Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι έως το 2018 θα καταστήσει τη Μόσχα διεθνές Χρηματιστηριακό κέντρο και θα ανεβάσει τη Ρωσία στον τομέα των διευκολύνσεων προς τους επενδυτές, από την 112η θέση που είναι σήμερα, στην πρώτη εικοσάδα παγκοσμίως αναφέρει το ITAR-TASS.
Την περασμένη Πέμπτη, στη διευρυμένη συνεδρίαση της κυβέρνησης στο Κρεμλίνο, ο πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, παρόντος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, παρουσίασε το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της κυβέρνησης ως το 2018. Αυτό προβλέπει την είσοδο της χώρας σε σταθερή τροχιά οικονομικής ανάπτυξης κατά 4%-5% επί του ΑΕΠ ετησίως, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της τεχνολογικής βάσης, των υποδομών, των κοινωνικών και δημόσιων φορέων.
Ωστόσο, τα σχέδια της κυβέρνησης κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά, αν η Ρωσία δεν ανταποκριθεί στις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας, αναφέρεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Ανάμεσα στις σπουδαιότερες προκλήσεις είναι η αστάθεια στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, η περαιτέρω παγκόσμια τεχνολογική ανάπτυξη, και επίσης, η αλλαγή στο παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο, λόγω της αυξανόμενης εκμετάλλευσης των αποθεμάτων σχιστολιθικού φυσικού αερίου.
Κρίσιμη μπορεί να αποβεί για τη Ρωσία η ελάττωση του ρυθμού (ως 1% ετησίως), είτε η επί μακρόν στασιμότητα των εξαγωγών ενεργειακών πόρων. Μια ακόμη απειλή, είναι το υψηλό έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού -χωρίς να υπολογίζονται οι ενεργειακοί πόροι- που φτάνει το 10,5% του ΑΕΠ. Δηλαδή, δύο φορές κάτω από το επίπεδο ασφάλειας.
Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι στη Ρωσία μειώνεται με ταχύτητα, κατά ένα εκατομμύριο ετησίως, το εργατικό δυναμικό. Τέλος, τη χώρα χαρακτηρίζουν η χαμηλή ποιότητα του θεσμικού περιβάλλοντος και των υποδομών, καθώς και το αναποτελεσματικό οικονομικό σύστημα, όπως διαπιστώνεται στο εδάφιο που αφορά τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές των δραστηριοτήτων της κυβέρνησης.
Οι στόχοι
Στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι μοναδική λύση είναι η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο θα στηρίζεται στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τη βελτίωση της ποιότητας των θεσμών στον κοινωνικό τομέα, την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, την αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και την εξασφάλιση ισορροπημένης περιφερειακής ανάπτυξης.
Έως το 2018 η Ρωσία πρέπει να βρεθεί στην πρώτη εικοσάδα στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας «Επιχειρηματικές συνθήκες», ενώ η Μόσχα πρέπει να γίνει ένα διεθνές Χρηματιστηριακό κέντρο. Για τις μικρές επιχειρήσεις θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 30 βιομηχανικά και τεχνικά πάρκα.
Ο συντελεστής των τραπεζικών αξιών ως προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί από 76,3% μέχρι 115%. Το μέσο ποσοστιαίο επιτόκιο δεν θα ξεπερνά τον δείκτη καταναλωτικών τιμών πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες, και θα φτάνει το 6,3%-7,1%. Εκτιμάται ακόμα, ότι δύο ρωσικά ΑΕΙ θα εισέλθουν στον κατάλογο με τα 100 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Οι Ρώσοι θα μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ κατά 20% και το κάπνισμα κατά 25%. Το 2018, το προσδόκιμο ζωής θα φτάσει τα 74 χρόνια.
Παγκόσμια δύναμη
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολύ σημαντικούς στόχους, οι οποίοι βέβαια, δεν πρέπει να μείνουν κενό γράμμα. Οι κύριες κατευθύνσεις των κυβερνητικών δραστηριοτήτων ως το 2018 συνάδουν σε μεγάλο βαθμό με τους στόχους έως το 2030, τους οποίους δημοσίευσε την περασμένη Τρίτη το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου, η Ρωσία θα φθάσει σε ένα επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο θα αντιστοιχεί στο ρόλο της ως μιας εκ των κορυφαίων παγκοσμίων δυνάμεων τον 21ο αιώνα. Παράλληλα, η ποιότητα ζωής των πολιτών της θα ξεπεράσει το μέσο επίπεδο στις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Αυστραλία.
Το υπουργείο εξετάζει τρεις πιθανές εκδοχές όσον αφορά την ανάπτυξη της χώρας. Η συντηρητική υπολογίζει ότι η ετήσια οικονομική ανάπτυξη θα είναι περίπου της τάξης του 3,2%.
Ταυτόχρονα, ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας θα είναι προσανατολισμένος σε μεγάλο βαθμό σε εισαγόμενες τεχνολογίες και γνώσεις. Σε περίπτωση εφαρμογής του σεναρίου καινοτόμου ανάπτυξης, η ρωσική οικονομία θα αναπτύσσεται ταχύτερα από την παγκόσμια. Για παράδειγμα, το 2014 ήδη, όσον αφορά το μέγεθός της θα μετακινηθεί από την 6η στην 4η θέση, και ως το 2021 θα ξεπεράσει τη γερμανική.
Το πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού. Ως το 2030 ο πληθυσμός θα είναι 150,5 εκατομμύρια, αντί 141,3 εκατ. που αναφέρει το συντηρητικό σενάριο. Σήμερα, ο πληθυσμός της Ρωσίας είναι 143,5 εκατομμύρια.
Σχολιάζοντας τις προγνώσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο διευθυντής μακροοικονομικών μελετών της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών, Σεργκέι Αλεξάσενκο, αναφέρει ότι: «Υπάρχει καλό σενάριο, ένα ακόμη καλύτερο, καθώς και ένα θαυμάσιο. Όμως, τι ήταν αυτό που μας εμπόδιζε να ακολουθήσουμε το θαυμάσιο σενάριο ένα χρόνο πριν; Τι ακριβώς θα γίνει και η οικονομία ξαφνικά θα μπει σε μια εξαιρετική πορεία ξεπερνώντας τις ΗΠΑ; Η απάντηση λοιπόν σε αυτό το ερώτημα, δεν υπάρχει στα σενάρια της κυβέρνησης».
defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.