Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

O ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΥΨΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΑ ΣΥΝΟΡΑ (ΦΩΤΟ)

 

E-mail Εκτύπωση PDF
1Το ηρωϊκό φρόνημα των κατοίκων στις ακριτικές περιοχές

Ρεπορτάζ για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

"Καλούμαστε να σκεφτόμαστε αυτούς που ζουν στα σύνορα"δήλωσε αποκλειστικά στον 89,5 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την Δοϊράνη εχθές το απόγευμα.
Ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Παροναξίας κ. Καλλίνικο, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ επισκέφθηκε τους κατοίκους του ακριτικού χωριού της λίμνης Δοϊράνης λίγα μέτρα από τα σύνορα με τα Σκόπια και ύψωσε την Ελληνική σημαία, παρουσία αξιωματικών του στρατού, της ελληνικής αστυνομίας, κληρικών και λαϊκών, ενώ άπαντες έψαλλαν τον Εθνικό ύμνο.

Αμέσως μετά προσκύνησε στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Μεθοδίου και Κυρίλλου, φωτιστών των Σλάβων.

Ο Μητροπολίτης Κιλκισίου ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο πως ο Ελληνικός Στρατός παραχώρησε το πρώην Φυλάκιο στην Ιερά Μητρόπολη, η οποία με εντατικές προσπάθειες και συστηματική δουλειά θα το διαμορφώσει κατάλληλα και θα το διατηρήσει και σε λίγο καιρό θα μένει μόνιμα ένας ιερομόναχος.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις στον 89,5 ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε : "Μεταφέρουμε τους χαιρετισμούς από τις εσχατιές της πατρίδας μας, εδώ στα σύνορα στη Δοϊράνη και το ηρωϊκό φρόνημα των ανθρώπων που κατοικούν εδώ και που ζητούν από μας φροντίδα, ενίσχυση, ενδυνάμωση. Ωραία περνάμε στο κέντρο αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε και αυτούς που ζουν στης εσχατίας τα σύνορα".

Η Λίμνη Δοϊράνη βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβίας, 75 χιλιόμετρα βόρεια της Θεσσαλονίκης και 140 χλμ νότια των Σκοπίων. Αποτελεί κατάλοιπο της μεγαλύτερης άλλοτε, Παιονίας Λίμνης και σχηματίσθηκε στην Προπαγετώδη Γεωλογική Περίοδο, ύστερα από έντονες σεισμικές διεργασίες. Σήμερα, η λίμνη εκτείνεται σε 39,9 χλμ2.

Στα δυτικά βρίσκεται η πόλη Δοϊράνη, στα ανατολικά το χωριό Μουριές και στα βόρεια το όρος Μπέλες. Το μήκος της λίμνης από Βορρά προς Νότο είναι 8,9 χλμ ενώ το πλάτος της φτάνει τα 7,1 χλμ. Έχει μέγιστο βάθος 4 μέτρα. Βρίσκεται μεταξύ δύο τεκτονικών πλακών, αυτής που περιλαμβάνει τον ορεινό όγκο της Κερκίνης και αυτής που περιλαμβάνει τη λεκάνη του Αξιού.

Στην περιοχή διεξήχθη η ομώνυμη μάχη μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών στρατευμάτων το 1913.

Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν στις παρυφές του Κιλκίς, τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου, όπου η Μητρόπολη διατηρεί μία μικρή φάρμα ζώων.

1
1
1
1
1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...