Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Κανένας μηχανισμός δεν μπορεί να εγγυηθεί τις καταθέσεις πλην της αξιοπιστίας των τραπεζών – Το ΤΕΚΕ δεν μπορεί να καλύψει πάνω από 800 εκατ με 1 δις – Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές και αξιόπιστες τράπεζες


Κανένας μηχανισμός δεν μπορεί να εγγυηθεί τις καταθέσεις πλην της αξιοπιστίας των τραπεζών – Το ΤΕΚΕ δεν μπορεί να καλύψει πάνω από 800 εκατ με 1 δις – Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές και αξιόπιστες τράπεζες

21/05/12 - 10:44
Η συνεχής επιμονή πολλών στο κατά πόσο είναι εγγυημένες οι καταθέσεις αποδεικνύει προφανώς την διάχυτη ανησυχία της αγοράς, των επενδυτών και των πολιτών.
Ωστόσο πρέπει να ειπωθούν 2 -3 πράγματα ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο περί την ασφάλεια των καταθέσεων.
Ο μόνος μηχανισμός που μπορεί να εγγυηθεί την αξιοπιστία των καταθέσεων είναι μόνο οι τράπεζες.
Κανείς άλλος μηχανισμός δεν μπορεί να εγγυηθεί 168 δις ευρώ καταθέσεις.
Το πλασματικό επιχείρημα ότι το ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων μπορεί να εγγυηθεί το όριο των 100 χιλ ευρώ ανά λογαριασμό και κατάθεση είναι διάτρητο.
Το ΤΕΚΕ δεν μπορεί να καλύψει πάνω από 800 εκατ με 1 δις ευρώ μετά την δέσμευση των κεφαλαίων του σε Proton bank και TBank.
Άρα το επιχείρημα ΤΕΚΕ δεν υφίσταται.
Όμως ποιος μπορεί να εγγυηθεί τις καταθέσεις;
Ο μόνος μηχανισμός που μπορεί να εγγυηθεί τις καταθέσεις είναι μόνο οι τράπεζες εκεί που είναι ο φυσικός χώρος αποταμίευσης.
Μόνο οι τράπεζες μπορούν να εγγυηθούν τις καταθέσεις.
Άρα κάθε προσπάθεια του πολιτικού συστήματος είναι να βοηθήσει τις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν γρήγορα, σύννομα και αποτελεσματικά.
Αν οι τράπεζες θωρακιστούν κεφαλαιακά και διαθέτοντας και περί τα 128 δις ευρώ ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ και του ELA της ΤτΕ μπορούν να εγγυηθούν τις καταθέσεις των πολιτών.
Μόνο οι τράπεζες μπορούν να εγγυηθούν τις καταθέσεις και οι τράπεζες θα εγγυηθούν τις καταθέσεις.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...