Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Έρχονται νέοι στρατηγικοί επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες - Συναινεί η Τρόικα, το ΤΧΣ να πουλάει μέσω placement μετοχές

 

13/12/2013 - 07:16
Έρχονται νέοι στρατηγικοί επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες -  Συναινεί η Τρόικα, το ΤΧΣ να πουλάει μέσω placement μετοχές
Στόχος είναι σε 2 χρόνια να έχει πωληθεί πάνω από το 50% των μετοχών - Οι δημόσιες προτάσεις στα warrants θα διευκολύνουν
Μια νέα τροπή που ίσως να οδηγήσει ακόμη και σε νέα μετοχική αναδιάταξη στο ελληνικό banking αναμένεται να λάβει χώρα τους επόμενους μήνες.....
Η Τρόικα συναινεί όπως διαφαίνεται στο σχέδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσω placement να πουλάει τραπεζικές μετοχές.
Το αρχικό μοντέλο όπως είχε αποτυπωθεί στον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών περιλάμβανε τα warrants τα οποία σε διάστημα 9 εξαμηνιών οι κάτοχοι τους θα μπορούσαν να εξασκήσουν τα δικαιώματα τους, να εξασκήσουν τις option. 
Ωστόσο η λογική των placement είναι η πλέον ορθή για 3 βασικούς λόγους 
1)Επιταχύνει τις διαδικασίες ανάκτησης κεφαλαίων για το ΤΧΣ και ιδιωτικοποίησης για τις τράπεζες. 
2)Επιτρέπει στο ΤΧΣ να εκμεταλλευτεί την καλύτερη χρηματιστηριακή συγκυρία ώστε να πουλήσει τραπεζικές μετοχές. 
3)Μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για ένα νέο κύμα αλλαγών στο ελληνικό banking με την έλευση στρατηγικών επενδυτών. 
 Π.χ. αν το ΤΧΣ πουλήσει μετά από 1 χρόνο το 15% ή 25% μιας συστημικής τράπεζας σε ένα διεθνή επενδυτή τότε αυτομάτως θα μπορούσε να καταστεί στρατηγικός επενδυτής στην συστημική τράπεζα ελέγχοντας ακόμη και το management.  
Το σχέδιο αυτό που είναι εναρμονισμένο με την αγορά προφανώς και θα διευκολυνθεί αν προχωρήσει και η διαδικασία των δημοσίων προτάσεων από το ΤΧΣ προς τους κατόχους των warrants. 
Βέβαια επειδή η διαδικασία θα είναι προαιρετική θα απαιτηθεί ένα ισχυρό κίνητρο δηλαδή οι δημόσιες προτάσεις προς τους κατόχους των warrants να περιλαμβάνουν premium. 
Με χρηματιστηριακούς όρους τα placement μπορεί να οδηγήσουν σε πίεση τις τραπεζικές μετοχές γιατί πρόκειται για 18 δισεκ. μετοχές που θα πωληθούν σε βάθος χρόνου. 
Στόχος είναι σε 2 χρόνια να έχει πωληθεί το 50% των τραπεζικών μετοχών. 
Σύμφωνα με πηγή στην Τρόικα ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να δίνει επιλογές και λύσεις εναρμονισμένες με τους όρους αγοράς.
Είτε αυτό λέγεται τιμή αύξησης κεφαλαίου είτε διαδικασία placement.
Ωστόσο είναι πιθανό τα placement να προκαλέσουν μεγάλες μετοχικές ανατροπές στις ελληνικές τράπεζες. 
Υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξουν μετόχους οι ελληνικές τράπεζες ακόμη και ιδιοκτήτες. 
Βεβαίως όπως δηλώνει στέλεχος της Τρόικα όλα θα εξαρτηθούν από την ζήτηση και το ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών για το ελληνικό banking. 
Οι διαφαινόμενες μετοχές ανατροπές στο ελληνικό banking θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε 
1)οι υφιστάμενες διοικήσεις να είναι συμμέτοχοι στις διαδικασίες 
2)οι υφιστάμενοι μέτοχοι να έχουν ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις 
3)να διασφαλίζονται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού καθώς άλλη συγκέντρωση δεν μπορεί να υπάρξει στο ήδη υπερσυγκεντρωτικό ελληνικό banking καθώς το 95% της αγοράς το κατέχουν μόνο 4 συστημικές τράπεζες. 

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:59 12 Δεκεμβρίου 2013
Πέτρος Λεωτσάκος

Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...