Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Κυριακάτικο τραπέζι: Κόκορας κρασάτος


 

ΥΛΙΚΑ (για 5-6 μερίδες)
- 6 μερίδες κόκορα
- ¼ μανιτάρια
- 300 γρ. μικρά κρεμμύδια
- 5-6 ψιλοκομ. μπέικον
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες ψιλοκομ. σκόρδο
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- 300 ml κόκκινο κρασί
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 κύβος ζωμός κοτόπουλου (αραιωμένος σε 300 ml νερό)
- Δάφνη, μαϊντανός, θυμάρι, δυόσμος, αρωματικά

- Σοτάρουμε σε μία κουταλιά ελαιόλαδο το μπέικον ώσπου να πάρει χρώμα και το αφήνουμε να στραγγίξει σε χαρτί κουζίνας. Κάνουμε το ίδιο με τα κρεμμυδάκια και τελειώνουμε σοτάροντας (3’-4’) με το υπόλοιπο ελαιόλαδο τα μανιτάρια και το ψιλοκομμένο σκόρδο.
- Σοτάρουμε σε τηγάνι με βούτυρο τις φέτες του κόκορα και προσθέτουμε κλωναράκια θυμαριού, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε ώσπου να ροδίσει το κρέας και από τις δύο πλευρές για 10 περίπου λεπτά. Έπειτα και αφού κρατήσουμε τη σάλτσα του βουτύρου στο τηγάνι, βάζουμε τα κομμάτια του κόκορα σε πυρέξ (ή σε ταψάκι) μαζί με το τηγανισμένο μπέικον, τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

- Στη σάλτσα βουτύρου του τηγανιού προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύομαι. Έπειτα (1’-2’), ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζωμό του κοτόπουλου και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα και μετά την περιχύνουμε στο πυρέξ.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και φτιάχνουμε ένα μπουκέτο με τα αρωματικά χόρτα (μαϊντανός, θυμάρι, δυόσμος, βασιλικός κλπ) το οποίο -αφού δέσουμε με σχοινάκι- το τοποθετούμε στο πυρέξ μαζί με το φύλο δάφνης. Ψήνουμε τον κόκορα για 60-65 λεπτά ώσπου να μαλακώσει το κρέας και φύγουν τα πολλά υγρά. Στο τέλος αφαιρούμε τα αρωματικά και σερβίρουμε με ρύζι ή πουρέ πατάτας.

- Μπορούμε και να μαρινάρουμε από την προηγουμένη τον κόκορα σε λεκανίτσα με τα αρωματικά χόρτα και το κόκκινο κρασί. Η συνταγή ισχύει βέβαια και για το απλό κοτόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...