Τον περασμένο Αύγουστο ανοίξαμε τον φάκελο ΜΚΟ χωρίς να υποψιαζόμαστε τι έχουμε να δούμε και να… πάθουμε. Το τι βλέπουμε, ήδη, θα το δείτε και εσείς με το σημερινό αφιέρωμα στα ΚΑΡΤΕΛ, μεταξύ των οποίων και σε εκείνο της εξουσίας, το οποίο απολαμβάνει ακόμα και τις ΜΚΟ. Το τι παθαίνουμε δεν είναι του παρόντος, αλλά του σύντομου μέλλοντος, καθότι το άδικο ουκ ευλογείται…
Στον φάκελο ΜΚΟ που ανοίξαμε χωρίς την αλληλεγγύη του χώρου μας (…), είχαμε προσέξει τη… Θεραπευτική Ιππασία και δύο με τρεις ακόμα από τις υπέρ των 250 ΜΚΟ. Είναι αλήθεια ότι η σκέψη δεν χαλιναγωγείται και γι’ αυτό λογοπαίξαμε στον τίτλο, αλλά προφανώς, επειδή το άδικο ουκ ευλογείται, οι κακές ειδήσεις δεν μας ήρθαν από τον χώρο της Θεραπευτικής Ιππασίας, αλλά από τον χώρο της Εκκλησίας και, μάλιστα, με πολύ ηχηρό τρόπο. Με διώξεις σε βαθμό κακουργήματος κατά της ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου». Αδύνατον, σκεφτήκαμε, να έχουν κάνει κακουργήματα άνθρωποι με ιστορία σε σαλόνια, σε αγώνες, σε χρήμα και δίπλα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο…
Όμως, από την άλλη, έχουμε σε τρομερή εκτίμηση την εισαγγελέα κ. Κυβέλου από τις εισαγγελικές ενέργειές της, η οποία πριν ασκήσει διώξεις διυλίζει όχι κάμηλο αλλά και 100 ελέφαντες μαζί… Ύστερα ξύσαμε το κεφάλι μας και θυμηθήκαμε έναν σοφό νομομαθή και πολύπειρο στις δικαστικές αίθουσες. Βρισκόταν στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Αγκλετέρ» στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Το ξενοδοχείο έχει στο ισόγειο μια στήλη σαν αυτές με τους πεσόντες στο Βιετνάμ που υπάρχουν στην Ουάσινγκτον. Μόνο που εκεί αναγράφονται οι… πεσόντες στα πολυτελή κρεβάτια του. Θάτσερ, Μάρλον Μπράντο, Ανιέλι, Βασίλισσα Ελισάβετ, Μαντόνα, Μακελιάσσο (κατά την αθλιοΠάνια ο Μ. Τζάκσον), Κλίντον, Μπέκαμ, Μέριλ Στριπ, Νικόλ Κίντμαν, Τομ Κρουζ, Πολ Νιούμαν, Στηβ Μακ Κουήν, Βίλλυ Μπραντ, Στινγκ, οι πάντες από τον πλούτο και τη διασημότητα.
Στη γωνία είχε ένα παλιό βιβλίο στο οποίο έγραφαν τις εντυπώσεις τους από το ξενοδοχείο όποιοι πελάτες ήθελαν. Ο νομομαθής είχε αϋπνία και κάθισε, αφού διάβασε όλους τους… πεσόντες, να διαβάσει και ποιοι από αυτούς έγραψαν στο οικείο βιβλίο και τι έγραψαν. Ήταν αρκετοί και έγραφαν τηλεγραφικά. Σε μία σελίδα είδε κείμενο μεγάλο και, μάλιστα, στα… ελληνικά. Το διάβασε, είδε την υπογραφή και έτριβε τα μάτια του μήπως και δεν βλέπει καλά…
Το επιδοτούμενο ταξίδι
Ήταν ένας Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών που έγραφε έναν ύμνο για το ξενοδοχείο, το δωμάτιο και τις ανέσεις που απήλαυσε. Το κείμενο το γαρνίρισε με σημειώσεις για τις πνευματικές, ψυχικές και όχι σωματικές απολαύσεις, που ήταν ο σκοπός του ταξιδιού. Και γι’ αυτές πέρασε από το…. «Αγκλετέρ». Φυσικά, το ταξίδι ήταν επιδοτούμενο…
Το θυμηθήκαμε, καθώς σκαλίζαμε το ρεπορτάζ με τις ΜΚΟ και τις διώξεις που μοιάζουν απίστευτες σε σοβαρότητα για οργάνωση που σχετίζεται με το Πατριαρχείο. Την αναζητήσαμε για να δούμε αν υπάρχει κάποια ανακοίνωση. Στο 11880 στον «Κύκλο Πάτμου» και στο «ΜΚΟ» δεν υπήρχε τίποτα. Νομίσαμε ότι κάνουν λάθος οι… άσχετοι του ΟΤΕ. Και ριχτήκαμε στις έρευνες. Πέσαμε πάνω σε μία κινηματογραφική ταινία… μεσαίου μήκους με πρωταγωνιστή τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αρκούδες της Αρκτικής, Εσκιμώους και άλλους σε ένα πολυτελές υπερωκεάνιο. Στο τέλος, η ταινία είχε τη φράση «This film was funded… and OTE»! Ο δικός μας ΟΤΕ, αυτός που έχει αυτά τα πάμφθηνα τιμολόγια, χρηματοδότησε και την ταινία μεσαίου μήκους για το ταξίδι του Πατριάρχη στην Αρκτική.
Τι ταξίδι ήταν αυτό; Ήταν μόνο ένα ταξίδι; Ποιον σκοπό είχαν τα ταξίδια αυτά και ποιος τα χρηματοδότησε; Τα ερωτήματα ανακύπτουν μετά το πρώτο εισαγγελικό μπαμ στο λεγόμενο ΚΑΡΤΕΛ των ΜΚΟ πίσω από το οποίο θα βρείτε κοινή δράση κάποιων ισχυρών πολιτικών θυλάκων με αντίστοιχους θύλακες της Εκκλησίας, των ΜΜΕ και άλλων που βλέπουν φως και μπαίνουν…
Θεωρήσαμε ότι εμείς δεν μπορέσαμε να βρούμε άκρη με τη ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου», αλλά αυτό προφανώς οφείλεται στο μικρό μας δημοσιογραφικό μέγεθος. Άλλα «τζίνια» θα ξέρουν τηλέφωνα και φαξ και e-mail απ’ έξω κι ανακατωτά. Θα γνωρίζουν τα επιφανή, σοβαρά και πασίγνωστα στελέχη, επίσης, το ίδιο καλά. Όμως, δεν…
Όπως θα δείτε ο καλός δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος από «ΤΟ ΒΗΜΑ» βρήκε μεν κάποια επαφή μαζί τους, αλλά… ανώνυμη! Έγραψε στο εξόχως αποκαλυπτικό του ρεπορτάζ ότι «είπαν από τη ΜΚΟ» και όχι είπε από τη ΜΚΟ ο υπεύθυνος κ. Κυριαζής, ο ανθυποϋπεύθυνος κ. Παπαντωνόπουλος κ.λπ.
Δυσφήμιση
Είναι δυνατόν ΜΚΟ που σχετίζεται τόσο με το Πατριαρχείο να μην έχει εκδώσει άμεσα ανακοίνωση; Να μην εξηγεί τις θέσεις της, να μην αναφέρεται στα γεγονότα, να μην ομιλεί για κάθε τι που την αφορά και μπορεί να αποτελέσει λόγο δυσφήμησης του Πατριαρχείου, ιδιαίτερα καθώς τα χρήματα που αναφέρονται είναι πολλά;
Από το Πατριαρχείο πάντως υποστηρίζουν ότι δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την ΜΚΟ αυτή. Μακάρι, αλλά θα το δούμε από το αποτέλεσμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σεβόμαστε το θεσμό. Τα πρόσωπα βέβαια μεταξύ των οποίων και ο Πατριάρχης, είναι πάντα, όπως επιτάσσει και η θρησκεία, υπό τον συνεχή έλεγχο όλων.
Από το Πατριαρχείο πάντως υποστηρίζουν ότι δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την ΜΚΟ αυτή. Μακάρι, αλλά θα το δούμε από το αποτέλεσμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σεβόμαστε το θεσμό. Τα πρόσωπα βέβαια μεταξύ των οποίων και ο Πατριάρχης, είναι πάντα, όπως επιτάσσει και η θρησκεία, υπό τον συνεχή έλεγχο όλων.
Τον περασμένο Αύγουστο, με αφορμή την πληροφορία ότι γίνεται έρευνα για όλες τις ΜΚΟ, με συνεχόμενα ρεπορτάζ αναφερθήκαμε σε αυτές. Στο πρώτο ρεπορτάζ, στις 27 Αυγούστου και κάτω από τον τίτλο που βλέπετε, είχαμε δημοσιεύσει και τον «Κύκλο της Πάτμου» στη θέση 3. Δείτε το. Γράφει ποιοι είναι οι επικεφαλής της, αλλά δεν έγραφε τίποτα για τα ποσά. Και τώρα τα ρεπορτάζ αναφέρουν ιλιγγιώδη ποσά και, μάλιστα, σε λογαριασμό του Λονδίνου στον οποίο πρόσβαση είχε συγγενικό πρόσωπο στελέχους της ΜΚΟ κ.λπ.
Αυτό σημαίνει ότι και σε άλλες ΜΚΟ που φαίνονται μικροποσά ή καθόλου ποσά μπορεί να υπάρχει φαγοπότι. Η έρευνα που κάναμε δείχνει εμπλοκή τεράστιων ονομάτων στον χώρο των ΜΚΟ. Και αν ακόμα τα ηχηρά και πανίσχυρα ονόματα έχουν πεντακάθαρες ΜΚΟ και μόνο η παρουσία τους και η παρουσία πολιτικών αρκεί για να μην ακουμπά η Δικαιοσύνη τον χώρο. Ακριβώς όπως στα καρτέλ, όπου γίνεται χρόνια τώρα πάρτι. Είτε στον χώρο των πολυκαταστημάτων, του κρέατος, των καυσίμων, του βιβλίου, των φροντιστηρίων κ.λπ.
Όπως είναι φανερό, η Δικαιοσύνη έχει πάρει στροφές ανάποδες και καλά έκανε. Απερίφραστα η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ. Θάνου, στο άρθρο της στο περασμένο φύλλο του «Π», έγραψε ότι η αντίσταση που ξεκίνησαν οι δικαστές οφείλεται στην αντισυνταγματική προσπάθεια της εκτελεστικής εξουσίας να καθυποτάξει οικονομικά την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και, άρα, να συνεχιστεί το πάρτι παντού και στα καρτέλ ακόμα περισσότερο.
Τι συνέβη στον «Κύκλο της Πάτμου»
Η ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου» φέρεται να έχει εισπράξει μέχρι το 2010 επιχορηγήσεις ύψους 1.190.000 ευρώ για τη διοργάνωση, κυρίως, «περιβαλλοντικών συμποσίων». Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2007 η επιχορήγηση που δόθηκε στον «Κύκλο της Πάτμου» ανήλθε στο ποσό των 256.000 ευρώ και χρησιμοποιήθηκε για τη διοργάνωση ενός περιβαλλοντικού συμποσίου που «έκλεισε» με κρουαζιέρα στον Αμαζόνιο.
Ο «Κύκλος της Πάτμου» δημιουργήθηκε στην Πάτμο με σκοπό να «παντρευτεί» η θρησκευτική συνείδηση με την οικολογική και περιβαλλοντική ευαισθησία. Στέλεχος της παραδέχθηκε ότι«πράγματι έχουμε κληθεί από την ΕΛΑΣ προκειμένου να δώσουμε στοιχεία για τις οικονομικές μας συναλλαγές». Μάλιστα, το ίδιο στέλεχος της οργάνωσης επισημαίνει τα εξής: «Έχουμε οργανώσει αντίστοιχα συμπόσια σε κρουαζιέρες στη Μαύρη Θάλασσα, στον Δούναβη, στην Αδριατική, στον Μισισιπή, αλλά και στην Αρκτική! Δεν έχουμε προχωρήσει σε καμιά παράνομη συναλλαγή…».
Χρυσώθηκε με 1,2 εκατ. ευρώ ΜΚΟ της Πάτμου!
Δαιδαλώδης διαδρομή χρήματος έρχεται στο φως με ανάμειξη και άλλης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που φέρεται να συνδέεται (και) με το Πατριαρχείο! Μπλεγμένη σε χρηματοδοτήσεις μεγάλων ποσών βρίσκεται η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κύκλος της Πάτμου». Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι συνδέεται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2012, όταν άρχισε ο έλεγχος των οικονομικών των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και φούντωσαν την περασμένη εβδομάδα μετά την εντολή Σαμαρά, ο οποίος είπε «τέρμα τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις»!
Μεταξύ των ΜΚΟ που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο της Οικονομικής Αστυνομίας ήταν και ο «Κύκλος της Πάτμου», κυρίως λόγω των υψηλών ποσών που είχε λάβει. Αν και η συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν διαθέτει ιστοσελίδα ώστε να ενημερώνει για τις δράσεις της, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι συνδέεται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο!
Το πρόγραμμα που υλοποίησε η ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου» και προκάλεσε τον έλεγχο των οικονομικών της ήταν ένα περιβαλλοντικό συμπόσιο με τίτλο «Αμαζόνιος. Πηγή ζωής», το οποίο έλαβε χώρα στη Βραζιλία. Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2006 στον Αμαζόνιο ποταμό. Το μεγαλύτερο μέρος του έγινε εν πλω, με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις επί ξηράς σε περιοχές σημαντικών παραποτάμων του Αμαζονίου, όπου κατοικούν αυτόχθονες ιθαγενείς. Σύμφωνα με την ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας) και τα στοιχεία που κατέθεσε η ΜΚΟ, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατέθηκε 1,6 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, διαβάζοντας τις ίδιες ακριβώς πληροφορίες που υπάρχουν στα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών, γραμμένες όμως στην αγγλική γλώσσα, διαπιστώνουμε ότι δίπλα στον «φορέα υλοποίησης» αναγράφεται «ΝGO The Cycle of Patmos – RSE», δηλαδή «ΜΚΟ Ο Κύκλος της Πάτμου – RSE». Και αν σε κάποιον αδαή η προσθήκη των αρχικών «RSE» στην ονομασία της ΜΚΟ μοιάζει ασήμαντη, στην πραγματικότητα κάνει τη μεγάλη διαφορά, καθώς μας δίνει πληροφορίες για την ταυτότητα, τον σκοπό και τις δραστηριότητες του «Κύκλου της Πάτμου».
Η «RSE» είναι μία ΜΚΟ με έδρα την Αθήνα, η οποία ιδρύθηκε το 1995 στην Πάτμο. Το όνομά της προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων «Religion, Science, Environment», δηλαδή «Θρησκεία, Επιστήμη, Περιβάλλον». Αυτός εξάλλου είναι και ο σκοπός της, δηλαδή «να προσφέρει κοινό έδαφος μεταξύ των κόσμων της θρησκείας, της επιστήμης και του περιβάλλοντος προς το συμφέρον της προστασίας του περιβάλλοντος». Αν και η «RSE» και ο «Κύκλος της Πάτμου» έχουν τα γραφεία τους στην ίδια ακριβώς διεύθυνση στην οδό Σκουφά ‒στο Κολωνάκι‒ και παρά το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα της «RSE» (που είναι διαθέσιμη μόνο στην αγγλική γλώσσα) εμφανίζεται ως δική της δραστηριότητα το συμπόσιο του Αμαζονίου, εντούτοις ‒όσο και αν ψάξει‒ κανείς δεν θα βρει καμία απολύτως αναφορά στον «Κύκλο της Πάτμου». Αντιθέτως, θα βρει εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δράση της «RSE», με σημαντικότερο ότι αυτή δρα υπό την καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, κ. Βαρθολομαίου.
Σημειώνεται ότι η ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου» την περίοδο 2005-2007 εισέπραξε από το υπουργείο Εξωτερικών το ποσό του 1.089.362 ευρώ, ως εξής:
- 2005, ποσό 518.750 ευρώ
- 2006, ποσό 315.062 ευρώ
- 2007, ποσό 255.550 ευρώ
Όμως, η οργάνωση εισέπραξε κι άλλα ποσά και συνολικά έφτασε το 1.202.000 ευρώ!
- 2005, ποσό 518.750 ευρώ
- 2006, ποσό 315.062 ευρώ
- 2007, ποσό 255.550 ευρώ
Όμως, η οργάνωση εισέπραξε κι άλλα ποσά και συνολικά έφτασε το 1.202.000 ευρώ!
Χαοτική η κατάσταση στον χώρο των ΜΚΟ
Στις 27 Αυγούστου στις σελίδες που βλέπετε, είχαμε γράψει (μεταξύ άλλων), αρχίζοντας την έρευνα για τις ΜΚΟ:
«Τι είναι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις; Κρύβονται κάτω από τέτοιο κέλυφος κάποιοι που βγάζουν χρήματα ή πρακτορεύουν συμφέροντα εντός και εκτός της χώρας; Είναι πρωτοβουλίες ανθρώπων με ψυχή που θυσιάζουν ώρες και προσφέρουν ικανότητες στη βοήθεια συνανθρώπων μας παντού στον κόσμο; Είναι το ίδιο πράγμα μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που προσφέρει περίθαλψη μέσα από φορείς υγείας ή εκκλησιαστικούς με μια οργάνωση που ασχολείται με την παραγωγή νέων ηγετών;
«Τι είναι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις; Κρύβονται κάτω από τέτοιο κέλυφος κάποιοι που βγάζουν χρήματα ή πρακτορεύουν συμφέροντα εντός και εκτός της χώρας; Είναι πρωτοβουλίες ανθρώπων με ψυχή που θυσιάζουν ώρες και προσφέρουν ικανότητες στη βοήθεια συνανθρώπων μας παντού στον κόσμο; Είναι το ίδιο πράγμα μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που προσφέρει περίθαλψη μέσα από φορείς υγείας ή εκκλησιαστικούς με μια οργάνωση που ασχολείται με την παραγωγή νέων ηγετών;
Πώς αξιολογείται μια οργάνωση, στην οποία μετέχουν άνθρωποι της διπλανής πόρτας με επιστημονικές ικανότητες και ανθρωπιστικές δραστηριότητες και πώς μια οργάνωση, στην οποία μετέχει μια οικογένεια μεγιστάνων ή κάποιοι δημοσιογράφοι που μετέχουν στα κόλπα της εξουσίας;
Οι απαντήσεις ποικίλλουν σε κάθε ερώτημα και συμπερασματικά θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι όλα μπορεί να συμβαίνουν στον χώρο αυτόν. Αναφερόμαστε στην ‘‘υπόθεση’’, γιατί απαντήσεις σαφείς και επίσημα δεν υπήρξαν, παρά τα πολλά ερωτήματα που διατυπώθηκαν.Ακριβώς γι’ αυτό με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, ζήτησε από κάθε υπουργείο να μηδενίσει τις παροχές σε κάθε Μη Κυβερνητική Οργάνωση και να ερευνηθούν από την αρχή όλες μία προς μία, ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα που θέτουμε. Θα γίνει έτσι;
Οι απαντήσεις ποικίλλουν σε κάθε ερώτημα και συμπερασματικά θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι όλα μπορεί να συμβαίνουν στον χώρο αυτόν. Αναφερόμαστε στην ‘‘υπόθεση’’, γιατί απαντήσεις σαφείς και επίσημα δεν υπήρξαν, παρά τα πολλά ερωτήματα που διατυπώθηκαν.Ακριβώς γι’ αυτό με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, ζήτησε από κάθε υπουργείο να μηδενίσει τις παροχές σε κάθε Μη Κυβερνητική Οργάνωση και να ερευνηθούν από την αρχή όλες μία προς μία, ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα που θέτουμε. Θα γίνει έτσι;
Μιλήσαμε με τον κ. Μπαλτάκο και μας είπε ότι η κατάσταση στον χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είναι χαοτική και δεν υπάρχουν απαντήσεις στα ερωτήματα που προαναφέρουμε. Και ακριβώς γι’ αυτό, μας είπε, δόθηκε εντολή για πλήρη χαρτογράφηση και ξεκαθάρισμα του χώρου. Θα υπάρξει διαφάνεια και ξεκαθάρισμα; Το αποτέλεσμα θα δείξει. Αναζητώντας στοιχεία για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, βρήκαμε έναν κατάλογο που είχε δημοσιευτεί πριν από επτά χρόνια στην εφημερίδα ‘‘ΤΟ ΠΑΡΟΝ’’ με αφορμή σχετική εντολή (και τότε…) για ξεκαθάρισμα. Μετά από επτά χρόνια ο πρωθυπουργός μας βεβαιώνει ότι η εντολή του οφείλεται στο ότι τίποτα δεν έγινε. Ελπίζοντας να μην πει το ίδιο ο πρωθυπουργός του… 2020, αρχίζουμε τη δημοσίευση του καταλόγου των περίπου… 400 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μεταξύ των οποίων είναι και ο Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας…
Κατάλογος
1. Κοινωνική Αλληλεγγύη – Θεσ/νίκη, (150.000), Υπεύθυνος επικ./Πρόεδρος: Παύλος Νίκογλου, Ιδρυτικά μέλη: Νέτσικας Δ., Γούναρης Δ., Πυργίδου Μ., Γκολέμα Μ., Χιονά Π., Σφακιανάκη Κ., Χομσιόγλου Δ., Τσακτάνης Δ., Ρόμτσου Σ.
2. ‘‘ΚΕΣΣΑ Δήμητρα’’ Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη – Λάρισα, (456.250), Υπεύθυνος επικ./Πρόεδρος: Πιτσούλης Νικόλαος, Ιδρυτικά μέλη: Παπαγγελόπουλος Α., Πέτρου Γ., Ζάρκος Β.
3. Κύκλος της Πάτμου, Ιδρυτικά μέλη: Κυριαζής Δημ., Παπαντωνόπουλος Κων., Χάρη Μπέκετ Μαρία, Ποταμιάνος Γεωρ., Καρράς Κων.
4. Αλληλεγγύη Σωματείο Ανθρ. Υποστήριξης, Υπεύθυνος επικ./Πρόεδρος: Αθανάσιος Νικολαΐδης, Ιδρυτικά μέλη: Χρήστος Σκανδάλης, Δημήτριος Καϊμάς, Παρασκευή Κωστιλίδου.
5. Δίκτυο Μεσόγειος ‘‘SOS’’ – Αθήνα, Υπεύθυνος επικ./Πρόεδρος: Χρυσόγελος Ν., Κουκιάσας Β.
6. Μηχανικοί Χωρίς Σύνορα – Αθήνα, (127.000), Υπεύθυνος επικ./Πρόεδρος: Κουγιάνος Ι., Ιδρυτικά μέλη: Δανέζης Ε., Εγγλέζος Δ., Κουγιανού Π., Σωτηροπούλου Σ.
7. Ελληνικό Καραβάνι της Αλληλεγγύης, Υπεύθυνος επικ./Πρόεδρος: Παπαδιγενόπουλος Κων., Ιδρυτικά μέλη: Σιάμπου Μαρ., Γιαμουριάδου Ζορ., Καλλιά – Αντωνίου Αγγ., Μπαλοπούλου Παν., Αγιανόζογλου Δ., Αλαβάνος Αλ., Αυγερινός Παρ., Λαμπρίας Παν., Τίκωφ – Βλαχαντώνη Ελένη-Μαρία, Αγιανόζογλου Δ., Κορακιανίτη Αλ., Νικηφόρου – Αναστασιάδη Σοφ….» κ.λπ. κ.λπ.
2. ‘‘ΚΕΣΣΑ Δήμητρα’’ Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη – Λάρισα, (456.250), Υπεύθυνος επικ./Πρόεδρος: Πιτσούλης Νικόλαος, Ιδρυτικά μέλη: Παπαγγελόπουλος Α., Πέτρου Γ., Ζάρκος Β.
3. Κύκλος της Πάτμου, Ιδρυτικά μέλη: Κυριαζής Δημ., Παπαντωνόπουλος Κων., Χάρη Μπέκετ Μαρία, Ποταμιάνος Γεωρ., Καρράς Κων.
4. Αλληλεγγύη Σωματείο Ανθρ. Υποστήριξης, Υπεύθυνος επικ./Πρόεδρος: Αθανάσιος Νικολαΐδης, Ιδρυτικά μέλη: Χρήστος Σκανδάλης, Δημήτριος Καϊμάς, Παρασκευή Κωστιλίδου.
5. Δίκτυο Μεσόγειος ‘‘SOS’’ – Αθήνα, Υπεύθυνος επικ./Πρόεδρος: Χρυσόγελος Ν., Κουκιάσας Β.
6. Μηχανικοί Χωρίς Σύνορα – Αθήνα, (127.000), Υπεύθυνος επικ./Πρόεδρος: Κουγιάνος Ι., Ιδρυτικά μέλη: Δανέζης Ε., Εγγλέζος Δ., Κουγιανού Π., Σωτηροπούλου Σ.
7. Ελληνικό Καραβάνι της Αλληλεγγύης, Υπεύθυνος επικ./Πρόεδρος: Παπαδιγενόπουλος Κων., Ιδρυτικά μέλη: Σιάμπου Μαρ., Γιαμουριάδου Ζορ., Καλλιά – Αντωνίου Αγγ., Μπαλοπούλου Παν., Αγιανόζογλου Δ., Αλαβάνος Αλ., Αυγερινός Παρ., Λαμπρίας Παν., Τίκωφ – Βλαχαντώνη Ελένη-Μαρία, Αγιανόζογλου Δ., Κορακιανίτη Αλ., Νικηφόρου – Αναστασιάδη Σοφ….» κ.λπ. κ.λπ.
Τα πρόσωπα του «Κύκλου της Πάτμου»
Στους υπευθύνους της ΜΚΟ «Ο Κύκλος της Πάτμου» εμφανίζεται το όνομα Κυριαζής Δημ. Περισσότερα δεν βρήκαμε στη μικρή έρευνα που κάναμε. Είναι Δημήτριος; Είναι Δημοσθένης; Αν είναι Δημοσθένης, πράγμα πολύ πιθανό, βρήκαμε κάποια γραφόμενά του για το περιβάλλον και άλλα σχετικά. Σωστά, άρρητ’ αθέμιτα κ.λπ.
Δεύτερο εμφανίζεται το όνομα Παπαντωνόπουλος Κων. Το πιθανότερο είναι ότι είναι καθηγητής του Κολεγίου… Στο τρίτο όνομα, Γιώργος Ποταμιάνος, πιθανότατα αντιστοιχεί ο μακαρίτης πια (εκτός και αν είναι εγγονός του) γνωστός εφοπλιστής για τον οποίο διαβάζουμε τα εξής:
«[...] Η οικογένεια της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής κρουαζιέρας αισθάνθηκε φτωχότερη στο θλιβερό άκουσμα της απώλειας του Γιώργου Ποταμιάνου που συνέβη στη Λισσαβόνα πριν από περίπου ένα μήνα. Ο Γιώργος Ποταμιάνος, γόνος της γνωστής οικογένειας που έχει ζωή και δραστηριότητες στην επιβατηγό ναυτιλία πάνω από 150 χρόνια, ήταν γιος του Πέτρου Ποταμιάνου, ο οποίος αποχώρησε από την οικογένεια της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ και ίδρυσε τη ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ με τα ακτοπλοϊκά πλοία ‘‘Γεώργιος Ποταμιάνος’’, ‘‘Θεόδωρος Κολοκοτρώνης’’, ένα από τα πλοία των ιταλικών επανορθώσεων και το ‘‘ΗΠΕΙΡΟΣ’’. Ο νεαρός τότε Γιώργος, απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, με σπουδές Marine Engineering στο Oxford University τις οποίες εγκατέλειψε νωρίς, αφοσιώθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση και σιγά σιγά δημιουργήθηκε μέσα του αμείωτο ενδιαφέρον για το ακτοπλοϊκό πλοίο στην αρχή και για το κρουαζιερόπλοιο στη συνέχεια. Με την κρουαζιέρα κατ’ αποκλειστικότητα ασχολήθηκε από το έτος 1969 όταν ίδρυσε την εταιρεία POTAMIANOS IONIAN LINES με το μικρό δανέζικο πλοίο HANS BROGE, το οποίο του δόθηκε από την οικογενειακή εταιρεία ως δώρο γενεθλίων. Το πλοίο μετονομάστηκε σε ACHILLEUS και δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία για περίπου 15 χρόνια ναυλωμένο κυρίως από Σκανδιναβούς ναυλωτές…» κ.λπ. κ.λπ.
Δεύτερο εμφανίζεται το όνομα Παπαντωνόπουλος Κων. Το πιθανότερο είναι ότι είναι καθηγητής του Κολεγίου… Στο τρίτο όνομα, Γιώργος Ποταμιάνος, πιθανότατα αντιστοιχεί ο μακαρίτης πια (εκτός και αν είναι εγγονός του) γνωστός εφοπλιστής για τον οποίο διαβάζουμε τα εξής:
«[...] Η οικογένεια της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής κρουαζιέρας αισθάνθηκε φτωχότερη στο θλιβερό άκουσμα της απώλειας του Γιώργου Ποταμιάνου που συνέβη στη Λισσαβόνα πριν από περίπου ένα μήνα. Ο Γιώργος Ποταμιάνος, γόνος της γνωστής οικογένειας που έχει ζωή και δραστηριότητες στην επιβατηγό ναυτιλία πάνω από 150 χρόνια, ήταν γιος του Πέτρου Ποταμιάνου, ο οποίος αποχώρησε από την οικογένεια της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ και ίδρυσε τη ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ με τα ακτοπλοϊκά πλοία ‘‘Γεώργιος Ποταμιάνος’’, ‘‘Θεόδωρος Κολοκοτρώνης’’, ένα από τα πλοία των ιταλικών επανορθώσεων και το ‘‘ΗΠΕΙΡΟΣ’’. Ο νεαρός τότε Γιώργος, απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, με σπουδές Marine Engineering στο Oxford University τις οποίες εγκατέλειψε νωρίς, αφοσιώθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση και σιγά σιγά δημιουργήθηκε μέσα του αμείωτο ενδιαφέρον για το ακτοπλοϊκό πλοίο στην αρχή και για το κρουαζιερόπλοιο στη συνέχεια. Με την κρουαζιέρα κατ’ αποκλειστικότητα ασχολήθηκε από το έτος 1969 όταν ίδρυσε την εταιρεία POTAMIANOS IONIAN LINES με το μικρό δανέζικο πλοίο HANS BROGE, το οποίο του δόθηκε από την οικογενειακή εταιρεία ως δώρο γενεθλίων. Το πλοίο μετονομάστηκε σε ACHILLEUS και δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία για περίπου 15 χρόνια ναυλωμένο κυρίως από Σκανδιναβούς ναυλωτές…» κ.λπ. κ.λπ.
Η διαδρομή της Χάρη Μπέκετ
Στο όνομα Μαρία Χάρη Μπέκετ στεκόμαστε ιδιαίτερα. Το όνομα Μπέκετ αναφέρεται και στους δημιουργούς της ταινίας μεσαίου μήκους. Όμως, πριν από λίγο καιρό, ο γνωστός δημοσιογράφος Τάκης Καμπύλης (ΔΟΛ ,9,84, «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» κ.λπ.) έγραψε: «Σήμερα θα αφήσουμε στην άκρη την επικαιρότητα. Σήμερα θα μιλήσουμε για μία σπουδαία Ελληνίδα, που δεν είναι πια μαζί μας. Στα 81 της χρόνια αποχώρησε από τη ζωή, από μια ζωή σαν όνειρο».
Η Μαρία Χάρη Μπέκετ γεννήθηκε το 1931 και μεγάλωσε σε αστικό περιβάλλον στην Αθήνα. Την επηρέασε βαθιά η γνωριμία της στη Ρόδο το 1948 με τον Φόλκε Μπερναντότ, τον Σουηδό ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για την αραβο-ισραηλινή διένεξη. Ο Μπερναντότ στη διάρκεια του πολέμου είχε βοηθήσει στην απελευθέρωση χιλιάδων Εβραίων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά, τι ειρωνεία, δολοφονήθηκε λίγα χρόνια αργότερα στην Ιερουσαλήμ από σιωνιστική οργάνωση. Η Μπέκετ από αυτή τη γνωριμία θα κρατήσει επαφές και με άλλους Σουηδούς διπλωμάτες.
Ο σημαντικότερος, ο Γενς Έβενσεν, θα αποδειχθεί σταθερός και πολύτιμος σύμμαχος της αντίστασης στη χούντα των συνταγματαρχών. Είναι αυτός που θα φέρει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου την «Ελληνική Υπόθεση». Τη σημαντικότερη διεθνή ενέργεια εναντίον της χούντας που θα οδηγήσει στην καταδίκη της και θα την αναγκάσει τον Δεκέμβριο του 1969 να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης για να αποφύγει τη βέβαιη αποπομπή της.
Η Μαρία Χάρη Μπέκετ γεννήθηκε το 1931 και μεγάλωσε σε αστικό περιβάλλον στην Αθήνα. Την επηρέασε βαθιά η γνωριμία της στη Ρόδο το 1948 με τον Φόλκε Μπερναντότ, τον Σουηδό ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για την αραβο-ισραηλινή διένεξη. Ο Μπερναντότ στη διάρκεια του πολέμου είχε βοηθήσει στην απελευθέρωση χιλιάδων Εβραίων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά, τι ειρωνεία, δολοφονήθηκε λίγα χρόνια αργότερα στην Ιερουσαλήμ από σιωνιστική οργάνωση. Η Μπέκετ από αυτή τη γνωριμία θα κρατήσει επαφές και με άλλους Σουηδούς διπλωμάτες.
Ο σημαντικότερος, ο Γενς Έβενσεν, θα αποδειχθεί σταθερός και πολύτιμος σύμμαχος της αντίστασης στη χούντα των συνταγματαρχών. Είναι αυτός που θα φέρει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου την «Ελληνική Υπόθεση». Τη σημαντικότερη διεθνή ενέργεια εναντίον της χούντας που θα οδηγήσει στην καταδίκη της και θα την αναγκάσει τον Δεκέμβριο του 1969 να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης για να αποφύγει τη βέβαιη αποπομπή της.
Για να φτάσουμε μέχρι εκεί χρειάστηκε να δημοσιοποιηθεί και να τεκμηριωθεί επαρκώς στον διεθνή Τύπο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το τι συνέβαινε στην Ελλάδα εκείνης της εποχής. Και κυρίως τα βασανιστήρια, στην Μπουμπουλίνας, στου Αβέρωφ στον Υμηττό, στην ΕΣΑ, στο καταδρομικό «Έλλη» και αλλού.
Για να υπάρξει αυτή η τεκμηρίωση χρειάστηκαν δύο ενέργειες: Τον Δεκέμβριο του 1968 δύο δικηγόροι, ο Τζέιμς Μπέκετ και ο Άντονι Μαρέκο έρχονται στην Ελλάδα κατόπιν εντολής της Διεθνούς Αμνηστίας να ερευνήσουν για τα βασανιστήρια. Μαζεύουν στοιχεία, κρατούν σημειώσεις, βεβαιώνονται για το σκοτεινό πρόσωπο της χούντας και συντάσσουν την πρώτη έκθεση εναντίον της. Ο Μπέκετ είχε επιλεγεί από τη Διεθνή Αμνηστία και διότι ήταν παντρεμένος με Ελληνίδα, με τη Μαρία Χάρη Μπέκετ, οπότε γνώριζε πώς να κινηθεί στην Ελλάδα. Ο Μαρέκο, λόγω της εμπειρίας του από τις δίκες της Νυρεμβέργης.
Όμως, τα δικαστήρια χρειάζονται μάρτυρες. Κι εδώ η Μαρία Μπέκετ αποδεικνύεται ο ισχυρός κρίκος. Στήνει ένα ολόκληρο δίκτυο κάτω από τη μύτη της χούντας.
Για να υπάρξει αυτή η τεκμηρίωση χρειάστηκαν δύο ενέργειες: Τον Δεκέμβριο του 1968 δύο δικηγόροι, ο Τζέιμς Μπέκετ και ο Άντονι Μαρέκο έρχονται στην Ελλάδα κατόπιν εντολής της Διεθνούς Αμνηστίας να ερευνήσουν για τα βασανιστήρια. Μαζεύουν στοιχεία, κρατούν σημειώσεις, βεβαιώνονται για το σκοτεινό πρόσωπο της χούντας και συντάσσουν την πρώτη έκθεση εναντίον της. Ο Μπέκετ είχε επιλεγεί από τη Διεθνή Αμνηστία και διότι ήταν παντρεμένος με Ελληνίδα, με τη Μαρία Χάρη Μπέκετ, οπότε γνώριζε πώς να κινηθεί στην Ελλάδα. Ο Μαρέκο, λόγω της εμπειρίας του από τις δίκες της Νυρεμβέργης.
Όμως, τα δικαστήρια χρειάζονται μάρτυρες. Κι εδώ η Μαρία Μπέκετ αποδεικνύεται ο ισχυρός κρίκος. Στήνει ένα ολόκληρο δίκτυο κάτω από τη μύτη της χούντας.
Η σύνδεση με τον Πάμπλο
Έρχεται σε επαφή αυτή, μια φιλελεύθερη αστή, με έναν άλλο σπουδαίο Έλληνα, έναν διάσημο τροτσκιστή, τον Μιχάλη Ράπτη ή Πάμπλο και αυτός φέρνει για την περίσταση στην Ελλάδα, και μάλιστα στο Χίλτον, έναν ικανό Λατινοαμερικανό πλαστογράφο, τον Πέπε, ο οποίος αναλαμβάνει να φτιάξει το πρώτο πλαστό διαβατήριο στο όνομα Άντονι Θόρτον ενός υπαρκτού προσώπου, ενός Βρετανού δικηγόρου, που επίσης είχε στρατευτεί στην ελληνική υπόθεση.
Με το διαβατήριο αυτό περνάει τα ελληνοτουρκικά σύνορα τον Φεβρουάριο του 1968 ο Περικλής Κοροβέσης. Φιλοξενείται στο σπίτι των Μπέκετ στη Γενεύη όπου και γράφει το βιβλίο του «Ανθρωποφύλακες», το οποίο με αξιοσημείωτη ταχύτητα μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες. Σε αυτό περιγράφει τα βασανιστήρια, που υπέστη στην ταράτσα της Μπουμπουλίνας και στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, από τα οποία υποφέρει ακόμη και σήμερα. Ο Κοροβέσης αποδεικνύεται ένας από τους πολύτιμους μάρτυρες στον διεθνή αγώνα εναντίον της χούντας, μαζί με την Κίττυ Αρσένη και πολλούς άλλους.
Η σχέση της με τον αγώνα των Παλαιστινίων
Η Μαρία Μπέκετ είχε νωρίτερα στρατευτεί και στον παλαιστινιακό αγώνα και είχε στενές φιλικές σχέσεις με τον Γιάσερ Αραφάτ. Ο Αραφάτ τη βοήθησε πολλές φορές να μεταφέρει όπλα και εκρηκτικά στην Ελλάδα μέσω της Κύπρου και του Βάσου Λυσσαρίδη, ενώ ήδη είχε γνωριστεί προσωπικά και με τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Το 1974 ο Αραφάτ και ο Αμπού Νιντάλ τη βοηθούν στον Λίβανο να στήσει έναν ραδιοφωνικό σταθμό, το «Radio Free Cyprus» στη Βυρηττό αμέσως μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μακάριο. Από εκεί η φωνή του Μακάριου θα κάνει γνωστή σε όλον τον κόσμο την αποτυχία του Ιωαννίδη.
Αντιστασιακή χωρίς «αριστερές» περγαμηνές
Η Μαρία Μπέκετ δεν ζήτησε και δεν πήρε τίποτα στη Μεταπολίτευση για την πολύτιμη προσφορά της, ούτε βγήκε να τη διατυμπανίσει ζητώντας αντιστασιακά πιστοποιητικά. Συνέχισε τη δράση της για το Παλαιστινιακό – κρίμα που δεν έζησε ακόμη λίγες μέρες για να γιορτάσει την αναγνώριση από τον ΟΗΕ του νέου παλαιστινιακού κράτους. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Μαρία Μπέκετ είχε στρατευτεί στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Χάρη σε αυτήν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέκτησε τον τίτλο του «πράσινου Πατριάρχη». Οι μεγάλες πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου για την Οικολογία έγιναν χάρη στη μεθοδικότητα, την εργατικότητα και τη διεθνή ακτινοβολία της Μαρίας Μπέκετ.
Ωστόσο, η Μαρία δεν έχει ακόμη βρει τη θέση της στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Δεν είναι τυχαίο πως εκτός από δύο άρθρα στον ελληνικό Τύπο, ένα του Άλκη Κούρκουλα στο ΑΠΕ, και ένα του Νίκου Αλιβιζάτου στην «Καθημερινή», δεν υπήρξαν άλλες αναφορές. Αντίθετα, στον διεθνή Τύπο υπήρξαν εκτενή ρεπορτάζ για τον θάνατό της με χαρακτηριστικό το αφιέρωμα της βρετανικής «Independent».
Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι η Μαρία Μπέκετ δεν ήταν αριστερή. Και επειδή κόντρα στη μονομέρεια που θέλει την Αριστερά τον αποκλειστικό πρωταγωνιστή του αγώνα εναντίον της χούντας, η Μαρία Μπέκετ, η Αμαλία Φλέμιγκ, ο Κωνσταντίνος Ζέππος και άλλοι, αποτέλεσαν την εμπροσθοφυλακή στον αγώνα Ελλήνων φιλελεύθερων αστών εναντίον της χούντας, ακόμη άγνωστος κι αυτός. Η Μαρία Μπέκετ, όπως έγραψε ο Νίκος Αλιβιζάτος στην «Καθημερινή»,ανήκε σε ένα είδος ανθρώπων, το οποίο σήμερα τείνει να εκλείψει: των αστών που παίρνουν μεγάλο ρίσκο για να υπηρετήσουν ευγενείς σκοπούς χωρίς να προσδοκούν προσωπικά οφέλη…
Ωστόσο, η Μαρία δεν έχει ακόμη βρει τη θέση της στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Δεν είναι τυχαίο πως εκτός από δύο άρθρα στον ελληνικό Τύπο, ένα του Άλκη Κούρκουλα στο ΑΠΕ, και ένα του Νίκου Αλιβιζάτου στην «Καθημερινή», δεν υπήρξαν άλλες αναφορές. Αντίθετα, στον διεθνή Τύπο υπήρξαν εκτενή ρεπορτάζ για τον θάνατό της με χαρακτηριστικό το αφιέρωμα της βρετανικής «Independent».
Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι η Μαρία Μπέκετ δεν ήταν αριστερή. Και επειδή κόντρα στη μονομέρεια που θέλει την Αριστερά τον αποκλειστικό πρωταγωνιστή του αγώνα εναντίον της χούντας, η Μαρία Μπέκετ, η Αμαλία Φλέμιγκ, ο Κωνσταντίνος Ζέππος και άλλοι, αποτέλεσαν την εμπροσθοφυλακή στον αγώνα Ελλήνων φιλελεύθερων αστών εναντίον της χούντας, ακόμη άγνωστος κι αυτός. Η Μαρία Μπέκετ, όπως έγραψε ο Νίκος Αλιβιζάτος στην «Καθημερινή»,ανήκε σε ένα είδος ανθρώπων, το οποίο σήμερα τείνει να εκλείψει: των αστών που παίρνουν μεγάλο ρίσκο για να υπηρετήσουν ευγενείς σκοπούς χωρίς να προσδοκούν προσωπικά οφέλη…
Έρχονται κι άλλα εδώλια…
Ποινικές διώξεις αναμένεται να ασκηθούν τις επόμενες εβδομάδες εναντίον μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων ύστερα από πολύμηνη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. που φαίνεται ότι αποκάλυψε διασπάθιση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση, στο στόχαστρο των Αρχών θα μπει η ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου», ενώ σημαντικά στοιχεία φέρεται να έχουν προκύψει και για το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης. Ύποπτες κρατικές επιχορηγήσεις ερευνώνται σε άλλες τρεις οργανώσεις και συγκεκριμένα στο ελληνικό παράρτημα ‒ιδρύθηκε το 2004‒ του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, στο Ίδρυμα Αγά Χαν και στην Οικολογική Κίνηση Δράμας, ενώ η έρευνα της Αστυνομίας επεκτείνεται πλέον και σε άλλες οργανώσεις. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας της Οικονομικής Αστυνομίας με βάση τον νόμο 3986/2011 που αφορά στα «επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής την περίοδο 2012-2015».
Ο «Κύκλος της Πάτμου», που θεωρείται ΜΚΟ «ειδικού ενδιαφέροντος» για την ΕΛ.ΑΣ., φέρεται έως το 2010 να έχει εισπράξει επιχορηγήσεις ύψους 1.190.000 ευρώ κυρίως για τη διοργάνωση «περιβαλλοντικών συμποσίων» σε όλον τον κόσμο, όπως έχουμε αναφέρει και στα άλλα ρεπορτάζ που περιλαμβάνονται στον φάκελο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2007 δόθηκε επιχορήγηση στον «Κύκλο της Πάτμου» ύψους 256.000 ευρώ για ένα τέτοιου είδους συμπόσιο που έγινε σε κρουαζιέρα στον Αμαζόνιο.
Για τις νάρκες
Από την άλλη πλευρά, το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης φέρεται να έχει λάβει τα τελευταία χρόνια επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 6,9 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συγκεκριμένη ΜΚΟ συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και έχει προχωρήσει στη συλλογή ναρκών από περιοχή συνολικής έκτασης 1,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων σε εμπόλεμες ζώνες σε Βοσνία, Λίβανο και άλλες χώρες. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. δεν εντόπισε παραστατικά για αυτές τις συναλλαγές.
Να σημειώσουμε, κλείνοντας, ότι στην Πάτμο, μεσοτοιχία με τον Αγά Χαν, είχε αποκτήσει σπίτι από την οικογένεια Κιοσέογλου (Τσιμέντα Χαλκίδας) η σύζυγος του Αντρίκου Ανδρέα Παπανδρέου…
Να σημειώσουμε, κλείνοντας, ότι στην Πάτμο, μεσοτοιχία με τον Αγά Χαν, είχε αποκτήσει σπίτι από την οικογένεια Κιοσέογλου (Τσιμέντα Χαλκίδας) η σύζυγος του Αντρίκου Ανδρέα Παπανδρέου…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.