Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Νίκος Τοπούζης: μια συνέντευξη με θέμα την εξωτερική πολιτική.

 


09.09.13




Στα πλαίσια της καλύτερης ενημέρωσης η σελίδα μας ξεκινά συνεντεύξεις με πρόσωπα που βρίσκονται στην Ελληνική πολιτική σκηνή προκειμένου να γίνουν γνωστές οι θέσεις τους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Στην πρώτη μας αυτή προσπάθεια φιλοξενούμε τον κ. Νίκο Τοπούζη,ειδικό σύμβουλο του βουλευτή επικρατείας και τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

Ο Νίκος Τοπούζης γεννήθηκε το  1977 στην Κατερίνη. Τελείωσε τις σπουδές του στο 
Colorado Christian University στον τομέα των Πολιτικών επιστημών. Συμμετείχε στις συνεδρίες του Denver Area World AffairsCouncil
Προχώρησε στην συγγραφή  τοy μυθιστορήματος "Ιμέρα Πολέμου". Μέχρι το 2012 υπήρξε επαγγελματίας αθλητής στον χώρο της καλαθοσφαίρισης με σημαντικές επιτυχίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Προσωπικά του ιστολόγια είναι τα monoistoria.blogspot.gr,nikostopouzis.blogspot.gr



Συνέντευξη:


Καλημέρα σας κ.Τοπούζη και ευχαριστούμε για τη τιμή που μας κάνετε.
Ένας από τους λόγους που μας οδήγησαν στην σημερινή συνέντευξη έχει να κάνει με την ιδιότητα σας ως ειδικού συμβούλου επί Θεμάτων εξωτερικης πολιτικης του Βουλευτη Επικρατειάς και Τομεάρχη Εξωτερικών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (Αν.Ελ. ) Τέρενς Κουίκ, όπως και οι ιδιαίτερες γνώσεις σας , ειδικότερα στον χώρο της Μ.Ανατολής επί ζητημάτων που ταλαιπωρούν την περιοχή επί δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτό επιτρέψτε μου μια γενικού προσδιορισμού ερώτηση.

: Η Ελλάδα εδώ και καιρό έχει παρατηρηθεί από αρκετούς αναλυτές και think tanks, πως βρίσκεται σε μια διπλωματική αστάθεια που λειτουργεί με χαρακτηριστικά περισσότερο καιροσκοπισμού παρά κάποιου στρατηγικού σχεδιασμού, υπεράνω πολιτικών πεποιθήσεων και εκάστοτε κυβερνήσεων. Είναι αυτό πραγματικότητα ή είναι μια λανθασμένη εντύπωση που προβάλεται χάριν κέρδους ακροαματικότας/θεαματικότητας από τα ΜΜΕ; Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς την εξωτερική πολιτική στο σύνολο της επί εθνικών θεμάτων μας;

ΑΠ: Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. 

Είναι γεγονός αναντίρρητο πως η Εξωτερική Πολιτική καθώς και ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Ελλάδος βρίσκονται σε σημείο που δεν συνάδει με την Ιστορία, το σθένος του Λαού μας, αλλά και τη γεωπολιτική θέση της πατρίδος μας. 
Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται πολλοί θεσμικοί παράγοντες όπως π.χ. ηέλλειψη ακομμάτιστου Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. 

Η μεγαλύτερη παθογένεια, όμως, της Εξ.Πολιτικής μας, είναι η χρησιμοποίηση του ΥΠΕΞ για λόγους προσωπικής διεθνούς προβολής του εκάστοτε Υπουργού. 
Αυτό απέδειξε και η τελευταία βιαστική ενέργεια του κυρίου Βενιζέλου ο οποίος, για να φανεί αρεστός, έσπευσε να συμπαρασταθεί στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, χωρίς να περιμένει καν για εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΕΡ: Στην σημερινή πραγματικότητα της σύγχρονης διπλωματίας και ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι 3 ηπείρων (Αφρικής, Ασίας, Ευρώπης), πόσο καθοριστικός θεωρείται ότι είναι ο ρόλος της Ελλάδος στα τεκταινόμενα , ειδικά μετά το 2004, όπου η Ελλάδα ουσιαστικά απόλαυσε μια χρυσή εποχή και αποδοχή διεθνώς;

ΑΠ: Η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει να βαδίσει βάσει της γεωπολιτικής της θέσης που είναι πολύ ισχυρή.  Είμαι οπαδός του regionalism

Είναι απαραίτητο να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με όμορες χώρες που έχουμε κοινά συμφέρονται και επιδιώξεις. Αυτό θα είναι ένας πολλαπλασιαστικός παράγοντας ισχύος. 

Η γειτνίαση μας με Μ.Ανατολή, η θέση μας στα Βαλκάνια και την Αν.Μεσόγειο είναι τα δυνατά χαρτιά μας που ακόμη δυστυχώς δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει επαρκώς.


ΕΡ: Γνωρίζουμε σήμερα πως η Ελλάδα βρίσκεται σ' ένα επίκεντρο κρίσης που δεν έχει ξαναβιώσει σε όλα τα επίπεδα. Κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλοί αναφέρουν μάλιστα πως η Ελλάδα με την συνεχόμενη μάστιγα των περικοπών στο επίπεδο εθνικής άμυνας, ουσιαστικά παραδίδει τις πρωτοβουλίες κινήσεων στους γείτονες της. Επί παραδείγματι , έχουμε δει όλοι συνεχόμενες παραβιάσεις του FIR απο Τουρκικά σκάφη κάθε είδους, όπως και προκλητικές πράξεις σε Αλβανικά χωριά κατά Ελληνικών μειονοτήτων. Θεωρείτε πως η Ελλάδα στα περιορισμένα πλαίσια κίνησης που έχει λόγω της κρίσης, είναι ικανή να αντιδράσει; Με ποιό τρόπο έτσι ώστε να μην βρεθεί σε πιο δεινή θέση;

ΑΠ: Ο ισχυρότερος παράγοντας ισχύος των Ε.Δ. ενός κράτους, είναι το προσωπικό τους.  Η πρώτη και κατεπείγουσα ενέργεια στην οποία θα πρέπει να προβούμε είναι η αποκατάσταση των αδικιών που έχουν συντελεστεί σε βάρος των ένστολων αλλά και των αποστράτων και των τριών Κλάδων.

Βρισκόμαστε όμως μπροστά σε μια φρικτή πραγματικά πραγματικότητα.  Ο επανασχεδιασμός της αμυντικής διάταξης των Ε.Δ της Ελλάδος έγινε με βάση την εξοικονόμηση πόρων, η οποία είναι μια προσταγή της Τρόικα και των Δάνειων Δυνάμεων. 

Με βάση τους δύο παραπάνω παράγοντες είναι φυσικό να αντιμετωπίσουμε πρόσθετες ακόμη προκλήσεις τόσο από την Τουρκία, όσο και από Αλβανία και Σκόπια. 

Έχουμε απολέσει Εθνική Κυριαρχία και οι αντίπαλοι μας το εκμεταλλεύονται.

Η πρώτη αντίδραση, η πρώτη δυσάρεστη έκπληξη προς τους προκλητικούς γείτονες, θα πρέπει να είναι η αποτίναξη του οικονομικού ζυγού με τη μονομερή καταγγελία των Μνημονίων και των Δανειακών Συμβάσεων, ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να ασκήσουμε Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική με βάση το Εθνικό Συμφέρον.

ΕΡ: Η Ελλάδα όπως είπαμε πριν, ως ενα σταυροδρόμι ηπείρων και λαών , έχει αποτελέσει την πόρτα εισόδου για τα ΝοτιοΑνατολικά σύνορα της Ε.Ε. , έχοντας βρεθεί μάλιστα στην δεινή θέση να λειτουργεί ως "μόνιμο σαλόνι υποδοχής" των παράνομα εισερχομένων μεταναστών στα εδάφη της , με αδυναμία μάλιστα προώθησης τους , κατά το Δουβλίνο ΙΙ. Ποιά θεωρείται ότι θα μπορούσε να είναι μια ικανή πολιτική προστασίας αλλά και συγχρώνως νομικά και ανθρώπινα αποδεκτή, απέναντι στο ολοένα αυξανόμενο κύμα ανθρώπων απο την Ασία και την Αφρική;

ΑΠ: Το μόνο βέβαιο είναι πως χρειάζεται κατάργηση, έστω και μονομερή της ΔουβλίνοΙΙ.  Η Ελλάδα έχει καταστεί κολαστήριο ψυχών, ένα purgatory(ο όρος που χρησιμοποιώ για να εξηγήσω την κατάσταση στους Δυτικούς).
 Δυστυχώς αυτή η μαζική μετακίνηση ανθρώπων προς τη Δύση δεν είναι προσωρινή, δεν θα τελειώσει γρήγορα.

 Έχω διαβάσει αρκετές μελέτες που μιλάνε για αριθμούς δεκάδων εκατομμυρίων μεταναστών που θα μετακινηθούν από Ασία/Αφρική προς Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες.

 Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει από μόνη της επιτυχώς σε τέτοια μαζική μετακίνηση λαών.  Χρειάζεται, επιτέλους, να επιδειχθεί Κοινοτική αλληλεγγύη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Θα πρέπει οι Εταίροι μας να σταματήσουν να κοιτάνε αλλού, να κάνουν τα στραβά μάτια, να σφυρίζουν αδιάφορα σε αυτό το κολοσσιαίο πρόβλημα.  Αν και θεωρώ δύσκολο ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει ικανοποιητική λύση σε μια τέτοια μαζική μετακίνηση πληθυσμών.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουμε θεσπίσει τη μεταναστευτική πολιτική μας με βάση τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη αλλά ΚΑΙ το εθνικό συμφέρον!

Γνωρίζουμε πως η Ελλάδα των Μνημονίων, και όχι μόνο, είναι ικανή να προσφέρει άσυλο σε ορισμένο μόνο αριθμό μεταναστών.  Μεγάλο ερώτημα παραμένει πως θα μπορέσουμε να γνωρίζουμε το ποιόν του κάθε ανθρώπου που θέλει να έρθει στην Ελλάδα, ποινικό μητρώο, ιατρικό μητρώο, σχέσεις με διάφορες οργανώσεις, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ, δεδομένου πως οι χώρες από τις οποίες θα μας έλθουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ή δεν θα έχουν πλέον τις υποτυπώδεις κρατικές δομές.

ΕΡ: Συνεχίζοντας από την προηγούμενη ερώτηση , επιτρέψτε μου να πάω μερικά επίπεδα πιο κάτω και να μπούμε λιγο στο θέμα Τουρκία - Ελλάδα , όπου είναι γεγονός πως δεν διανύουμε και την καλύτερη περίοδο σχέσεων μετά το 2007 , όπου είχαν υπογραφεί και οι τελευταίες συνθήκες σε οικονομικά αλλά και διεθνή επίπεδα.

Ειδικότερα στο θέμα των αγωγών αλλά και των θαλάσσιων/χερσαίων συνόρων , η Τούρκικη κυβέρνηση δείχνει μια διπολική προσωπικότητα, όπου από την μία ζητεί συνεργασία ενώ την ίδια στιγμή χαρακτηρίζει ως Ευρωπαϊκό έδαφος το Καστελόριζο και την Θράκη ως σχεδόν  Τουρκικό έδαφος υπό Ελληνικό έλεγχο. Ποιά θεωρείται πως πρέπει να είναι η πορεία της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος προς τα παραπάνω και πως θα μπορούσε η Ελλάδα να προχωρήσει ειδικότερα στο θέμα ΑΟΖ που συμπεριλαμβάνεται στα παραπάνω;

ΑΠ: Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από το σοβαρότερο θέμα που θίξατε, της Θράκης μας. 

Στην Θράκη ζουν Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, Έλληνες πολίτες! Οι νόμοι του Ελληνικού κράτους και οι Διεθνείς Συνθήκες το αναφέρουν ρητά και δεν χωράει παρερμηνεία! Καλά θα κάνουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι να προσέχουν τις δηλώσεις και τις δράσεις τους. 

Εφιστώ επίσης την προσοχή σε πολλά κόμματα όσον αφορά τις επιλογές υποψηφίων στην ακριτική περιοχή μας. 

Δεν θα ήθελα να μιλήσω περισσότερο όμως για Θράκη. Είναι ζητήματα που τα χειρίζεται με σύνεση,αποφαστικότητα,τόλμη και με απόλυτη επιτυχία, προσωπικά ο Βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος κ.Κουίκ, με τη συνδρομή συγκεκριμένων έμπειρων Πολιτευτών και μελών των Συντονιστικών μας στη Θράκη.

 Όσον αφορά ΑΟΖ. Πρέπει να την έχουμε κορυφαία προτεραιότητα. Αλλά πρέπει επίσης να υπολογίσουμε  τα κοράκια των Μνημονίων σε συνδιασμό με το επαίσχυντο ΦΕΚ 240. 

Γεωστρατηγικά όμως μας παρουσιάζεται μια πολύ μεγάλη ευκαιρία.  Μιλάω για την αποτυχία της «αραβικής άνοιξης» και την απομόνωση της Τουρκίας από ΟΛΕΣ σχεδόν τις χώρες της Αν.Μεσογείου.  Η υποστήριξη που παρείχε ο κ.Νταβούτογλου προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα τον έχει καταστήσει θανάσιμο εχθρό την νέας Αιγυπτιακής ηγεσίας.  Είναι ευκαιρία να το εκμεταλλευτούμε αυτό και να εντάξουμε και την Αίγυπτο στον ενεργειακό άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ.  Χωρίς την έγκριση της Αιγύπτου, όπως λένε και οι λάτρεις της realpolitik, δεν πετυχαίνει καμία συμφωνία στη Μ.Ανατολή, άρα και στην Αν.Μεσόγειο.

ΕΡ:Πηγαίνοντας λίγο στα βόρεια σύνορα μας, θα ήθελα να μας δώσετε μια εικόνα στο πως αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα που έχουμε τόσο με τηνFYROM, όσο και με την Αλβανία, που δείχνουν ολοένα και πιο προκλητικές και  επιθετικές προς την Ελλάδα. Υπάρχει λόγος ανησυχίας , ειδικότερα όσον αφορά την ονομασία της FYROM και την προκλητική διεκδίκηση της δήθεν Τσαμουριάς απο την Αλβανία;

ΑΠ: Η Αλβανία και τα Σκόπια δεν αποτελούν ισχυρό στρατιωτικό κίνδυνο για την Ελλάδα. Ο κίνδυνος είναι οι ακραίοι εθνικιστές τους, σε συνδιασμό με τις ανιστόρητες αλητρωτικές θέσεις που εκφράζουν. Αυτό που με ανησυχεί είναι οι ελληνικές ηγεσίες που υποχωρούν σε κάθε πρόκληση των κρατών αυτών.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τελευταία επεισόδια στη Πρεμετή όπου η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών μιλούσε για «στενή παρακολούθηση της κατάστασης».

ΕΡ: Στην σημερινή κατάσταση όπως μας βοηθήσατε να αντιληφθούμε παραπάνω, η Ελλάδα είναι  στο επικεντρο της παγκόσμιας προσοχής , εκτός από την κρίση , και για το ενεργειακό θέμα που έχει προκαλέσει το βλέμμα"μεγάλων παικτών" της παγκόσμιας σκακιέρας. Ειδικότερα στο θέμα τηςΣυρίας είναι πρόσφατες οι κλήσεις απο ΗΠΑ για συνεργασία όπως και οι έμμεσες δηλώσεις από την Ρωσία στο ότι όποιος βοηθήσει σε πολεμική εμπλοκή άνευ απόφασης του ΟΗΕ, θα έχει προβεί σε αρνητική πράξη που θα λογιστεί αντίστοιχα. Πώς θεωρείται ότι πρέπει να λάβει θέση η Ελλάδασε αυτό και πώς θα πρέπει να κινηθεί αν όντως τελικά φτάσουμε σε εμπλοκή πολέμου της διεθνούς κοινότητας με την Συρία.

ΑΠΗ Ελλάδα δεν πρέπει να συμμετάσχει με κανέναν τρόπο στην οποιαδήποτε  στρατιωτική επιχείρηση και πόσο μάλλον χωρίς την έγκριση του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών.  Αυτή είναι πάγια θέση μας.

Στην Συρία όμως έγινε χρήση χημικών όπλων. Περιμένουμε με αγωνία, όπως και όλος ο πολιτισμένος κόσμος, το πόρισμα των ειδικών του ΟΗΕ.  Αν και δεν υπάρχει βεβαιότητα πως το πόρισμα θα καταλογίζει ευθύνες, η πλευρά που χρησιμοποίησε τα χημικά όπλα θα πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. 

Είμαστε κατά της επέμβασης στη Συρία για έναν ακόμη λόγο.

Σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές με δεσμούς με την ΑλΚάιντα έχουν διεισδύσει στις γραμμές της Συριακής αντιπολίτευσης.  Σε περίπτωση που οι ενδεχόμενοι βομβαρδισμοί αποδυναμώσουν τον Άσσαντ και χάσει την εξουσία, τότε η Συρία θα απολέσει κάθε έννοια σταθερότητας.  Θα καταστεί η Σομαλία της Μ.Ανατολής.  Οι Ορθόδοξοι και οι Αλεβίτες θα αντιμετωπίσουν πιθανή γενοκτονία. 

Επίσης, και είναι πολύ σημαντικό, η εκδίωξη του Άσσαντ είναι η τελευταία ευκαιρία των κ.κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου να κρατήσουν την «αραβική άνοιξη» ζωντανή, άρα και τα νεοθωμανικά τους οράματα.  Δεν θέλω να φανταστώ την δύσκολη γεωστρατηγική μας θέση αν η Συρίακαταστεί προτεκτοράτο της Τουρκίας…

ΕΡ: Η τελευταία μας ερώτηση  έχει να κάνει με το  αν η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να παίξει πολύ σημαντικότερο ρόλο στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου και πώς κατά την γνώμη σας είναι αυτό εφικτό να γίνει , δεδομένου πάντα πως η Ελλάδα αυτή την στιγμή , βρίσκεται υπό ξένη επιτροπεία όσον αφορά την οικονομική της δυνατότητα και σε κάποιο επίπεδο και των πολιτικών της αποφάσεων.

ΑΠ: Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να παίξει έναν ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας.  Μπορούμε να γίνουμε η δύναμη που θα εγγυάται Ειρήνη, Ανάπτυξη και Σταθερότητα στην εποχή των εξορύξεων στην Αν.Μεσόγειο καθώς και στη μεταφορά των υδρογονανθράκων προς τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη. 

Διαθέτουμε όλα τα εχέγγυα πλην όμως του πιο σημαντικού, της Εθνικής Κυριαρχίας.  Όσο βρισκόμαστε κάτω από τον οικονομικό ζυγό των Δάνειων Δυνάμεων, έναν ζυγό που μας τοποθετήθηκε με δόλο και προδοσία εγχώριων πολιτικών, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε Υψηλή Στρατηγική την οποία θα μπορούσε να εφαρμόσει η χώρα μας.  Θα πρέπει, παράλληλα με τα σχέδια μας γεωστρατηγικής αξιοποίησης των δυνατοτήτων μας, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αποτρέψουμε την προτεκτορατοποίηση της Πατρίδος μας.


Κύριε Τοπούζη σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας έτσι ώστε να δώσουμε απάντηση σε ερωτήσεις που συχνά πυκνά γίνονται στον κόσμο του διαδικτύου (και όχι μόνο). Η γνώμη ενός ανθρώπου με ειδικές γνώσεις , όπως οι δικές σας , θεωρούμε οτι είναι πάντα διαφωτιστικές και θα δώσουν και την κατάλληλη ενημέρωση στους αναγνώστες του  Geopolitics.com.gr αλλά και στο ευρύτερο κοινό.


Ευχαριστούμε πολύ,
  Η συντακτική ομάδα του Geopolitics 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...