Σε επιχείρηση – σκούπα κατά των λαθρομεταναστών προχωρά η αστυνομία της Μόσχας, μετά τα πρόσφατα επεισόδια με τους εθνικιστές στο Μπιριουλιόβο στα νότια της ρωσικής πρωτεύουσας. Η οργή κατοίκων εξαπλώνεται σχεδόν σε κάθε περιοχή της Μόσχας.
Η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη άλλων 700 παράνομων μεταναστών, στην πλειοψηφία τους από χώρες της κεντρικής Ασίας. Οι αξιωματικοί κατέγραψαν 159 παραβάσεις της νομοθεσίας για τη μετανάστευση , οι οποίες τιμωρούνται με απέλαση, ενώ σε άλλες 11 περιπτώσεις βρέθηκαν πλαστά έγγραφα αλλά και παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες. 
Όπως δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο αρχηγός της αστυνομίας της Μόσχας, Ανατόλι Γιακούνιν, θα πραγματοποιούνται έφοδοι σε καταυλισμούς λαθρομεταναστών σε εβδομαδιαία βάση. Οι δηλώσεις του αρχηγού απεικονίζουν μια στρατηγική που προφανώς αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης δυσαρέσκειας των μοσχοβιτών για τον ανεξέλεγκτο αριθμό αλλοδαπών εργαζόμενων στην πόλη.
Οι πρόσφατες επιδρομές σκοπό έχουν επίσης να κατευνάσουν τον εθνικισμό που φούντωσε μετά την πρόσφατη δολοφονία  25χρονου από Αζέρο λαθρομετανάστη στο Μπιριουλιόβο, όταν εκατοντάδες οργισμένοι κάτοικοι της περιοχής, μαζί με εθνικιστές και χούλιγκανς προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε εμπορικό κέντρο αλλά και σε αγορά τροφίμων, επειδή απασχολούν αλλοδαπούς εργαζόμενους. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν τη σύλληψη του δολοφόνου αλλά και την ριζική αλλαγή του νόμου κατά της λαθρομετανάστευσης.
Την περασμένη Δευτέρα η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 1000 λαθρομετανάστες σε αποθήκη λαχανικών στην περιοχή Κχλεμπνίκοβο της Μόσχας , την οποία και σφράγισε για λόγους υγιεινής. O επικεφαλής του κλάδου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης (FMS) στην περιφέρεια της Μόσχας, Ολεγκ Μολοντιγιέφσκι, δήλωσε πως έχουν ήδη απελαθεί 94 αλλοδαποί από τους συλληφθέντες και πως η περιφερειακή FMS θα επιστρατεύσει τη βοήθεια των πολιτών προκειμένου να εντοπιστούν διαμερίσματα και καταυλισμοί όπου διαμένει μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών. 
Στο ίδιο πνεύμα και ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε πως στόχος είναι να εντοπιστούν όλα τα διαμερίσματα στη Μόσχα, όπου ζουν λαθρομετανάστες, μέχρι το τέλος του έτους. 

Η δυσαρέσκεια κατά των αλλοδαπών έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία τα τελευταία 10 χρόνια, απόρροια της ανεξέλεγκτης εισόδου μεταναστών εργατών από τον Βόρειο Καύκασο και την Κεντρική Ασία. Σκληρή στάση κατά της παράνομης εισροής αλλοδαπών στη Μόσχα έχει υποσχεθεί  και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Mόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.
Παρά την γενικευμένη λαϊκή οργή κατά των λαθρομεταναστών, η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως τα «εισαγόμενα» εργατικά χέρια είναι  ζωτικής σημασίας για τη ρωσική  οικονομία , καθώς η χώρα αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα. Βάση των στατιστικών, ο αριθμός των ρώσων που βρίσκονται σε «μάχιμη» ηλικία εργασιακά μειώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Πηγή: RIA Novosti