Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Πώς ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ βγάζουν αύριο τον νικητή των εκλογών!


Πώς ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ βγάζουν αύριο τον νικητή των εκλογών!ΕκτύπωσηE-mail
16-06-2012 14:33:39
27

Μόλις 16 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην πλέον αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση μετά την Μεταπολίτευση, κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει με ασφάλεια την τελική έκβαση της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης λόγω συνολικής μετακίνησης ψηφοφόρων σχεδόν απ'όλα τα κόμματα σε όλα τα άλλα.
Γνωστός αναλυτής μεγάλης εταιρείας δημοσκοπήσεων έλεγε στο defencenet.gr σχετικά:"Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά από πλευράς πρόθεσης ψήφου. Παλαιοί κομμουνιστές ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, νεοδημοκράτες του 2009 ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚοι της 6ης Μαΐου, τη ΝΔ. Που να βγάλεις άκρη; Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που δεν λέει τι θα ψηφίσει, ενώ το καταλαβαίνουμε από τις απαντήσεις του σε άλλα ερωτήματα ότι έχει αποφασίσει απλά δεν το δηλώνει"!
Όπως έχουμε σημειώσει και σε προγενέστερο σημείωμα, οι κρυφές δημοσκοπήσεις που διεξάγουν οι εταιρείες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτές που δίνουν πρώτη της ΝΔ και σε αυτές που δίνουν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτη τη ΝΔ δίνουν οι ALCO, ΜRB, Kapa, Marc, Pulse, πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ οι VPRC και η Public Issue.
Οι πρώτες είναι περισσότερες, αλλά τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε ότι αφορά την πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματις τις έχουν οι δεύτερες. Το ερώτημα που θα κριθούν οι εκλογές δε νομίζουμε ότι το δίνουν οι δύο μονομάχοι, αλλά πόσο "νερό" έχουν αυτό που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ως τις ...  "δεξαμενές τους" με την έννοια ότι για διάφορους λόγους από εκεί θα προέλθουν οι μεγάλες μετακινήσεις ψηφοφόρων προς αυτά τα δύο κομματα ή εκεί βρίσκονται τα αναπάντητα ακόμα ερωτήματα: ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ.
Τα κόμματα αυτά στις προηγούμενες εκλογές συγκέντρωσαν ακριβώς το 1/3 των ψήφων, ήτοι το 33% σχεδόν των ψηφισάντων. Αυτά πιέζονται ή δείχνουν να πιέζονται στις δημοσκοπήσεις και αυτά προσπαθούν να αντιδράσουν στην "λεηλασία" που επιχειρείται από ΝΔ κια ΣΥΡΙΖΑ.
Τα λοιπά κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής δημοσκοπικά λεηλατούνται: Οι Οικολόγοι-Πράσινοι πολύ δύσκολα θα φτάσουν το 2% αφού πάνε προς ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν οι μισοί από τους ψηφοφόρους τους, το ΛΑΟΣ το ίδιο, αλλά οι διαρροές τους είναι προς ΝΔ, η Δράση-Δημιουργία σε άλλες δημοσκοπήσεις "εξαερώνεται" σε άλλες δείχνει να παίρνει ένα μέρος των παλιών ψηφοφόρων της ΔΗΣΥ που προτιμούν πιο νεοφιλελεύθερες θέσεις παρά τη ΝΔ, όπου βρήκε καταφύγιο η Ν.Μπακογιάννη και τα λοιπά μικρά κόμματα έχουν συμπιεστεί σχεδόν κατά 60% της δύναμης που είχαν εμφανίσει στις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Η Χρυσή Αυγή διατηρεί και ίσως αυξήσει την δύναμή της (ο ίδιος αναλυτής δίνει 6% "πάτο" και ... 9% (!) "οροφή" στην ΧΑ), άρα κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει να περιμένει κάτι από αυτά, το μόνο που απομένει είναι τα τρία κόμματα που προαναφέραμε. Και κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο δέχεται μεγάλες πιέσεις και από τα αριστερά του (ΣΥΡΙΖΑ) και από τα δεξιά του (ΝΔ).
"Θα είναι θαύμα για το ΠΑΣΟΚ αν κρατηθεί σε διψήφιο νούμερο και πολύ μεγάλη του επιτυχία"σημείωνε έτερος δημοσκόπος στο defencenet.gr, ο οποίος είχε προβλέψει σε σημαντικό βαθμό τα αποτελέσματα της προηγούμενης αναμέτρησης. "Η πίεση που δέχεται δείχνει ότι χάνει τον έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους και είναι διαρκώς εντεινόμενη την τελευταία εβδομάδα όσο πολώνεται το κλίμα."
 Βέβαια, έχει σημασία προς τα που πάνε οι ψηφοφόροι αυτοί: "Προς τη ΝΔ σε αναλογία 6 προς 4. Είναι αστικής κατεύθυνσης αυτοί που του απέμειναν στις εκλογές της 6ης Μαΐου".
Το έτερο κόμμα "δεξαμενή" είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Σίγουρα έχουν υποστεί απώλειες, αλλά όχι μόνο προς ΝΔ, αλλά και προς τη  ... Χρυσή Αυγή! "Τρεις στους δέκα που δηλώνουν ότι δεν θα ξαναψηφίσουν Ανεξάρτητους, πάει προς τα δεξιά τους. Οι υπόλοιποι ΝΔ"' λέει ο ίδιος δημοσκόπος.
"Πάντως καταγράφεται αξιοσημείωτη αντοχή για ένα κόμμα ζωής τριών μηνών. Μπορεί να μην λάβει το 10,6%, αλλά θα μπορούσε να διατηρήσει το 7 ή το 8% υπό όρους, μια πολύ σημαντική προίκα για τις επόμενες εκλογές. Μην ξεχνάμε ότι το ΚΚΕ με 8,5% ήταν το σεβαστό απ'όλους τρίτο κόμμα" καταλήγει. Στη ΝΔ δίνουν τους Ανεξάρτητους στο 5%, αλλά αυτό δεν προκύπτει άμεσα από καμία δημοσκόπηση.
Το ΚΚΕ έχει ήδη λεηλατηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά το 50% της δύναμης που είχε στις 6 Μαΐου.Αν αντέξει επάνω από το 6% ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται να είναι πρώτος. Αν πάει στο 4%, τότε, ναι, μπορεί να κερδίσει.
Εν κατακλείδι από ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητους η ΝΔ δείχνει να κερδίζει στην καλύτερη περίπτωση 5% αθροιστικά (αν μείνουν στο ίδιο ποσοστό επί των εγγεγραμμένων οι ψηφοφόροι. Αν αυξηθεί η μειωθεί η αποχή αλλάζουν τα πράγματα. Στην πρώτη περίπτωση υπέρ ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη υπέρ ΝΔ). Και περίπου 5% παίρνει από τα άλλα μικρά κόμματα. Άρα η ΝΔ λαμβάνει κάπου +10% και φτάνει περίπου στο 29%, υπό ιδανικές προϋποθέσεις.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει το +13% για να ξεπεράσει το 29%; "Ναι" αν το ΚΚΕ πάει προς το 4%, το ΠΑΣΟΚ του δώσει περισσότερα από το 2% που υπολογίζει να λάβει και τα μικρότερα κόμματα  που συγκέντρωναν ποσοστό κάτω από 2% απορροφηθούν από την Αριστερά κατά το μεγαλύτερο ποσοστό.
Σε γενικές γραμμές η ΝΔ δείχνει να έχει μεγαλύτερες δεξαμενές, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα, αν διαταραχθεί το ποσοστό αυτών που θα ψηφίσουν επί των εγγεγραμμένων ή το χθεσινό άρθρο των Financial Times της Γερμανίας θα προκαλέσει αυτό που απεύχονται στη ΝΔ: Συσπείρωση των αντιμνημονιακών δυνάμεων...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 
 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...