Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Αιγύπτιοι σουνίτες στο πλευρό των σύρων ανταρτών

Ο ΣΥΡΙΑΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΕΞΕΛΛΙΣΕΤΑΙ ΣΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

 



Χιλιάδες  αιγύπτιοι σουνίτες καθοδηγούμενοι από τη  θρησκευτική ρητορική των   ιεροκηρύκων  τους  και με την ανεκτική πολιτική της ισλαμικής κυβέρνησης της Αιγύπτου, ετοιμάζονται να μεταβούν  στη Συρία και να πολεμήσουν παρά το πλευρό των ανταρτών ,ενάντια στον Άσσαντ.
Τις τελευταίες ημέρες, σε πολλά  τζαμιά του Καίρου γίνονται επικλήσεις προς τους πιστούς  για «τζιχάντ» από τους σουνίτες κληρικούς κατά των σιιτών, οι οποίοι ενίσχυσαν με δυνάμεις τον Άσσαντ, με αποτέλεσμα  ο τελευταίος να σημειώνει νίκες σε βάρος των σουνιτών ανταρτών.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Αιγυπτίων είναι σουνίτες μουσουλμάνοι, αλλά μέχρι πρόσφατα, η Αίγυπτος είχε επιδιώξει να παραμείνει στο «περιθώριο του συριακού εμφυλίου». Η μουσουλμανική αδελφότητα σε ευθυγράμμιση με τον αιγύπτιο πρόεδρο Μόρσι είχαν αποφύγει την υιοθέτηση θρησκευτικής ρητορικής,καλλιεργώντας μάλιστα στενές σχέσεις με το Ιράν.Αυτό άλλαξε το Σάββατο το βράδυ. Ο Μόρσι κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε χιλιάδες υποστηρικτές του ανακοίνωσε τη διακοπή όλων των σχέσεων με την κυβέρνηση Άσσαντ και ότι θα παρέχει κάθε υποστήριξη προς τους αντάρτες.
Μόλις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από τη Μέκκα  ανώτατος σουνίτης κληρικός ενώπιον τηλεοπτικού σταθμού ,ξέσπασε σε δάκρυα καλώντας τους σουνίτες να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τους αντάρτες που μάχονται τον Άσσαντ στη Συρία. Αυτή η ενέργεια  φαίνεται ότι είχε μεγάλη επίδραση στους σουνίτες ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης.
Όλα δείχνουν ότι ο «συριακός εμφύλιος»  παίρνει πλέον επικίνδυνη τροπή και τείνει να  μετεξελιχθεί σε θρησκευτικό πόλεμο  μεταξύ σιιτών και σουνιτών, κυρίως. Ολοένα και περισσότεροι «ξένοι μαχητές» πλαισιώνουν ή δηλώνουν έτοιμοι να πλαισιώσουν τις τάξεις, είτε των στρατευμάτων του Άσσαντ είτε των συρίων ανταρτών, έχοντας ως κύριο κριτήριο το θρησκευτικό συναίσθημα.
Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ επιθυμούν να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύς των ανταρτών, μέσα από  νίκες που οι τελευταίοι θα έχουν πετύχει  στα πεδία των μαχών κατά του Ασσαντ. Έτσι στην επικείμενη ειρηνευτική διάσκεψη θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως νικητές και όχι ως ηττημένοι που είναι μέχρι στιγμής. Δεν θέλουν όμως με τίποτα η κατάσταση να ξεφύγει στη Συρία με κίνδυνο γενικής ανάφλεξης στη Μ.Ανατολή και να οδηγηθούμε σε ένα ολοκληρωτικά θρησκευτικό πόλεμο σουνιτών-σιιτών με απρόβλεπτες συνέπειες.Κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...