Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Οφείλουμε 540 εκατ. ευρώ σε Ελβετούς ομολογιούχους!

ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

 



Ενώ όλοι ασχολούνται με την ΕΡΤ, το ελληνικό Δημόσιο ετοιμάζεται να πληρώσει 540 εκατομμύρια Ευρώ στους Ελβετούς ομολογιούχους που αρνήθηκαν το PSI.
Πριν από ένα χρόνο περίπου, στις 15 Μαΐου 2012, η τότε πολιτική ηγεσία της χώρας μας αποφάσισε να πληρώσει 450 εκατομμύρια ευρώ για ένα ομόλογο ελληνικού δημοσίου που είχε όμως εκδοθεί σε αγγλικό δίκαιο. Οι ομολογιούχοι είχαν ψηφίσει να μην ανταλλάξουν τα ομόλογα τους με τα νέα και κουρεμένα κατά 53.5%.
Παρά τις μεγαλόστομες και πομπώδεις δηλώσεις του τότε διευθυντή του ΟΔΗΧ και του Βενιζέλου ως υπουργού υπεύθυνου για το PSI, ότι δεν υπάρχουν χρήματα το ομόλογο πληρώθηκε όπως πληρώθηκαν από τότε και όλα τα υπόλοιπα που δεν μπήκαν στο PSI.
Η τότε κυβέρνηση του πρωθυπουργού Παπαδήμου είχε περάσει το μπαλάκι στους πολιτικούς και ο κύριος Βενιζέλος πήρε την απόφαση να μην διακινδυνεύσει μια στάση πληρωμών εν μέσω εκλογών και να πληρώσει αυτούς που πήραν το στοίχημα. Δεν είχε δείξει βέβαια την ίδια ευαισθησία προς τους Έλληνες μικρούς ιδιώτες ομολογιούχους που είχαν επενδύσει σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου ελληνικού δικαίου.
Όλα αυτά τα αναφέρουμε γιατί στις 5 Ιουλίου του 2013 λήγει άλλο ένα ομόλογο σταθμός αξίας 650 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (540 εκατ. ευρω). Το ομόλογο αυτό είχε εκδοθεί το 2005 και έχει κουπόνι 2.125%. Όταν έγινε η πρόσκληση ανταλλαγής ομολόγων, το λεγόμενο PSI, το ομόλογο αυτό είχε την δικιά του ξεχωριστή πρόσκληση καθότι είχε εκδοθεί στην Ελβετία και ανάδοχος του ήταν η Credit Suisse. Για όσους ενδιαφέρονται ο κωδικός ταυτοποίησης του ομολόγου είναι CH0021839524.
Στις 28 Μαρτίου 2012 έγινε η συνέλευση των ομολογιούχων στην Ζυρίχη (επίσημη ανακοίνωση εδώ) και η πλειοψηφία αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη ανταλλαγή . Έτσι το ομόλογο αυτό συνέχισε να υπάρχει και να αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου.
Τον Μάιο του 2012 ορισμένοι από τους ομολογιούχους κατέθεσαν κατά της Ελληνικής δημοκρατίας με σκοπό να κάνουν το ομόλογο άμεσα πληρωτέο (Bloomberg). Ο λόγος ήταν ότι η σύμβαση περιείχε όρο που δεν επέτρεπε στην Ελληνική δημοκρατία να δώσει εγγυήσεις προς τρίτους (Negative Pledge). Παραβίαση αυτού του όρου συνιστούσε γεγονός αθέτησης συμφωνίας (Event of Default).
Όπως πολλοί θα γνωρίζουν μέρος της συμφωνίας που υπέγραψε ο τότε υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, προέβλεπε την παροχή χρηματικών εγγυήσεων προς του Φινλανδούς σε περίπτωση μη πληρωμής. Και αυτό δεν επιτρεπόταν από τις συμβάσεις που είχε υπογράψει το Ελληνικό δημόσιο, εκτός και αν οι ίδιες εγγυήσεις δίνονταν σε όλους. Η Ελληνική αντιπροσωπία δεν φαίνεται να πήγε και πολύ διαβασμένη στις διαπραγματεύσεις και έκανε άλλη μια γκάφα. Το γεγονός είχε σχολιαστεί τότε από πολλά διεθνή μέσα.
Δεν ξέρουμε την τύχη αυτής της προσφυγής αν εκδικάστηκε ή αν αποσύρθηκε πάντως ένα είναι το σίγουρο. Το ομόλογο θα πληρωθεί στις 5 Ιουλίου έστω και αν λεφτά δεν υπάρχουν έστω και αν η δόσεις της τρόικας δεν προβλέπουν χρήματα για αυτούς που δεν μπήκαν στο PSI.
Απομένει να μας πει η Ελληνική Δημοκρατία από πού θα βρει τα 540 εκατομμύρια για να πληρώσει και αυτό το ομόλογο και να αποφευχθεί μια ακόμα στάση πληρωμών. Γιατί όπως είπαμε και πιο πάνω οι δόσεις της τρόικας δεν προβλέπουν χρήματα για αυτό το σκοπό.
[Του Ανδρέα Κούτρα, αναλυτή του ευρωπαϊκού χρέους στο Λονδίνο, από news247.gr]
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...