Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Βόμβες Παυλόπουλου στον Επενδυτή: Μεθοδευμένη η μετακύλιση των ομολόγων, οπωσδήποτε “ΝΑΙ” στην εξεταστική.


 

20120915-203041.jpgΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ:
ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΊΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Πρέπει να τηρήσουμε την προεκλογική μας δέσμευση και να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη διαβίβαση στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της δικογραφίας για τις καταγγελίες Ρουμελιώτη
Η ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, κατά το μοντέλο που εφαρμόστηκε στις τράπεζες, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές που υπέστησαν από το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων, είναι ηθική, κοινωνική και πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στον ΕΠΕΝΔΥΤΗ. Επισημαίνει, δε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή κατόπιν σχετικής ερώτησής του, αποδεικνύεται ότι ξένες τράπεζες “ξεφόρτωσαν” ελληνικά
ομόλογα δισεκατομμυρίων την περίοδο πριν από την αναδιάρθρωση με αποτέλεσμα αυτά να “κουρευτούν” στα χέρια των Ασφαλιστικών Ταμείων…
Ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει ότι υποχρέωση της κυβέρνησης είναι επίσης να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής ώστε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για την κατάληξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.
1.
Τι προκύπτει σε σχέση με την κίνηση της των ελληνικών ομολόγων, με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή;
Ότι κατά την περίοδο 1/1/2010 – 31/12/2011 ένα πολύ μεγάλο μέρος ελληνικών ομολόγων που κατείχαν ξένες τράπεζες, κυρίως γαλλικές, γερμανικές και αγγλικές, γύρισε πίσω στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις ελληνικές τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία και αγοράστηκε επίσης από ένα μεγάλο αριθμό ιδιωτών ομολογιούχων, έτσι όταν ήρθε η ώρα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αντί να κουρευτούν αυτά τα ομόλογα στα χέρια των ξένων τραπεζών κουρεύτηκαν στα χέρια ελληνικών τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων και ιδιωτών ομολογιούχων. Δηλαδή στην ουσία αυτό που εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό ως μείωση του χρέους σημαίνει εξαγορά του ελληνικού χρέους από τους Έλληνες!
Το λέω αυτό το πράγμα γιατί πρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα του τι έχει συμβεί με τη λεγόμενη μείωση του ελληνικού χρέους.
2.
Άρα τα σημερινά προβλήματα των Ταμείων οφείλονται κατά κύριο λόγο σε αυτό;
Αυτό είναι βέβαιο. Αλλά πρέπει να διευκρινίσω το εξής. Είναι πολύ σημαντικό είναι το πολιτικό σκέλος, όχι μόνο το οικονομικό και το κοινωνικό. Το κούρεμα έπρεπε να είχε γίνει από τη στιγμή μπήκαμε στο μνημόνιο. Όλοι το έλεγαν τότε. Σοβαροί Έλληνες και ξένοι οικονομολόγοι και όχι μόνο. Φαίνεται τώρα και από τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ότι είχε καταστεί σαφές στην ελληνική κυβέρνηση, στον κ. Παπανδρέου και στον κ. Παπακωνσταντίνου, από πλευράς ΔΝΤ, ότι ήταν αναπόφευκτο το κούρεμα. Τότε, όμως, και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου έλεγαν ότι είναι αδιανόητο να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους γιατί αυτό ισοδυναμούσε με πιστωτικό γεγονός, πράγμα που θα ενεργοποιούσε τα CDS. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι δημιουργήθηκε ένα κλίμα εμπιστοσύνης που οδήγησε τον κόσμο να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, αφού υπήρχε διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση, και, πέραν τούτου, δόθηκε η δυνατότητα σε όλες τις ξένες τράπεζες, εν γνώσει της τρόϊκας φυσικά, η οποία δεν μπορεί να μην γνώριζε ότι η αναδιάρθρωση είναι δεδομένη, να απαλλαγούν από ομόλογα ύψους περίπου 120 δισ. ευρώ.
3.
Οπότε τίθεται ερώτημα αν υπήρξε μεθόδευση;
Βεβαίως. Αν αυτό έγινε με δόλο, με πρόθεση ή αν έτσι εξελίχθηκε η κατάσταση χωρίς να υπάρξει σχεδιασμός.
Δεν είμαι εγώ αυτός που θα το πει. Καθένας όμως μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Θέλω να κάνω το εξής ερώτημα κ. Καλαρρύτη: Αν οι άνθρωποι που μας κυβερνούσαν και οι οποίοι μας οδήγησαν στο μνημόνιο, εσκεμμένα δεν έκαναν την αναδιάρθρωση έγκαιρα ή δεν καταλάβαιναν τι έπρεπε να πράξουν. Αν ήταν εντελώς ανίκανοι ή κάτι άλλο.
4.
Θα πρέπει να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή;
Η Εξεταστική Επιτροπή αποτελεί προεκλογική μας δέσμευση, την οποία δεν έχουμε πάρει πίσω. Είναι φυσικά αυτονόητο ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν η συγκυρία που διανύουμε, κατά συνέπεια το πότε και πώς θα εκπληρώσουμε αυτή την προεκλογική μας υποχρέωση είναι θέμα το οποίο θα αποφασίσουμε στην Ν.Δ. και φυσικά την τελική απόφαση θα την πάρει ο κ. Σαμαράς.
5.
Με τη δικογραφία που έστειλαν στη Βουλή οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς μετά την κατάθεση του κ. Ρουμελιώτη τι γίνεται;
Το θεωρώ πολύ σοβαρό. Στη Βουλή έχει φτάσει πλέον μια δικογραφία από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου -το θυμίζω αυτό στον κ. Βενιζέλο γιατί έφτασε στο σημείο να τα βάλει με τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς- από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου λοιπόν, ύστερα από την έρευνα που έκαναν οι δύο εισαγγελείς, οι κύριοι Μουζακίτης και Πεπόνης, η οποία δικογραφία άπτεται πολλών στοιχείων τα οποία αφορά και η αίτηση καταθέσεως εγγράφων που έχω κάνει, για το πως άλλαξαν χέρια τα ομόλογα. Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή στη Βουλή έχουμε αίτημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση μιας υπόθεσης, έχουμε επιπροσθέτως τα στοιχεία τ από τα οποία αποδεικνύεται -γιατί είναι απόδειξη αυτό, άσχετα με τις προθέσεις των ανθρώπων – ότι δόθηκε περιθώριο 18 μηνών για να ξεφορτωθούν οι ξένες τράπεζες τα ομόλογα και να τα φορτωθούν οι ελληνικές τράπεζες, τα Ταμεία και οι ιδιώτες ομολογιούχοι.
Οπότε, με την εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος η Βουλή πρέπει να δώσει μια απάντηση.
6.
Λέτε ότι είναι και θέμα αξιοπιστίας το πολιτικού συστήματος σε μια περίοδο που αμφισβητείται.
Κάθε φορά που προκύπτουν τέτοια ερωτήματα, και ιδίως όταν τίθενται και από πλευράς Δικαιοσύνης, και το πολιτικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται, τότε επιδεινώνεται το ήδη βαρύ κλίμα για τον πολιτικό κόσμο.
7.
Η οργή για τα μέτρα εντείνει το αίτημα για απόδοση ευθυνών…
Θέλω να τονίσω και κάτι άλλο το οποίο θεωρώ εξίσου σοβαρό και έχει πολύ μεγαλύτερη πρακτική σημασία για τον κόσμο και ιδίως για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και για τους ιδιώτες ομολογιούχους. Είναι βέβαιο ότι η τρόικα γνώριζε πως
κέρδιζαν χρόνο οι ξένες τράπεζες για να ξεφορτώσουν τα ομόλογα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό γίνεται και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διότι δεν μπορούν να φέρουν το βάρος του κουρέματος από μόνες τους, άρα χωρίς ανακεφαλαιοποίηση καταρρέει το τραπεζικό σύστημα. Από τη στιγμή που η ίδια η τρόικα έχει αναγνωρίσει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για τους ίδιους λόγους, και ακόμα περισσότερο επειδή το ποσό είναι πολύ μικρότερο, πρέπει να υπάρξει ένα είδος ανακεφαλαιοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων και βεβαίως αποζημίωσης των ιδιωτών ομολογιούχων και ιδίως αυτών που αγόρασαν από την πρωτογενή αγορά τα ομόλογά τους, δεν είναι δηλαδή τζογαδόροι, και εφόσον τα ομόλογα αυτά είναι ύψους μέχρι 100 χιλιάδων ευρώ.
Διότι εκεί είναι και το όριο της εγγύησης των καταθέσεων από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου. Στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης, μέσα στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά, πρέπει να τεθεί αυτό το θέμα στην τρόικα. Για λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς, ηθικούς και πολιτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...