Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Η ελληνική ευκαιρία από την Σύνοδο της οργής


Η ελληνική ευκαιρία από την Σύνοδο της οργής

Η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για απευθείας προσφυγή των τραπεζών στο μηχανισμό είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα

Η ελληνική ευκαιρία από την Σύνοδο της οργής
Η Ιταλία και η Ισπανία έδωσαν μια πολύ σκληρή μάχη στη Σύνοδο Κορυφής, να υπάρξει διαχωρισμός των κεφαλαίων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τα κεφάλαια στήριξης, δάνεια, για την εξυπηρέτηση των δημόσιων χρεών. Τη μάχη την κέρδισαν.
Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μια πολύ σημαντική, καθοριστικής σημασίας, ευκαιρία για τηνΕλλάδα, σε σχέση με την διάρθρωση και τη λειτουργία των κεφαλαίων που εμπίπτουν στο Μνημόνιο- δανειακή σύμβαση 2, ύψους 128 δισ. στο σύνολο τους.
Η Ελλάδα πέραν από την επιμήκυνση του προγράμματος για τουλάχιστον 2 χρόνια, θα πρέπει από την πλευρά της να ζητήσει διαχωρισμό των κεφαλαίων που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της (ανάγκη που προέκυψε από το συντεταγμένο με άμεση εμπλοκή της ίδιας της Ευρωπαϊκής δομής PSI), προβλέπονται ρητά από 30-58 δισ. ευρώ, από τα υπόλοιπα που προορίζονται για την εξυπηρέτηση-αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της.
Τα κεφάλαια για την στήριξη των ελληνικών τραπεζών, θα πρέπει να ενταχθούν στην ίδια διαδικασία που ισχύει για τις ισπανικές και τις ιταλικές τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότιοι Ελληνικές τράπεζες θα στηριχθούν απευθείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, χωρίς τα κεφάλαια να εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό.
Τα κεφάλαια έτσι που δανειζόμαστε μέσω της δανειακής σύμβασης 2, θα μειωθούν από 128 δισ. ευρώ σε 70 δισ. ευρώ, αλλάζοντας δραστικά τον χάρτη των αποπληρωμών, ειδικά αν συσχετισθούν και με τη χρονική επιμήκυνση. Από τα 58 δισ., τα 30 δισ. σε μια πρώτη φάση θα περάσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με μόχλευση στα υπόλοιπα η Ελλάδα, σε άμεση συνεργασία με την ΕΚΤ, απεσταλμένος τουΝτράγκι και όχι η γνωστή τρόικα, θα μπορούσε σε συνεργασία με διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, να προχωρήσει στην επαναγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά, «καταστρέφοντας» μέρος του χρέους της. Τα ελληνικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά διαπραγματεύονται στη ζώνη του 10 % της ονομαστικής τους αξίας.
Από εκεί και πέρα η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει κεφάλαια από τα 60 δισ. ευρώ(μοχλευμένα), 10 δισ. πραγματικά για την στήριξη των ανέργων και των θυμάτων της οικονομικής ύφεσης και κάποια προγράμματα έργων, για τις υποδομές (δρόμοι, λιμάνια κ.λ.π).
Τα δεδομένα της κρίσης στην Ευρώπη δεν αλλάζουν δραματικά ως προς την προοπτική, αλλά δημιουργούνται ευκαιρίες από τον διαχωρισμό των κεφαλαίων για την στήριξη των τραπεζών, από εκείνα για την στήριξη των κρατών.
Η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να αξιοποιήσει την ηρεμία που τελικά μάλλον θα υπάρξει τους θερινούς μήνες, ούτως ώστε να δημιουργήσει θετικά δεδικασμένα για την οικονομία της, χωρίς να χρειάζεται να υπάρξουν νέες αποφάσεις δανεισμού και εγκρίσεις κεφαλαίων στήριξης από τα υπόλοιπα κοινοβούλια της ευρωζώνης. Να η ευκαιρία !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...