Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Σούπα ξαναζεσταμένη


 



Σε μία επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης επιδίδεται το σύστημα του υπουργείου Οικονομικών και δικαστικοί κύκλοι σε άμεση συνεργασία με κυριακάτικες εφημερίδες και συγκροτήματα προκειμένου να αμβλυνθεί η αλγεινή εντύπωση που έχει δημιουργηθεί με την λεγόμενη «Λίστα των 32».

Πρόκειται για τον κατάλογο με 32 ονόματα πολιτικών που ελέγχονται, θεωρητικά τουλάχιστον, για παράνομο πλουτισμό στη βάση των Πόθεν Έσχες που έχουν καταθέσει. Η λίστα βρίσκεται στα χέρια του ΣΔΟΕ. Με επιλεγμένες διαρροές και δήθεν αποκαλύψεις που δημοσιεύονται με εντυπωσιακούς τίτλους στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Κυριακής επιχειρείται εξαπάτηση των αναγνωστών με εμφανή σκοπό την έστω και στιγμιαίως αύξηση των κυκλοφοριών.

Επί της ουσίας ο θησαυρός αποδεικνύεται ανύπαρκτος. Σε κανένα ρεπορτάζ από εκείνα που διαφημίζονται στα πρωτοσέλιδα δεν υπάρχει ο κατάλογος των 32 ονομάτων των πολιτικών που ελέγχονται. Αντιθέτως, υπάρχει πληθωρική φλυαρία και αοριστολογία καθώς και αναφορές σε γνωστές υποθέσεις όπως αυτή του συζύγου της Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρου Κούβελου η οποία έχει ήδη πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και άρα δεν συμπεριλαμβάνεται στην περιβόητη λίστα. Φλύαρες αναφορές, στις εσωτερικές σελίδες των εφημερίδων, υπάρχουν και για άλλες γνωστές και χιλιοσυζητημένες υποθέσεις όπως αυτή του Σπήλιου Λιβανού, η οποία απασχόλησε τα ΜΜΕ πριν από μήνες. Γνωστές από τα παλιά και οι υποθέσεις που αφορούν τον Μιχάλη Λιάπη και τον Γιώργο Βουλγαράκη, ενώ και το ζήτημα που αφορά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη προ καιρού.

Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν και γιατί εξελίσσεται αυτή η επιχείρηση αποπροσανατολισμού;

Μετά το φιάσκο με τους λογαριασμούς στην Ελβετία και την ψυχρολουσία που υπέστη την προηγούμενη εβδομάδα η ίδια η Βουλή με την αναγκαστική δημοσιοποίηση επίσημης επιστολής των ελβετικών τραπεζικών αρχών διά της οποία αρνούνται να αποκαλύψουν τους κατόχους τραπεζικών λογαριασμών στη χώρα τους, άρχισαν να κυκλοφορούν στη δημοσιογραφική πιάτσα, μέσω διαρροών πληροφορίες περί της νέας «Λίστας των 32». ΣΔΟΕ και Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της λίστας η οποία ωστόσο φέρεται από επίσημα χείλη και από τον ίδιο τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα να είναι… αυξομειούμενη.

Στα τέλη της εβδομάδας που μας πέρασε, η Βουλή ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανακοίνωση πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και κατοχυρωθούν τα πορίσματα για την ενοχή των πολιτικών αυτών προσώπων.

Εν τω μεταξύ, υπήρξε και παρέμβαση του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο οποίος διέταξε την διεξαγωγή προκαταρτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί να υπάρχει τέτοια λίστα και αν σε αυτή συμπεριλαμβάνονται ονόματα πολιτικών και πάντως να ξεκαθαριστεί αν υφίστανται κατηγορίες. Ανεπισήμως μάλιστα, κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία του Αρείου Πάγου εξέφραζαν την επιφύλαξη τους ως προς την ουσία της υπόθεσης καθώς και για το εάν πράγματι έχουν συγκεντρωθεί ενοχοποιητικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί και που ερευνώνται από τις υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών.

Η υπόθεση κλιμακώθηκε στα τέλη της εβδομάδας, όταν στη Βουλή κατατέθηκε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Τσούκαλη, με την οποία καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΣΔΟΕ, Π. Οικονομικών και Οικονομικούς Εισαγγελείς) να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των εμπλεκόμενων πολιτικών στην «λίστα των 32».

Το Σαββατοκύριακο που διατρέχουμε, συγκεκριμένες εφημερίδες ανακοινώνουν από τα πρωτοσέλιδα τους πως διαθέτουν και δημοσιοποιούν τα ονόματα των πολιτικών αυτών. Στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτε άλλο, παρά να αναφέρονται σε ονόματα πολιτικών που είτε έχουν απαλλαγεί από οποιαδήποτε κατηγορία, είτε έχουν δικαιολογήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών τους. Με λίγα λόγια, όσοι βουλευτές και πολιτικοί θεώρησαν πως θα έπρεπε να καταδείξουν πως δεν εμπλέκονται στην «Λίστα των 32» έσπευσαν να κάνουν χρήση των λεγόμενων «ψιττακών» της δημοσιογραφικής πιάτσας για να αποδοθούν «άσπιλοι» στις τοπικές κοινωνίες τους και στην εκλογική πελατεία τους. Για την ταμπακιέρα ωστόσο κουβέντα.

«Θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του και την τρέχουσα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και δικαστικών λόγω των επερχόμενων περικοπών των ειδικών μισθολογίων»,. Αυτό ισχυρίζονται σε κατ’ ιδίαν πάντως εκμυστηρεύσεις κυβερνητικοί κύκλοι επιχειρώντας να εξηγήσουν τις «επιλεκτικές διαρροές ονομάτων», που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά που αφορούν υποθέσεις «που μυρίζουν ναφθαλίνη»- όπως λέγεται χαρακτηριστικά- την ώρα που «τα μεγάλα ψάρια» εξακολουθούν να κολυμπούν ανεμπόδιστα στον ωκεανό της διαπλοκής» συμπληρώνουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του οικονομικού εγκλήματος.

Ποιοι ισχυρίζονται πως δεν εμπλέκονται


Σημειώνεται ότι θεωρήθηκε δικαιολογημένη η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό από τους υφυπουργό αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, την σύζυγο του πρώην υπουργού Γ. Αλογοσκούφη, Δικαία Αγαπητίδου, την σύζυγο του πρώην υπουργού Θ. Ρουσόπουλου, Μάρα Ζαχαρέα, τον βουλευτή Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτη Μελά και τη βουλευτή της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου. Οι ανωτέρω είχαν δηλώσει τη μεταφορά στο «πόθεν έσχες».

Κάλυψη οικογενειακών αναγκών, όπως για παράδειγμα αποπληρωμή διδάκτρων τέκνων ή νοσηλίων, επικαλούνται η σύζυγος του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη, Μίνα Παπαθεοδώρου, η σύζυγος του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Ορφανού, Μερόπη Ορφανού, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Τρυφωνίδης και ο πρώην ευρωβουλευτής Μανώλης Μαυρομμάτης.

Επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός συνόρων επικαλούνται ο σύζυγος της πρώην βουλευτού Βίβιαν Μπουζάλη και η σύζυγος του πρώην υπουργού Νίκου Σηφουνάκη, Μαρί Δασκαλαντωνάκη.

Κάλυψη δανείων επικαλούνται η ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη, ο βουλευτής Άκης Γεροντόπουλος, η πρώην βουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη και ο πρώην υπουργός Απόστολος Κράτσας. Σημειώνεται ότι η κα. Μπενάκη επικαλείται δανειακές ανάγκες συγγενικού της προσώπου.

«Απαλλαγή» έχουν καθώς δεν κρίθηκε υποχρεωτικό να το δηλώσουν η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Έλενα Κουντουρά, οι πρώην βουλευτές Δημήτρης Πιπεργιάς, Στέλιος Ματζαπετάκης και Νίκος Κορτσάρης.

Σύμφωνα με άλλες πηγές κυκλοφορεί μία λίστα με 24 ονόματα πολιτικών, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στη «Λίστα των 32». Οι περισσότεροι από αυτούς τους πολιτικούς έχουν διαμηνύσει όπως καταγράφεται και στις παραπάνω παραγράφους ότι είτε έχουν απαλλαγεί είτε έχουν δικαιολογήσει τις κινήσεις τους.

Η λίστα με τα 24 ονόματα των πολιτικών:

1.Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ – Επικρατείας)
2. Κώστας Δρούτσας (ΚΚΕ – Ευρωβουλευτής)
3. Κυριάκος Βελόπουλος (ΛΑΟΣ – Α’ Θεσσαλονίκης)
4. Σπήλιος Λιβανός (ΝΔ – Αιτωλοακαρνανίας)
5. Γιάννης Ιωαννίδης (ΝΔ – Α’ Θεσσαλονίκης)
6. Γιώργος Αλογοσκούφης (ΝΔ – Α’ Αθηνών)
7. Θοδωρής Ρουσόπουλος (ΝΔ – Επικρατείας)
8. Παναγιώτης Μελάς (ΝΔ – Α’ Πειραιά)
9. Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ – Λακωνίας)
10. Σήφης Βαλυράκης (ΠΑΣΟΚ – Χανίων)
11. Γιώργος Ορφανός (ΝΔ – Α’ Θεσσαλονίκης)
12. Γιώργος Τριφωνίδης (ΝΔ – Πρέβεζας)
13. Μανώλης Μαυρομάτης (ΝΔ – Α’ Αθηνών)
14. Βίβιαν Μπούζαλη (ΝΔ – Καστοριάς)
15. Νίκος Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ – Λέσβου)
16. Συλβάνα Ράπτη (ΠΑΣΟΚ – Ευρωβουλευτής)
17. Άκης Γεροντόπουλος (ΝΔ – Έβρου)
18. Ελίζα Βόζενμπεργκ (ΝΔ – Α’ Αθηνών)
19. Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη (ΝΔ – Α’ Αθηνών)
20. Απόστολος Κράτσας (ΝΔ – Β’ Αθηνών)
21. Ελένη Κουντουρά (Ανεξάρτητοι Έλληνες – Α’ Αθηνών)
22. Δημήτρης Πιπεργιάς (ΠΑΣΟΚ – Εύβοιας)
23. Στέλιος Ματζαπετάκης (ΠΑΣΟΚ – Ηρακλείου)
24. Νίκος Κόρτσαρης (ΝΔ – Φλώρινας)


Με μηνύσεις απαντούν οι Μεϊμαράκης, Λιάπης και Βουλγαράκης


«Μόλις επέστρεψα από το εξωτερικό, πληροφορήθηκα την ανάμειξη του ονόματός μου σε υπόθεση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα RealNews. Δηλώνω με κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδεμία εμπλοκή έχω και τη Δευτέρα το πρωί θα προσέλθω στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να ζητήσω την άμεση διερεύνηση και διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης. Αυτονόητο είναι ότι επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου», ανέφερε σε επιστολή που ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Δεν γνωρίζω ούτε τον κ. Ζωγραφάκη ούτε τον κ. Καρούζο. Αισθάνομαι οδυνηρή έκπληξη για το γεγονός ότι αναμιγνύουν το όνομά μου. Το θεωρώ απάνθρωπο. Τη Δευτέρα καταθέτω μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του συγκεκριμένου κυρίου» αναφέρει στη δήλωσή του ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης.

Μέσω twitter, επέλεξε να απαντήσει στα όσα του καταλογίζονται περί συμμετοχής του σε σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης. Ο κ. Βουλγαράκης κάνει λόγο για «τακτική λάσπης στον ανεμιστήρα που πρέπει να σταματήσει πια» και αναφέρει ότι «ήδη έδωσε εντολή να κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον όσων ισχυρίζονται αυτά τα μυθεύματα».

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα στηρίζεται στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε τον Οκτώβριο του 2010, ο κτηματομεσίτης Ιωσήφ Λιβανός ο οποίος συνεργάστηκε στο παρελθόν με τον Ιωάννη Καρούζο. Ο κ. Καρούζος (σ.σ. κουμπάρος του προέδρου της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη) φέρεται με μία εταιρεία real estate να εμπλέκεται με τον πρόεδρο της Βουλής και τους δύο πρώην «γαλάζιους» υπουργούς σε μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής και παράνομου πλουτισμού, με αγοραπωλησίες ακινήτων την περίοδο 2005-2008, σε περιοχές- φιλέτα της Αττικής και όχι μόνο.
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012, 01:01

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...