Για την δραματική αύξηση της δημοτικότητας της Χρυσής Αυγής στα ελληνικά σχολεία αλλά και τον τρόπο στρατολόγησης μαθητών από την οργάνωση, μιλάνε στα... ΝΕΑ μαθητές γυμνασίου και λυκείου μιλούν για τους ξυλοδαρμούς μεταναστών και την προσέγγισή τους από την οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Ο Δημήτρης είναι μαθητής της Γ' Λυκείου, κοντά στο 1,80 ύψος, με παιδικό πρόσωπο και δυνατή χειραψία. Βασικό μέλος, όπως λέει, της ομάδας Εθνικιστική Συσπείρωση Βορείων Προαστίων, στην οποία συμμετείχαν συνομήλικοί του, νεότεροι και 30άρηδες.
«Κάποτε ήταν μόδα η αναρχία. Απλά και μόνο για να πας κόντρα στο σύστημα. Ετσι και σήμερα υπάρχουν πολλοί νέοι που λένε ότι είναι εθνικιστές. Ερχονται με φούτερ του ελληνικού Στρατού ή με μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Ισως το κάνουν και για τις κοπέλες» αναφέρει. Η τάση εμφανίστηκε στην περιοχή του μετά τις δημοτικές εκλογές του 2010. Τότε, όπως εξηγεί, κάθε τάξη απέκτησε τρία με τέσσερα παιδιά ακροδεξιών αντιλήψεων.
«Τον είχα δει να στέκεται σε εκείνη την κολόνα. Ετρεξα και έπεσα πάνω του μαζί με ένα άλλο παιδί και τον αρχίσαμε» διηγείται ο Αποστόλης. «Εχω χτυπήσει πολλούς. Δέκα, δεκαπέντε. Κάπου εκεί. Αν το μάθουν οι καθηγητές στο σχολείο λέω ψέματα ότι με προκάλεσαν». Στις επιθέσεις συμμετέχουν και άλλα παιδιά. Μαθητές της Β' και της Γ' Γυμνασίου. «Δεν είμαστε χρυσαυγίτες. Σαν χόμπι το έχουμε. Οποιος δεν έχει χαρτιά πρέπει να τρώει ξύλο» αναφέρει ο 14χρονος Γιώργος.
Την ίδια ώρα, η Χρυσή Αυγή αρνείται ότι προσεγγίζει τον μαθητικό κόσμο. Τον περασμένο Οκτώβριο, με αφορμή συμπλοκή ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών σε σχολείο του Ηρακλείου Κρήτης, η τοπική οργάνωση του κόμματος ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «καμία δράση δεν αναπτύσσεται σε σχολικούς χώρους, ούτε δέχεται στα γραφεία της ανήλικα παιδιά χωρίς την παρουσία των γονέων τους».
Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2008 κείμενο στο μπλογκ «Αντεπίθεση» (το οποίο εκφράζει το Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής) καλούσε σε: «Αγώνα στα σχολεία, στα γυμναστήρια, όπου συχνάζουν παιδιά και νέοι». Στο ίδιο ιστολόγιο υπάρχουν αναρτήσεις με φωτογραφίες από μοίρασμα φυλλαδίων της Χρυσής Αυγής έξω από σχολεία. Συγκεκριμένα στη Δράμα στις 11 Οκτωβρίου 2010, στα Ιωάννινα στις 19 Φεβρουαρίου 2009 και στην Ξάνθη στις 13 Απριλίου 2006.
Πριν από δύο χρόνια, ο Δημήτρης επισκέφτηκε μόνος τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, όπου κάθε Σάββατο συναντιούνται για ομιλίες τα μέλη του Μετώπου Νεολαίας. Παρακολουθούσε την οργάνωση διαδικτυακά από το 2008, όταν είχε δει στην τηλεόραση τη συμπλοκή χρυσαυγιτών με τη συνδρομή των ΜΑΤ εναντίον αναρχικών. Τους θεώρησε δυναμικούς, λέει. «Ισως έπαιξε ρόλο ότι μεγάλωσα με πατριωτικό αίσθημα» προσθέτει.
«Στα γραφεία είναι φιλικοί μαζί σου. Θέλουν να σε προσελκύσουν. Μου ζήτησαν το τηλέφωνο για να με ενημερώσουν για συναντήσεις». Το καταστατικό της οργάνωσης ορίζει ότι μέλη μπορούν να γίνουν μόνο ενήλικοι. Ο Δημήτρης όμως εξηγεί ότι στην πράξη δεν τηρείται ηλικιακό όριο, αλλά κανόνες εμφάνισης. «Σε καλούν σε συγκεντρώσεις ή πορείες. Αν δουν ότι το λέει η ψυχή σου ή έχεις καλό σωματότυπο ή γνωρίζεις άτομα σε εφοδιάζουν με σημαίες. Σε δεύτερο βαθμό τσεκάρουν αν αξίζεις όταν γίνει κάποια φασαρία. Ετσι γίνεσαι μέλος. Η συνδρομή των 20 ευρώ είναι του απλού υποστηρικτή, το κάνει ο οποιοσδήποτε» λέει.
«Από πέρυσι χτυπάμε τους μετανάστες»
Με το άνοιγμα των γραφείων της Χρυσής Αυγής στα βόρεια προάστια καταργείται και η Εθνικιστική Συσπείρωση. Σύμφωνα με τον Δημήτρη όμως, κάποια πρώην μέλη έφτιαξαν δικές τους, πιο μικρές, ομάδες και συνεχίζουν να χτυπούν αλλοδαπούς. «Με ενόχλησε αυτό. Επιθέσεις σαν κι αυτές είναι ανούσιες. Αν τους έπιαναν θα έμπλεκα και εγώ. Τα μέλη έχουν γραμμή να μην κάνουν επιθέσεις» τονίζει.
Παρόμοια περιστατικά παρατηρούνται και σε άλλα μέρη. Πριν από τρεις εβδομάδες, τρεις έλληνες μαθητές λυκείου σε σχολείο που υπάγεται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά έδεσαν με σχοινί σε ένα δέντρο και χτύπησαν έναν ινδό μαθητή γυμνασίου. Παραδέχτηκαν το σφάλμα τους, είπαν ότι δεν είχαν ρατσιστικά κίνητρα, τιμωρήθηκαν με αποβολή. Αυτό που θορύβησε όμως τη διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Ευδοξία Μανδαλή ήταν η απάθεια της κοινωνίας. «Το περιστατικό έγινε το μεσημέρι, σε κεντρικό σημείο. Ουδείς ενήλικος παρενέβη» λέει. «Κάποιοι έδιναν συγχαρητήρια στα παιδιά. Παρόμοια ήταν και η αντίδραση μητέρας τιμωρημένου μαθητή»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.