οδικό χάρτη για να βγει η χώρα από την κρίση και παράλληλα προστατεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της.
Ανοικτή στο ενδεχόμενο συνεργασίας με δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς εμφανίστηκε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, μετά τη συνάντησή της με τον κ. Τσίπρα.
"Η πολιτική του Μνημονίου μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Η πολιτική της λιτότητας δεν αποτελεί λύση", δήλωσε η κυρία Κατσέλη για να προσθέσει πως τάσσεται "υπέρ της ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.