Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Δευτέρα, 30 Δεκέμβριος 2013 - 00:06 "Παγίδα" για περισσότερο φόρο οι αποδείξεις

 Του Σπύρου Δημητρέλη
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να αλλάξει η λίστα των αποδείξεων που θα συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι από την ερχόμενη Τετάρτη. Το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων διατηρείται και τον επόμενο χρόνο αλλά με αλλαγές, ωστόσο υπάρχουν σκέψεις να αφαιρεθούν από τη λίστα των αναγνωριζόμενων αποδείξεων αυτές από επιχειρήσεις που ούτως ή άλλως εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε μαζί με το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι (και μόνον αυτοί) θα πρέπει και το 2014 να συγκεντρώσουν αποδείξεις από τις γενικές δαπάνες που πραγματοποιούν προκειμένου να γλιτώσουν την πληρωμή πρόσθετου φόρου. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να συγκεντρώσουν σε αποδείξεις το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους. Για την αξία των αποδείξεων που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν θα τιμωρηθούν με πρόσθετο φόρο 22%.

Σημειώνεται ότι με βάση τη φετινή μορφή του μέτρου των αποδείξεων οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ήταν υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας  τουλάχιστον ίσης  με το 25% του ετήσιου εισοδήματός τους. Η φετινή μείωση του σχετικού ποσοστού στο 10% εξετάζεται να συνοδευτεί και με άλλες αλλαγές.

Σύμφωνα με ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών εντός των ημερών πρόκειται να καθοριστεί το είδος των αποδείξεων που θα συλλέγουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Υπάρχουν εισηγήσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αφαιρεθούν από τη λίστα των αναγνωριζόμενων αποδείξεων αυτές που αφορούν καύσιμα, σούπερ μάρκετ και άλλες κατηγορίες από επιχειρήσεις που κατά κανόνα τηρούν τη φορολογική νομοθεσία.

Στη λίστα, σύμφωνα με την ίδια εισήγηση, θα παραμείνουν μόνο κατηγορίες αποδείξεων από επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που παρουσιάζουν υψηλή φορολογική παραβατικότητα όπως είναι τα εμπορικά καταστήματα, τα συνεργεία αυτοκινήτων, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι δικηγόροι, τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης.

Εφόσον περάσει τελικά αυτή η εισήγηση τότε πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δυσκολευτούν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, κινδυνεύοντας έτσι να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο στις φορολογικές δηλώσεις του 2015. Σημειώνεται ότι με τη σημερινή μορφή του μέτρου αναγνωρίζονται όλες οι αποδείξεις πλην αυτών που αφορούν δαπάνες ΔΕΚΟ (ρεύμα, τηλεφωνία, νερό), εισιτήρια μεταφορών πάσης φύσεως (αστικών συγκοινωνιών, αεροπορικά κλπ) και διόδια. Επίσης δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες που  αποτελούν  τεκμήριο διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (αγορά οχήματος, ακινήτου κλπ)και αυτές για τις οποίες δίνεται απευθείας μείωση φόρου, όπως είναι τα ιατρικά έξοδα και οι δωρεές προς το δημόσιο.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...