Το colpo grosso των offshore
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012, 10:09
Mία τεράστια υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής μέσω ενός δικτύου υπεράκτιων εταιρειών (offshore) που ξεφύτρωναν στο ελληνικό «Μόντε Κάρλο», το Κρανίδι, παραμένει στο συρτάρι.
Μέσα από γραφειοκρατικές δαιδαλώδεις διαδικασίες και με τον έναν φορέα να πετάει το μπαλάκι στον άλλον, το Δημόσιο δεν κατάφερε να εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που σφίγγει ο κλοιός γύρω από μισθωτούς και συνταξιούχους.
Οι off shore είχαν ιδρυθεί με στόχο να καλυφθούν μέσα από αυτές οι πολυτελείς βίλες της περιοχής που βρίσκονται στην κατοχή μεγαλόσχημων παραγόντων της οικονομικής ζωής του τόπου.
Το σκηνικό στο ελληνικό «Λιχτενστάιν» με τα κοσμικά θέρετρα Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη, με θέα τις Σπέτσες, συνθέτουν εικονικές αγοραπωλησίες ακινήτων, ανύπαρκτες δηλώσεις και παραστατικά στην εφορία, εμπλοκή δικηγόρων, συμβολαιογράφων, αλλά και δημόσιες υπηρεσίες που κάνουν τα στραβά μάτια όχι μόνο στα φορολογικά θέματα αλλά και στις καταπατήσεις του αιγιαλού.
Μετά από έναν χρόνο, οπότε και ανακαλύφθηκε η μπίζνα στην Αργολίδα, το υπουργείο Οικονομικών, με τον πλέον επίσημο τρόπο, την γραπτή απάντηση του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη στη Βουλή, ομολογεί κυνικά ότι υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων.
Από το σύνολο των 187 offshore του Κρανιδίου, σύμφωνα με το Έθνος, ενεργές είναι οι 104, εκ των οποίων οι 92 αναφέρονται σε αγορά ακινήτου. Οι 29 δημιουργήθηκαν ώστε οι εκπρόσωποι να αγοράσουν κάποιο ακίνητο, πήραν ΑΦΜ, αλλά δεν έχουν κάποια οικονομική δραστηριότητα. Στη λίστα των 187, οι 84 είχαν κάνει παύση εργασιών. Οι εταιρείες είχαν συσταθεί για αγορά ακινήτου και από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η συναλλαγή έπαψαν να ισχύουν.
Τo ΣΔΟΕ πήρε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων και από τα συμβόλαια βρέθηκαν οι αγοραστές. Στη συνέχεια ερεύνησε αν αυτός που αγόρασε είχε την οικονομική δυνατότητα, εισοδήματα στην Ελλάδα ή αν απαλλάσσεται από το πόθεν έσχες. Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι αγοραστές των ακινήτων ήταν κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες των offshore που τα μεταβίβασαν στον εαυτό τους για να μην πληρώσουν φόρο 3% που ίσχυε εκείνη την περίοδο.
Οι απάτες είναι αναρίθμητες. Σε μία περίπτωση η αξία ενός ακινήτου που κατείχε υπεράκτια εταιρεία ανέρχονταν στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Όταν έγινε η μεταβίβαση στο συμβόλαιο αναγράφηκε τίμημα 2,5 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών διαπιστώθηκε ότι η πραγματική αξία της συναλλαγής ήταν περί τα 4,8 εκατομμύρια.
Επίσης οι έλεγχοι έδειξαν ότι οι περισσότεροι δεν κατοικούσαν στην περιοχή και οι εταιρίες τους είχαν φορολογική έδρα τη ΦΑΕ Αθηνών, Γλυφάδας, Εφορία Κατοίκων Εξωτερικού κτλ…
Κίνδυνος παραγραφής
Ο υφυπουργός μεταφέρει ως απλός διαμεσολαβητής στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη που κατέθεσε τη σχετική ερώτηση, την διατυπωμένη αδυναμία της ΔΟΥ Ναυπλίου που έχει δηλώσει επισήμως ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις υποθέσεις αυτές.
Ο κ. Μαυραγάνης λοιπόν ενημερώνει τον βουλευτή ότι η ΔΟΥ Ναυπλίου, με έγγραφο της στο υπουργείο Οικονομικών, δηλώνει ότι αδυνατεί να ελέγξει την υπόθεση παρά το γεγονός ότι τα όποια αδικήματα έχουν διαπραχθεί θα παραγραφούν στις 31/12 του 2012, για τις περισσότερες των υποθέσεων.
Έτσι, το υπουργείο τώρα τρέχει και δεν φτάνει και αναθέτει τον έλεγχο στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών, με μια απόφαση που όμως δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Το πιθανότερο σενάριο είναι οι υποθέσεις αυτές να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Το χρονικό της καθυστέρησης του ελέγχου
2010 Ανακαλύπτεται από το ΣΔΟΕ ότι στο Κρανίδι έχουν εγκατασταθεί 184 offshore.
2011 Ξεκινούν έλεγχοι από το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου στις 184 offshore και διαπιστώνεται φοροαποφυγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
2012 Με υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι το Τμήμα Ελέγχου της ΔΟΥ Κρανιδίου που είχε την αρμοδιότητα των ελέγχων στις off shore μεταφέρεται στη ΔΟΥ Ναυπλίου.
2012 Μεταφέρεται με φορτηγό όλο το τεράστιο αρχείο με τους φακέλους των υποθέσεων των 184 offshore από τη ΔΟΥ Κρανιδίου και «ξεφορτώνεται» στη ΔΟΥ Ναυπλίου.
2012 Η ΔΟΥ Ναυπλίου, με τους δύο ελεγκτές δηλώνει αδυναμία να ελέγξει τις 187 υποθέσεις των offshore του Κρανιδίου.
Τέλος, εκδίδεται υπουργική απόφαση για την ανάθεση του τακτικού ελέγχου offshοre εταιρειών του Κρανιδίου στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.