Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Ετοιμαστείτε για το "σούπερ φεγγάρι" της 23ης Ιουνίου

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΜΕ ΠΕΡΙΓΕΙΟ
 

 



«Κλείστε θέση» κάτω από τον καθαρό ουρανό και απολαύστε το θέαμα μιας απίστευτης σελήνης! Μόλις δύο 24ωρα μετά τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, με την οποία μπήκαμε επίσημα στη θερινή περίοδο, μια εντυπωσιακή σε μέγεθος Πανσέληνος θα κάνει την εμφάνισή της στον νυχτερινό ουρανό το βράδυ της Κυριακής, καθώς το φεγγάρι θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη για όλο το 2013.
Το φετινό σούπερ φεγγάρι της 23ης Ιουνίου σχεδόν συνέπεσε χρονικά με το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης του μήνα, αλλά τα δύο φαινόμενα δεν συνδέονται. Αύριο, λοιπόν, η Σελήνη θα απέχει από τη Γη «μόλις» 356.991 χιλιόμετρα, ενώ η μέση απόσταση του πλανήτη μας από το ουράνιο σώμα είναι περίπου 382.900 χιλιόμετρα. Αυτό συμβαίνει διότι η απόσταση Γης - Σελήνης δεν είναι σταθερή, αλλά αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια του έτους. Ο λόγος είναι ότι η τροχιά του φεγγαριού δεν είναι κυκλική, αλλά ελλειπτική.
Ειδικότερα, οι αστρονόμοι επισημαίνουν ότι ο δορυφόρος κατά την ετήσια περιφορά του γύρω από τον πλανήτη μας περιοδικά πλησιάζει προς τη Γη. Οταν το φεγγάρι βρίσκεται στη μικρότερη απόσταση του έτους, έχουμε το περίγειο. Αντίθετα, όταν το φεγγάρι βρίσκεται στη μέγιστη ετήσια απόσταση, έχουμε το απόγειο. Αύριο λοιπόν ο δορυφόρος μας θα βρίσκεται στο περίγειο και ταυτόχρονα θα βρίσκεται στη φάση της πανσελήνου. Ο συνδυασμός αυτός συμβαίνει μία φορά τον χρόνο κι έχει ως αποτέλεσμα το εντυπωσιακό φαινόμενο του σούπερ φεγγαριού. Ετσι η πανσέληνος της Κυριακής θα φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη απ' ό,τι στο απόγειο.
Η τελευταία φορά που είχε καταγραφεί σούπερ φεγγάρι (Πανσέληνος με περίγειο) ήταν στις 6 Μαΐου 2012, όταν η Σελήνη είχε βρεθεί σε απόσταση 356.955 χιλιομέτρων. Η πιο εντυπωσιακή εμφάνιση του αστρονομικού φαινομένου εδώ και έναν αιώνα σημειώθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1930, όταν το φεγγάρι είχε βρεθεί σε απόσταση 356.397 χιλιομέτρων. Αυτό το ρεκόρ δεν πρόκειται να καταρριφθεί πριν την πρωτοχρονιά του... 2257, οπότε το φεγγάρι θα πλησιάσει στα 356.371 χιλιόμετρα.
[Πηγή espressonews.gr]
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...