Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

ΔΝΤ: Η «ανάσα» των Ελλήνων θα κοστίσει 20 δισ. ευρώ


 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι «αν το Μνημόνιο παραταθεί για δύο χρόνια (μέχρι το 2016) τότε θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ».

ΔΝΤ: Η «ανάσα» των Ελλήνων θα κοστίσει 20 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα» επειδή η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στους δανειστές της δια στόματος του πρωθυπουργού ότι δεν επιθυμεί η Ελλάδα άλλα χρήματα, αλλά χρόνο για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, αναζητούνται έμμεσοι τρόποι χρηματοδότησης που δεν απαιτούν κοινοβουλευτική επικύρωση.
Τα σενάρια που εξετάζονται σε μία ενδεχόμενη παράταση είναι τα εξής:
Μία νέα επιμήκυνση του χρέους προς την Ευρωζώνη, έτσι ώστε να μην πληρώνονται τόκοι και ομόλογα ενδεχομένως ως το 2020, σύμφωνα με ένα σενάριο του συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, καθηγητή Γιάννη Μουρμούρα.
Χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αντί των κρατών μελών. Η δυνατότητα αυτή έχει ήδη συζητηθεί για τη χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά τώρα φαίνεται πως εξετάζεται για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της επόμενης διετίας (2013-2014) ή και της παράτασης (2015-2016). Θα μπορούσε για παράδειγμα, αναφέρουν έμπειρες πηγές, να χρηματοδοτείται η Ελλάδα από τον ESM για να εξοφλεί τους τόκους των δανείων της προς την Τρόικα.
Έκδοση νέων έντοκων γραμματίων του Δημοσίου. Η συμφωνία με την Τρόικα προέβλεπε μείωση τους κατά 10 δισ. ευρώ, κάτι που μάλλον δεν θα υλοποιηθεί. Σημειώνεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της διετίας 2015-2016 είναι συνολικά 28-30 δισ. ευρώ, αλλά το ΔΝΤ έχει ήδη δεσμευθεί να δώσει 8 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...