Το ότι η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης «χωλαίνει» είναι γνωστό τοις πάσι. Το ότι αποφασίζει να αναδείξει τις αδυναμίες της και το tovima.gr, τοποθετώντας εμμέσως στο στόχαστρο τον Γιώργο Μουρούτη, διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αν μη τί άλλο έχει την ιδιαίτερη σημασία του.
Διαβάστε το άρθρο του Άρη Ραβανού και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα:
Σκάφος χωρίς πυξίδα, εν μέσω φουρτούνας, θυμίζει το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο με τις κινήσεις του φροντίζει να συντηρεί πολλές φορές μια κακή εικόνα για την δικομματική κυβέρνηση, ενώ εκθέτει ακόμα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά.
Η κυβερνητική εικόνα του κυβερνητικού συνασπισμού είναι ιδιαίτερα προβληματική και δεν είναι λίγες οι φορές που δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις σε σημείο, ακόμα και θετικές κινήσεις να μην προβάλλονται ιδιαίτερα στην κοινή γνώμη ή να αποδυναμώνονται επικοινωνιακά, λόγω κακών χειρισμών.
Τα κρούσματα είναι πολλά το τελευταίο διάστημα και η επικοινωνιακή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, παρά την πολιτική καθοδήγηση και από στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, εμφανίζει κεντρικό πρόβλημα στρατηγικής, ενώ οι όποιες τακτικές κινήσεις γίνονται είναι ερασιτεχνικές.
Πάρα πολλές φορές το Μέγαρο Μαξίμου αδιαφορεί να ενημερώσει για σημαντικές συναντήσεις του κ. Σαμαρά με τον κ. Eυ.Βενιζέλο, όπως έγινε π.χ. την περασμένη Δευτέρα, όταν νωρίς το απόγευμα ο Πρωθυπουργός είχε κατ” ιδίαν συνεργασία στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Αμέτρητες φορές οι διαπιστευμένοι πολιτικοί συντάκτες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια, ακόμα και να πληροφορηθούν, τυπικές συναντήσεις του κ. Σαμαρά, γεγονός αδιανόητο επί ημερών άλλων Πρωθυπουργών.
Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που οι δημοσιογράφοι πληροφορούνται, ότι ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε μια δήλωση ή διάγγελμα, κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή, δηλ. πέντε λεπτά πριν. Το ίδιο έγινε και χθες με τη δήλωση του Πρωθυπουγού για τους πλειστηριασμούς, για την οποία ορισμένοι πολιτικοί συντάκτες ενημερώθηκαν στο…«παραένα», ενώ άλλοι την πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων.
Σε αρκετές περιπτώσεις, η ενημέρωση γίνεται πρώτα από το ΠαΣοΚ και πρέπει να περάσουν ακόμα και ώρες, μέχρι να επιβεβαιώσει το Μέγαρο Μαξίμου ένα θέμα που έχει φροντίσει όμως να προβάλλει η Χαρ. Τρικούπη και να δώσει και λεπτομέρειες, ενισχύοντας την άποψη ότι παρά το γεγονός της δραματικής πτώσης των ποσοστών του, παραμένει ένα κόμμα με άψογη επικοινωνιακή πολιτική.
Οι διαπιστευμένοι πολιτικοί συντάκτες προσπαθούν μάταια αρκετές φορές να εντοπίσουν στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά που είναι επιφορτισμένοι με την επικοινωνιακή πολιτική, αν και αυτό μπορεί κάλλιστα να επιτευχθεί μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (twitter, facebook) και να γίνει διάλογος σε…«κοινή διαδικτυακή θέα».
Πολλούς δημοσιογράφους, κυρίως όσους καλύπτουν το ΠαΣοΚ, διότι όσοι είναι διαπιστευμένοι στη ΝΔ το γνωρίζουν εδώ και πάρα πολύ καιρό, εντυπωσιάζει το γεγονός πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου είναι, με κεντρική εντολή, παραμελημένος και δεν έχει πολλές φορές ούτε την στοιχειώδη ενημέρωση.
Ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός είναι ότι επί δεκατρείς μήνες δεν γίνεται ενημέρωση των δημοσιογράφων, το περίφημο και καθιερωμένο «μπρίφινγκ» εδώ και πολλές δεκαετίες.
Το μπρίφινγκ ήταν μια συνεχής διεισδυτική διαδικασία που αποτελούσε για την κυβέρνηση, τον πιο σπουδαίο δίαυλο για να επικοινωνεί τις θέσεις της και αποτελεί για όλα τα συστήματα εξουσίας ένα χρήσιμο εργαλείο. Π.χ. στην Γερμανία, τρεις φορές την εβδομάδα γίνεται ενημέρωση των δημοσιογράφων και ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας απαντά σε ερωτήσεις.
Πλέον δεν υπάρχει όπως παλαιότερα, π.χ. την εποχή που κυβερνητικοί εκπρόσωποι ήταν οι κκ. Δ. Ρέππας, Χρ. Πρωτόπαπας, Ι. Ρουμπάτης, Κ. Λαλιώτης, Θ. Ρουσόπουλος, Ευ. Αντώναρος, Πρ. Παυλόπουλος, κ.α. η προβολή των θέσεων της κυβέρνησης για όλα τα θέματα, ενώ απουσιάζει και η καθημερινή οργανωμένη κεντρική ζύμωση του Μεγάρου Μαξίμου με δημοσιογράφους.
Το Μέγαρο Μαξίμου περιορίζεται απλά σε ανακοινώσεις, είτε του κ. Κεδίκογλου – που κυρίως απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ- είτε του γραφείου Τύπου της ΝΔ, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο την καθημερινή βάσανο των ερωτήσεων των πολιτικών συντακτών.
Κεντρική γραμμή από το Μέγαρο Μαξίμου για το πολιτικό μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση στην κοινή γνώμη επί καθημερινής βάσης για διάφορα θέματα δεν υφίσταται. Δεν είναι λίγες οι φορές που το επικοινωνιακό επιτελείο «τρέχει πίσω από τα γεγονότα» και οι γνωρίζοντες μιλάνε για έλλειψη στρατηγικής στο πεδίο της επικοινωνίας.
Η τελευταία και πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, όπου δεν υπήρχε καμία γραμμή ακόμα και στους βουλευτές που εμφανίζονταν επικριτικοί κατά της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.
Το επικοινωνιακό σύστημα κατά καιρούς «δουλεύει» για λίγα εικοσιτετράωρα στοιχειωδώς καλά, μόνο όταν ο Πρωθυπουργός γίνεται κοινωνός παραπόνων και δίνει τις σχετικές εντολές σε έντονο ύφος.
Όμως, επειδή τα…«θαύματα στην Ελλάδα διαρκούν τρεις μέρες», μετά από ελάχιστο διάστημα, το πρόβλημα όχι μόνο διορθώνεται, αλλά και μεγεθύνεται, ενώ όταν διαπιστώνουν επιθετικά ή επικριτικά κείμενα από μερίδα των ΜΜΕ, απλά ορισμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου συνωμοσιολογούν και ψάχνουν εχθρούς.
Ο κ. Σαμαράς είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός από την μεταπολίτευση που δεν έχει παραχωρήσει το διάστημα που είναι στο τιμόνι της χώρας, ούτε μια συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους. Η μόνη συνέντευξη που παραχωρεί ο κ. Σαμαράς είναι στις Βρυξέλλες μετά τις Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε.
Παραδοσιακά οι Πρωθυπουργοί από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή παραχωρούσαν τουλάχιστον μια συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (αυτό δεν θα γίνει ούτε φέτος για δεύτερη φορά υπό τον κ. Σαμαρά στην πρωθυπουργία) και άλλη μια εφ” όλης της ύλης στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.