Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Έρχεται η απλή αναλογική;


 

Η απογραφή που αυξομειώνει τις έδρες ανά εκλογική περιφέρεια, πιθανότατα θα φέρει και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Δείτε γιατί.

                       
Έρχεται η απλή αναλογική;

Ίσως η κυβέρνηση να βρήκε την ασίστ που γύρευε για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να μειώσει τις πιθανότητες του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβεί στην εξουσία στις επόμενες εκλογές. Τι εννοούμε; Το Προεδρικό Διάταγμα που αυξομειώνει τις έδρες στις μισές περιφέρειες της χώρας μπορεί να αποτελέσει μια αφορμή για τη συζήτηση ενός νέου εκλογικού νόμου, πιο "αναλογικού". Καθώς το πάγιο αίτημα της Αριστεράς εδώ και χρόνια είναι ηαπλή αναλογική, λογικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να αρνηθεί την πρόταση ενός τέτοιου εκλογικού συστήματος, επιμένοντας στο μπόνους των 50 εδρών. Χωρίς όμως αυτές, οι δυνατότητές του να σχηματίσει κυβέρνηση στις επερχόμενες εκλογές θα ψαλιδιστούν σημαντικά. 
Η έκδοση του Διατάγματος ήρθε μετά την απογραφή πληθυσμού που διενεργήθηκε πέρσι την άνοιξη. Θα θυμάστε ότι είχε γίνει μεγάλη συζήτηση στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου για το γεγονός ότι ίσχυαν οι έδρες της προηγούμενης απογραφής. Πολλοί, μάλιστα, έλεγαν τότε ότι η απογραφή του 2011 θα αλλοίωνε το αποτέλεσμα και άρα οι εκλογές θα κρίνονταν άκυρες.
Με τη νέα κατανομή εδρών κάποιες περιφέρειες "μαμούθ" γίνονται ακόμη μεγαλύτερες. Για παράδειγμα, η Β' Αθηνών ανεβαίνει από τις 42 έδρες στις 44. (Δείτε αναλυτικά τη νέα κατανομή εδώ). Αυτή η γιγάντωση δίνει στο Μέγαρο Μαξίμου τα επιχειρήματα που θέλει για να προτείνει να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες σε πολλές μικρότερες. 
Πληροφορίες λένε ότι  το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει την πρόταση ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος, με την διατήρηση ωστόσο του 3% ως προϋπόθεση για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Την επεξεργασία του νέου νόμου  έχει ήδη κάνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης  και έχει συζητήσει και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που δεν φαίνεται να αντιδρούν.
Εκτός από το εμπόδιο για την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η πιθανότητα ενός νέου εκλογικού συστήματος θα φέρει ακόμη πιο κοντά τις "ευρωπαϊκές" δυνάμεις. Η αναλογική θα τις αναγκάσει πιθανότατα να κατεβούν ως ένα ενιαίο κόμμα στις εκλογές ή, έστω, έχοντας προαποφασίσει ότι θα συνεργαστούν. 
Συζητήσεις γίνονται και για το μικτό ή γερμανικό σύστημα που συνδυάζει σταυρό και λίστα. Το σύστημα αυτό, όμως,  προϋποθέτει αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς το ισχύον δεν επιτρέπει εκλογή άνευ σταυρού σε περισσότερους από 15 βουλευτές και αυτοί προς το παρόν είναι οι Επικρατείας.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, για να ισχύσει ένας νέος εκλογικός νόμος στις πρώτες εκλογές από την θέσπισή του, πρέπει να έχει ψηφισθεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές. Αν δεν τον ψηφίσουν 200 βουλευτές,  τότε ο νόμος ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση μετρά 167 βουλευτές (ήταν 179 μετά τις εκλογές, αλλά η ψήφιση του Μνημονίου 3 έφερε διαγραφές και ανεξαρτητοποιήσεις), συνεπώς απέχει 33 βουλευτές από το να κατορθώσει να περάσει τον εκλογικό νόμο στις επόμενες εκλογές.



Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/255053/erhetai-i-apli-analogiki#ixzz2DsG8GfLE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...