Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Μειώνονται από 301 σε 150 τα Ειρηνοδικεία


Μειώνονται από 301 σε 150 τα Ειρηνοδικεία

Σε... βαθύ «κούρεμα» και των Ειρηνοδικείων της χώρας θα προχωρήσει σύντομα η κυβέρνηση για να εξορθολογιστεί η λειτουργία τους, αλλά και να εξοικονομήσει το κράτος περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ ετησίως
Σε... βαθύ «κούρεμα» και των Ειρηνοδικείων της χώρας θα προχωρήσει σύντομα η κυβέρνηση για να εξορθολογιστεί η λειτουργία τους, αλλά και να εξοικονομήσει το κράτος περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης πρόκειται να προωθήσει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα προβλέπει ότι τα 301 Ειρηνοδικεία που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, θα συγχωνευθούν περίπου στα μισά.
Για το ΠΔ αυτό προηγήθηκε μελέτη από ειδική επιτροπή με σχετική γνωμοδότηση και από τον Αρειο Πάγο που κατέδειξε την ανάγκη να αναδιοργανωθούν αποτελεσματικότερα διάφορες δικαστικές υπηρεσίες. Και τούτο διότι, ενώ υπάρχουν Ειρηνοδικεία, ιδίως στις μεγάλες περιφέρειες, που «στενάζουν» από τον όγκο των υποθέσεων και προσδιορίζουν δίκες για το 2016 και το 2017 (!), την ίδια στιγμή υπάρχουν άλλα που χειρίζονται το πολύ 9 υποθέσεις τον χρόνο. Μάλιστα την προηγούμενη δικαστική χρονιά υπήρξαν λίγα ειρηνοδικεία που είχαν μηδενική κίνηση.
Βέβαια στις διάφορες τοπικές κοινωνίες, αναμένονται αντιδράσεις, αφού η παρουσία ενός ειρηνοδικείου είναι σημαντική με τη συμβολική έννοια της εκπροσώπησης της δικαστικής αρχής. Ομως στη σημερινή δύσκολη οικονομική περίοδο πολλά πρέπει να αλλάξουν, σύμφωνα με τους αρμοδίους, ενώ στις σχετικές εισηγήσεις επισημαίνεται η βελτίωση του οδικού δικτύου από τότε που αποφασίστηκε η ίδρυσή τους, καθώς και η ανάγκη να μην επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός και τελικά οι φορολογούμενοι με δαπάνες δυσανάλογες σε σύγκριση με τη χρησιμότητα και την παραγωγικότητα ορισμένων δικαστικών υπηρεσιών.
«Αγονα»
Η συγχώνευση αφορά κυρίως διάφορα ειρηνοδικεία που χαρακτηρίζονται «άγονα» ή υπολειτουργούντα, με κριτήριο τον μικρό αριθμό υποθέσεων που χειρίζονται ετησίως, με συνέπεια να μη δικαιολογείται η οικονομική επιβάρυνση σε μισθώματα και έμψυχο υλικό. Ταυτόχρονα υπάρχουν δικαστήρια που έχουν εκ των πραγμάτων καταστεί ανενεργά, αφού δεν έχουν γραμματέα, μερικές δε φορές ούτε δικαστή.
Με τη συγχώνευση αναμένεται να εξοικονομηθεί ποσό που ξεπερνά το μισό εκατ. ευρώ, το οποίο καταβάλλεται σε μισθώματα, ενώ το συνολικό όφελος θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ, με την εξοικονόμηση και των ποσών που διατίθενται για την κάλυψη λειτουργικής φύσης δαπανών. Η συγχώνευση είναι επιπλέον αναπόφευκτη και επειδή ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει μειωθεί περίπου στο μισό την τελευταία διετία.
Με τη συγχώνευση θα ενισχυθούν διάφορα ειρηνοδικεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα το «μπαράζ» των χιλιάδων αγωγών που εκκρεμούν σε όλη τη χώρα για υποθέσεις «υπερχρεωμένων νοικοκυριών».
Για τον λόγο αυτό είχε αποφασιστεί και η πρόσληψη 160 ειρηνοδικών, οι οποίοι θα επιμορφωθούν τώρα για να μπορέσουν να ασχοληθούν όχι μόνο με τις εκκρεμείς αυτές υποθέσεις χρεών, αλλά και με τον καταιγισμό νέων υποθέσεων στα ειρηνοδικεία, αφού θα μεταφερθούν σε αυτά και οι δικαστικές αρμοδιότητες που αφορούν διαθήκες, κληρονομητήρια, σωματεία κ.λπ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...