Σε μεγάλη πληγή και βόμβα στα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας με ανυπολόγιστες συνέπειες τείνει να εξελιχθεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Μετά τις αποκαλύψεις, σε σχέση με τα αδιαφανή κριτήρια με βάσει τα οποία παρεχωρούντο δάνεια και τις προκλητικές διαγραφές δανείων πολιτικών προσώπων και άλλων παραγόντων που πρόσκεινται στα κόμματα, ήρθαν πρόσφατα να προστεθούν σημεία και τέρατα που ελάμβαναν χώρα και στα συνεργατικά ιδρύματα, και πιο συγκεκριμένα το προβληματικό δάνειο 11 εκ. περίπου, που πήρε από συγκεκριμένο συνεργατικό ίδρυμα ο Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης.
Ο ιδιωτικός δανεισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, είναι ο μεγαλύτερος που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με βάση τα σημερινά δεδομένα (Πτώση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος ΑΕΠ και αύξηση ύψους δανείων) ίσως να ξεπερνά το 320% του ΑΕΠ. Τα τραπεζικά ιδρύματα στο σύνολο τους, εκμεταλλευόμενα την τεράστια ρευστότητα που υπήρχε, λόγω των μεγάλων καταθέσεων των ξένων και κυρίως Ρώσων, ενεργούσαν σαν money lenders, σαν monkey Bankers και όχι σαν επαγγελματίες τραπεζίτες με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στην σημερινή τραγική κατάσταση.
Το δανεινιστικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών θα επιδεινωθεί ραγδαία τα επόμενα 2 περίπου χρόνια λόγω κυρίως της επιδεινούμενης ύφεσης της οικονομίας και αν δεν ληφθούν ριζοσπαστικά μέτρα άμεσα, η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση της οικονομίας είναι θέμα χρόνου πότε θα επισυμβεί.
Σαν επαγγελματίας λογιστής, έρχομαι καθημερινά αντιμέτωπος με σωρεία προβλημάτων που αφορούν πελάτες μου, φίλους και γνωστούς και απλούς πολίτες οι οποίοι με μεγάλη αγωνία προσπαθούν να εξασφαλίσουν εισοδήματα που να τους επιτρέπουν να αντιμετωπίζουν τα άμεσα έξοδα για την καθημερινή τους επιβίωση. Δεν είναι λίγες οι φορές που άκουσα κάποιους να λένε ότι παρά το γεγονός ότι μπορούν να πληρώνουν την δόση του δανείου τους, προτιμούν να μην το κάνουν για να αντιμετωπίσουν το αβέβαιο αύριο. Υπήρξαν ακόμη περιπτώσεις κάποιων που άκουσα να λένε ότι, αισθάνονται κορόιδα που πληρώνουν τις δόσεις τους στο αμαρτωλό τραπεζικό κατεστημένο που είναι έτοιμο να καταρρεύσει.
Οι τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων με ανορθόδοξο και ετεροβαρή τρόπο και δεν αντιλαμβάνονται, ούτε αυτοί αλλά ούτε και οι πολιτικοί και επόπτες ότι αυτό που κάνουν είναι αδιέξοδο. Υιοθετούν την πρακτική της αναδιάρθρωσης – επιμήκυνσης δανείων προκειμένου να παρατείνουν την περίοδο αποπληρωμής του δανείου και την μείωση του ποσού της δόσης αφού προηγουμένως εξασφαλίσουν κεφαλαιοποίηση παράνομων υπερχρεώσεων και εξωπραγματικά ψηλών επιτοκίων με αποτέλεσμα τα δάνεια αυτά να μην μπορούν και πάλιν να εξυπηρετηθούν
Παραθέτω πιο κάτω κάποιους τρόπους οι οποίοι μπορούν να φανούν χρήσιμοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος των υφιστάμενων προβληματικών δανείων μέσω μιας υγιούς αναδιάρθρωσης – επιμήκυνσης:
-Κούρεμα δανείων κατά 2.5% ετησίως για μέγιστη περίοδο 10 έτη που αντιπροσωπεύει μέρος περιθωρίου κέρδους μεταξύ καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων.
-Αφαίρεση όλων των υπερχρεώσεων και επιβαρύνσεων οι οποίες με βάση αποφάσεων του Αρείου Πάγου στην Ελλάδα είναι παράνομες.
-Νομοθετική ρύθμιση για μηδενικά δανειστικά επιτόκια για υφιστάμενα δάνεια για όλη την περίοδο που θα διαρκέσει η οικονομική κρίση(Με βάση οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας ήδη τα καταθετικά επιτόκια δεν επιτρέπεται ξεπερνούν το 2.80%, ενώ σε ότι αφορά τα δανειστικά επιτόκια δεν ρυθμίστηκαν κατά ανάλογο τρόπο με αποτέλεσμα να ξεπερνούν ακόμη και το 10%)
-Νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση νέων στοχευμένων δανείων αναπτυξιακού περιεχομένου με χαμηλό επιτόκιο για τόνωση της πραγματικής οικονομίας.
-Για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν την δόση τους να δίνονται τέτοια πρόσθετα κίνητρα που να ξεπερνούν το όφελος που απολαμβάνουν αυτοί που δεν έχουν την δυνατότητα πληρωμής προκειμένου να υπάρχει ροή χρήματος.
-Νομοθετική ρύθμιση για αναστολή εκποίησης πρώτης κατοικίας για να υπάρξει κοινωνική ειρήνη
-Για όσους πολιτικούς και άλλους παράγοντες έχουν παράνομα και παράτυπα διαγραφεί τα δάνεια τους, να εξαναγκαστούν ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση, να επιστρέψουν τα ποσά αυτά για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα. Αυτό το ποσό θα μπορούσε να μπει σε ειδικό ταμείο το οποίο να χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες για αντιστάθμισμα των πιο πάνω ειδικών παραχωρήσεων – ρυθμίσεων.
-Υπάρχουν πολλά άλλα που θα μπορούσαν να προταθούν πέραν των πιο πάνω για να αντιμετωπισθεί η Λερναία Ύδρα που ακούσει στο όνομα προβληματικά δάνεια τα οποία όλοι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να προτείνουν και εκεί και όπου πρέπει να εφαρμοστούν.
Στο τέλος τέλος, τι είναι η νήσος Κύπρος; Δεν είναι οι πολίτες της και οι περιουσίες τους; Δεν πρέπει να γίνει το πάν για να προστατευθούν; Αν τα πιο πάνω δεν γίνουν και σύντομα ο έλεγχος των τραπεζικών ιδρυμάτων περάσει σε χέρια ξένων, οι οποίοι σίγουρα δεν θα νοιαστούν παρά μόνο για τα στυγνά συμφέροντα τους, τότε να είστε σίγουροι ότι τα πράγματα θα είναι μη αναστρέψιμα και η διάλυση του κυπριακού κράτους δεδομένη.
Όμηρος Αλεξάνδρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.