Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Τόκιο> "Κόντρα" ΔΝΤ και ΕΕ με φόντο την Ελλάδα

 



Η Ελλάδα ήταν το κυρίαρχο θέμα και στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Τόκιο. Η διεθνής συνάντηση αποτέλεσε την αφορμή να αναδειχθούν οι διαμάχες μεταξύ των διεθνών δανειστών για την επόμενη ημέρα στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.
Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βρέθηκε πολλές φορές στην ανάγκη να απολογηθεί γα την στάση του Βερολίνου, επαναλαμβάνοντας σχεδόν μονότονα ότι οποιαδήποτε απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί μετά την κατάθεση της έκθεσης της τρόικας.
Τόσο για τις προτάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για επιμήκυνση ή «κούρεμα» του ελληνικού χρέους όσο και για την πρόταση του στελέχους της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν για την επαναγορά από την Ελλάδα του χρέους της, ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε «πρόωρη» κάθε συζήτηση.


Μιλώντας με δημοσιογράφους μετά το τέλος της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Σόιμπλε αρκέστηκε να πει ότι έχει ορισμένες απορίες όσον αφορά την πρόταση Άσμουσεν, για τις οποίες δεν βλέπει ακόμη τις απαντήσεις.
Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε όμως ότι τον περασμένο χρόνο ειδικοί του υπουργείου του είχαν εξετάσει την περίπτωση επαναγοράς ομολόγων.
Ανάλογη στάση με τον κ. Σόιμπλε τήρησε σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk), ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP), Ότο Φρίκε.

Ο κ. Φρίκε είπε την Κυριακή ότι η πρόταση Άσμουσεν μάλλον δεν αποτελεί λύση, αναγνώρισε όμως ότι δίνει ώθηση σε μια συζήτηση ως προς το ελληνικό χρέος που κατά την άποψη του δεν είναι μπορεί να γίνει βιώσιμο παρά τις όποιες προσπάθειες των Ελλήνων.


Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας
Στην κοινή ανακοίνωση μετά το τέλος της Συνόδου, τονίζεται ότι «επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης» της παγκόσμιας οικονομίας και ότι αυτή πρέπει να γυρίσει ξανά στην κατεύθυνση μιας «ισχυρής, ισορροπημένης και βιώσιμης ανάπτυξης».
Παράλληλα, σημειώνεται ότι προέχει το τραπεζικό σύστημα στην Ευρωζώνη «να αποκτήσει κοινή εποπτεία», καθώς επίσης και η ανάγκη «η δημοσιονομική ενοποίηση να προχωρήσει περισσότερο», ενώ έμφαση δίνεται στις εθνικές πολιτικές μείωσης της ανεργίας.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ αναγνώρισε ότι «στην Ευρώπη ενισχύεται εσχάτως η 'δύναμη πυρός"» απέναντι στην κρίση χρέους, την ώρα που «συνεχίζουν να υλοποιούνται οικονομικές μεταρρυθμίσεις, την ίδια ώρα που πλέον προωθείται η κοινή εποπτεία των τραπεζών της, αν και απομένει να διαμορφωθούν οι σχετικές πρακτικές ρυθμίσεις».
«Μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 θα ξεκινήσει η εφαρμογή των ρυθμίσεων για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών», εκτίμησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι «θα χρειασθεί, για να ολοκληρωθούν, ένας ακόμα χρόνος, δηλαδή όλο το θεσμικό πλαίσιο θα έχει ενεργοποιηθεί στην αρχή του 2014».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...