Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Διπλό «χτύπημα» των δανειστών ενόψει εκλογών

Διπλό «χτύπημα» των δανειστών ενόψει εκλογών
5/5/2012 1:04:00 μμ
              (0)  (2)


Σχεδόν 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα οι δανειστές συνεχίζουν να παρεμβαίνουν και να προκαλούν. Μετά τις αλλεπάλληλες επεμβάσεις του ΔΝΤ και της γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σειρά είχαν χθες το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πιο συγκεκριμένα, το IIF σε σημείωμα του με τίτλο «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κυβέρνηση συνασπισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» κάνει αναφορά στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που «βλέπουν» ανάκαμψη της στήριξης στα κόμματα που στηρίζουν το μνημόνιο, υπογραμμίζει ότι ο εκλογικός νόμος στην Ελλάδα δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, γεγονός που καθιστά πιθανή μία συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ωστόσο το IIF διατυπώνει επιφυλάξεις για το εάν θα ήταν βιώσιμη μία τέτοια μετεκλογική συνεργασία. «Δεν είναι καθόλου σαφές, με δεδομένες παλαιότερες διαφορές και εντάσεις, ότι η ΝΔ και το ΠαΣοΚ θα αποτελούσαν βιώσιμους συνεργάτες σε ένα συνασπισμό για τα χρόνια που έρχονται. Επιπλέον, ένας συνασπισμός ΝΔ - ΠαΣοΚ θα θεωρηθεί από πολλούς ότι δεν θα διαθέτει τη λαϊκή εντολή που είναι απαραίτητη για να εφαρμόσει αποτελεσματικά την επιπλέον προσαρμογή και την εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται», αναφέρει μεταξύ άλλων το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο.

Επιπλέον στο ίδιο σημείωμα υπογραμμίζεται ότι τα ελληνικά κόμματα που είναι αντίθετα με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ενδέχεται να συγκεντρώσουν το 60% των ψήφων. «Αυτό θα καταστήσει δύσκολη τη διεκδίκηση μιας ξεκάθαρης λαϊκής εντολής, που είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η εφαρμογή του προγράμματος» υποστηρίζει το IIF, που προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στην Ελλάδα ενδεχομένως να πρέπει να συγκροτηθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Νέα προειδοποίηση από τον Σόιμπλε

Σε νέα απειλή- μήνυμα προς τους Έλληνες προχώρησε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κολονία.
«Αν οι Έλληνες στις εκλογές της Κυριακής εκλέξουν μια πλειοψηφία η οποία δεν δέχεται τις δεσμεύσεις, η Ελλάδα θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες» προειδοποίησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εθελοντική» διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι επί της ουσίας οι εκλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γαλλία δεν θα επηρεάσουν την γερμανική οικονομική πολιτική.

Ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου που ζητά απόλυτη τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα έναντι των πιστωτών της. «Και η επόμενη ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα διογκούμενο τμήμα ακραίων κομμάτων, τα οποία δεν θέλουν να αποδεχτούν αυτές τις υποχρεώσεις. «Και η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Έτσι έγινε και στις αλλαγές των κυβερνήσεων στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...