Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Αυτά είναι τα κριτήρια για τους πλειστηριασμούς – Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

- Τέσσερα τα βασικά κριτήρια για την προστασία της κύριας κατοικίας
- Στο σφυρί θα βγουν 25.000 ακίνητα με δάνεια που δεν πληρώνονται από το 2008
- Γλιτώνουν όσοι έχουν αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου, άνεργοι, πολύτεκνοι και χαμηλά εισοδήματα
- Εκτός πλειστηριασμών και τα σπίτια με αντικειμενική αξία 150.000 ευρώ
- Εμφύλιος στην κυβέρνηση για την άρση των πλειστηριασμώνπρώτης κατοικίας
Η συζήτηση για την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έχει ξεκινήσει για τα καλά. Και δεν προκαλεί μόνο εμφύλιο στην κυβέρνηση, αφού πολλοί είναι οι βουλευτές τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν και απειλούν να μην ψηφίσουν το μέτρο, προκαλεί και αναβρασμό στην κοινωνία.
Με την άρση των πλειστηριασμών θα βγουν στο... σφυρί 25.000 ακίνητα που αποκτήθηκαν με δάνεια που είχαν «κοκκινίσει» πριν από το 2008
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση θεσπίζει τέσσερα βασικά κριτήρια για την... προστασία των αδυνάτων.
Τα σπίτια που κινδυνεύουν είναι 25.000 και είναι αυτά που αποκτήθηκαν με δάνεια που δεν αποπληρώνονταν και παρουσίαζαν καθυστέρηση πριν από το 2008.
Την τελική απόφαση, πάντως, για την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα την πάρει η τρόικα. Και η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ένα σχέδιο που θα πείσει τους δανειστές να ανάψουν το πράσινο φως.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης η οριστική απόφαση θα ληφθεί πριν το τέλος του 2013
Τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης διαβεβαιώνουν πως δε θα θιγούν τα ακίνητα εκείνων που πραγματικά αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της κρίσης στην αποπληρωμή των δανείων τους. Στο στόχαστρο, θέλει η κυβέρνηση, θα μπουν εκείνοι που πήραν δάνεια σε... καλές εποχές και δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ ή έχουν δώσει ελάχιστα χρήματα...
Όπως γράφει σήμερα Το Έθνος, η κυβέρνηση, από την 1η Ιανουαρίου 2014, προχωρά στη θέσπιση της πενταετούς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί για 25.000 σπίτια, για τα οποία είχαν ξεκινήσει το 2008 οι διαδικασίες αλλά δεν ολοκληρώθηκαν. Κάθε χρόνο και μετά, θα βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια του 2009.
Τα κριτήρια
Ο υπουργός Οικονομικών, εκτός από το «θα καταρρεύσουν οι τράπεζες αν δεν αρθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας» έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα θιγούν οι οικονομικά αδύναμοι.
Σύμφωνα με το Έθνος, τα βασικά κριτήρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι:
- Μειώνεται στις 150.000 από τις 200.000 ευρώ το ύφος της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας που θα προστατεύεται.
- Θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος του ανεξέλεγκτου δανείου για την προστασία του ακινήτου
- Άνεργοι, πολύτεκνοι, δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα δεν κινδυνεύουν να βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι τους
- Όσοι εντάσσονται σε προγράμματα ρυθμίσεων των δανείων τους κι εφόσον είναι συνεπείς σε αυτά θα προστατεύονται από πλειστηριασμούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...