Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Γιατί ο Σαμαράς ζήτησε τις παραιτήσεις Αθανασόπουλου - Μέργου

 

Τελευταία ανανέωση: Σάββατο 09 Μαρτίου 2013 19:55
Οι διώξεις για τη σύμβαση ΔΕΗ – ΜΕΤΚΑ, η υπόθεση του ΑΗΣ Ρόδου, η εμπλοκή των δύο στελεχών και η συμπεριφορά τους προκάλεσε τη μήνη του πρωθυπουργού 
Γιατί ο Σαμαράς ζήτησε τις παραιτήσεις Αθανασόπουλου - Μέργου
Τις παραιτήσεις των κ.κ. Τάκη Αθανασόπουλου και Γιώργου Μέργου ζήτησε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ύστερα από τα χθεσινά δημοσιεύματα του “Newsbomb.gr” σχετικώς με τις διώξεις που άσκησε ο εισαγγελέας κ. Αριστείδης Κορέας για τη σύμβαση της ΔΕΗ με τη ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Μυτιληναίου.
Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής του πρωθυπουργού ήταν η χθεσινή ανάρτηση του “Newsbomb.gr”. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να ζητήσει τις παραιτήσεις τόσο του γενικού γραμματέα του υπουργείου του κ. Γιώργου Μέργου, όσο και του προέδρου στο ΤΑΙΠΕΔ κ. Τάκη Αθανασόπουλου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών θα καλύψει η στενή συνεργάτρια του κ. Στουρνάρα, κ. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Όσον αφορά στη θέση του προέδρου στο ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο περί το οποίο σας έχει ενημερώσει το “Newsbomb.gr” ήδη από τις 21 Ιανουαρίου.

Τι συμβαίνει με τους κ.κ. Μέργο - Αθανασόπουλο

Το κλίμα τόσο για τον κ. Μέργο, όσο και για τον κ. Αθανασόπουλο ήταν ιδιαίτερα βαρύ το τελευταίο διάστημα κυρίως σχετικώς με όσα έχουν αποκαλυφθεί για την εποχή που συμμετείχαν αμφότεροι στη διοίκηση της ΔΕΗ.
Όπως αποκαλύψαμε, 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη σχετικώς με όσα έχουν συμβεί για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ στη Ρόδο. Το έργο προχώρησε όπως και η ανάθεση στην κατασκευαστική ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ παρότι δεν υπήρχε το οικόπεδο που χρειαζόταν για την ολοκλήρωσή του. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την υπόθεση αυτή έχει προκληθεί ζημιά ύψους 37 εκατ. ευρώ.
Χθες, ο εισαγγελέας κ. Αριστείδης Κορέας άσκησε διώξεις εναντίον προσώπων που συμμετείχαν στη διοίκηση της ΔΕΗ το 2007 και του νομίμου εκπροσώπου της ΜΕΤΚΑ, του Ομίλου Μυτιληναίου σχετικώς με τις συνθήκες υπό τις οποίες υπεγράφη σύμβαση για την κατασκευή μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρη με ανάδοχο την εταιρεία ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Μυτιληναίου. Στη διοίκηση της ΔΕΗ συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Αθανασόπουλος και Μέργος ενώ στη δίωξη αναφέρεται ότι η δημόσια επιχείρηση υπέστη ζημία ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Η προσοχή των ΜΜΕ στον αναγκαστικώς παραιτηθέντα γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών στράφηκε ύστερα την ομιλία του στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών. Τότε τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού που είναι 586 ευρώ.
Η επισήμανση του κ. Μέργου προκάλεσε πλήγμα στην κυβέρνηση αν και διαψεύστηκε αυτό το ενδεχόμενο. Στους διαδρόμους της Βουλής όμως ακόμα μιλούν κάποιοι για τον «Μίστερ 586 ευρώ», ειδικά όταν έγινε γνωστή η «χρυσή» σύμβαση που είχε συνάψει με τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» και μεικτές αποδοχές ύψους 150.000 ευρώ άνευ άλλων παροχών. Μετά τη σημερινή παραίτησή του αναμένεται να απομακρυνθεί και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στη διοίκηση του οποίου μετέχει ακόμα.

Δεν τον ήθελαν ούτε οι Γερμανοί

Όσο για τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ η κυβέρνηση του χρέωσε καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η τρόικα προειδοποίησε ότι δεν πήγαινε καλά και ζητούσε επιτάχυνση.
Μάλιστα, στις 21 Ιανουαρίου ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε την ηγεσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και είχε χτυπήσει «καμπανάκι» για το έργο της δίνοντας τελεσίγραφο μέχρι την άνοιξη ώστε να προχωρήσουν μια σειρά από διαγωνισμοί. Την ώρα της συνάντησης, το “Newsbomb.gr” αποκάλυπτε: «Οι Γερμανοί δεν δείχνουν ικανοποιημένοι με την ταχύτητα με την οποία κινείται το ΤΑΙΠΕΔ αλλά κυρίως με την αποτελεσματικότητα της διοίκησής του. Θεωρούν ότι η ανεπάρκεια της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και η αδυναμία της να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, επιβάλλει την αντικατάστασή της με ευρωπαίους τεχνοκράτες.
Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Αθανασόπουλος επικαλείται την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ όταν αυτός ήταν επικεφαλής. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Η άσκηση ποινικής δίωξης για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, όπου προήδρευα, παρέχει την ευκαιρία απόδειξης ότι υπηρετήθηκε άρτια το δημόσιο συμφέρον και εκείνο της ΔΕΗ.
Η έξωθεν καλή μαρτυρία μου, ασφαλώς κατ΄ ουδέν θίγεται. Όμως, η μερίδα εκείνη της κοινής γνώμης που αρνείται τις αποκρατικοποιήσεις, ενδεχομένως, να αισθανθεί ότι δεν αποτελώ, πλέον, εγγυητή του θεσμού.
Υπό τα άνω –και μόνο- υποβάλλω την παραίτησή μου από την Προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ.
Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλατε.
Με εκτίμηση
Τάκης Αθανασόπουλος»
Επιστολή παραίτηση απέστειλε και ο κ. Μέργος αναφέροντας τα εξής:
 «Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η ασκηθείσα ποινική δίωξη εναντίον του πρώην ΔΣ της ΔΕΗ, του οποίου υπήρξα μέλος, με υποχρεώνει για λόγους ευθιξίας και μόνο να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών. 
Σημειωτέον ότι δεν συμμετείχα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ και ως εκ τούτου δεν συμμετείχα ούτε στη λήψη της σχετικής απόφασης. Θεωρώ, συνεπώς, ότι ανεξαρτήτως της ουσίας της υποθέσεως, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου είναι νόμω και ουσία αβάσιμος. 
Όμως, παρακαλώ να κάνετε αποδεκτή την παραίτησή μου γιατί δεν θα ήθελα να δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας της οποίας προΐσταμαι.
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και την άψογη συνεργασία την οποία είχαμε
Με τιμή
Γεώργιος Μέργος».
Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας αμέσως μετά τις επιστολές παραίτησης δήλωσε:
«Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των κ. κ. Μέργου και Αθανασόπουλου, οι οποίες υπεβλήθησαν για λόγους ευθιξίας. Ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ για την άψογη συνεργασία τους και τη μεγάλη συμβολή τους στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση».
Από τις σημερινές εξελίξεις υπάρχουν δύο δεδομένα. Το ρεπορτάζ του "Newsbomb.gr" επιβεβαιώνεται πλήρως και γίνεται μια πρώτη αρχή ώστε να διαλύσει οποιαδήποτε αχλύ διαφθοράς. Από την άλλη πλευρά, η απαίτηση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά προς τον κ. Στουρνάρα να ζητήσει τις παραιτήσεις των "εκλεκτών" του κ.κ. Μέργου και Αθανασόπουλου δείχνει ότι έχουν αρχίσει να μαζεύονται σύννεφα στις σχέσεις των δύο ανδρών. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί το πρώτο πλήγμα για το "σύστημα Σημίτη" μέσα στην κυβέρνηση ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιδράσεις σε αυτή τη φυσιολογική δράση. 

Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/286780/giati-o-samaras-zitise-tis-paraitiseis-athanasopoyloy---mergoy#ixzz2N711vY00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...