Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

Θες ρύθμιση για το δάνειό σου; Πρώτα θα ξεπουλήσεις, θα αδειάσεις τους τραπεζικούς λογαριασμούς και μετά...


 

Θες ρύθμιση για το δάνειό σου; Πρώτα θα ξεπουλήσεις, θα αδειάσεις τους τραπεζικούς λογαριασμούς και μετά...

Οικονομικό «ξετίναγμα» θα υφίστανται όσοι δανειολήπτες επιχειρήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση του στεγαστικού τους δανείου. Για να δώσει η τρόικα το πράσινο φως και να προχωρήσει η ρύθμιση εγείρει μια σειρά από απαιτήσεις όπως: να λαμβάνονται υπόψη οι καταθέσεις του δανειολήπτη, να συνυπολογίζεται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του ενδιαφερόμενου και όχι μόνο το υποθηκευμένο δάνειο και –φυσικά- να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, η τρόικα θέλει να μπει τέλος στο καθεστώς απαγόρευσης των πλειστηριασμών προκειμένου να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος των κατασχέσεων

Με τόσες απαιτήσεις, στη ρύθμιση, θα μπορούν να υπαχθούν τελικά μόνο όσοι έχουν «στεγνώσει» τελείως οικονομικά. Στην πραγματικότητα, όποιος πήρε δάνειο, θα καλείται πρώτα να διαθέσει το σύνολο των καταθέσεών του για την αποπληρωμή του δανείου, να ρευστοποιήσει κάθε περιουσιακό στοιχείο που δεν είναι υποθηκευμένο και μετά θα εξεταστεί το αίτημά του για υπαγωγή στη ρύθμιση.
Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση προβλέπει:
-Για τέσσερα χρόνια θα καταβάλλονται μόνο τόκοι
-Το επιτόκιο σε αυτή την τετραετία θα είναι 1,5%
-Η μηνιαία δόση δεν θα υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος
-Άνεργοι δεν θα καταβάλλουν ούτε τόκους, δηλαδή δεν θα καταβάλλουν τίποτα.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.
-Μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή να προκύπτει ότι παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε έναν μόνο εργοδότη, που το οικογενειακό τους εισόδημά τους έχει μειωθεί περισσότερο από 35% από την 01.01.2010. και σήμερα δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ. Δηλαδή όσοι είχαν περίπου 39.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και αυτό έχει μειωθεί στα 25.000 ευρώ και χαμηλότερα.
-Άνεργοι που έχασαν τη δουλειά τους κατά την ίδια περίοδο ή ανάπηροι
Ποιοι μένουν εκτός
Οσοι εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες αλλά η αντικειμενική αξία του ακινήτου που έχουν αγοράσει ξεπερνά τα 180.000 ευρώ ή τα 200.000 για πολύτεκνους και ευπαθείς ομάδες (σ.σ μετά την απαίτηση να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της περιουσίας, το όριο ενδέχεται να ανέβει πάνω τα ποσά που προαναφέρθηκαν)
-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Αυτή είναι μια αδικία της ρύθμισης, αλλά οι αρμόδιοι του υπ. Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι ο σημαντικότερος λόγος που μένει εκτός η συγκεκριμένη κατηγορία είναι γιατί δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς το εισόδημά τους.
-Οσοι έχουν πάρει καταναλωτικά ή προσωπικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, ασχέτως οικονομικής κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΕΛΙΟΥ