Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Τα θετικά ενός φόρου ακινήτων


IN THE MONEY

 Του Γιώργου Καισάριου 
Χτες πήρα τηλέφωνο έναν φίλο που μένει στο Παλαιό Ψυχικό και τον ρώτησα πόσο έχει επηρεαστεί από την φορολογική λαίλαπα, αφού όπως ακούμε το Παλαιό Ψυχικό έχει επηρεαστεί περισσότερο από τις άλλες περιοχές. Η απάντηση του ήταν απλή: «Τους χαρίζω το σπίτι όπως είναι και με το κλειδί στο χέρι, όπως είναι επιπλωμένο.»

Το κυριότερο πρόβλημα με τον φόρο ακινήτων  -πέραν του ότι οι φόροι είναι παραπάνω από ό,τι μπορεί να αντέξει να πληρώσει αυτή τη στιγμή ο μέσος πολίτης- είναι ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια φορολογία. Ενδεχομένως αν είχε επιβληθεί μια τέτοια φορολογία πριν πολλά χρόνια, ίσως σήμερα να ήμασταν προετοιμασμένοι και θα μπορούσε να κάνει ο καθένας το κουμάντο του με αυτές τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Κανείς όμως δεν προειδοποίησε τους πολίτες αυτής της χώρας και κανείς δεν προειδοποίησε την αγορά. Σαν αποτέλεσμα, η φορολογική αυτή πολιτική σήμερα έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα, τόσο για τους πολίτες της χώρας όσο και για την οικονομία την ίδια.

Όχι διότι η ελληνική γραφειοκρατία δημεύει τις περιουσίες μας, αλλά διότι η αγορά δεν είχε συνυπολογίσει αυτούς τους φόρους στις τιμές των ακινήτων.

Ο φόρος περιουσίας, αν είχε σχεδιαστεί σωστά πριν πολλά χρόνια, θα μπορούσε να είναι και θετικός για την οικονομία.

Ένας φόρος περιουσίας ή ακινήτων αναγκάζει τους πολίτες και την αγορά να κάνει καλύτερη διαχείριση των ρευστών διαθεσίμων. Με λίγο λόγια, την νοοτροπία του να φτιάξουμε ένα επιπλέον σπίτι για να το βρουν τα παιδιά, δεν θα την είχαμε.

Αν αντί για όλα τα ντουβάρια που έχουν χτιστεί ανά την Ελλάδα,  είχαμε κάνει καλύτερη διαχείριση των χρημάτων μας, σήμερα δεν θα είχαμε το πλεόνασμα ακινήτων που έχουμε, που έτσι και αλλιώς ουδέποτε μας απέφεραν εισόδημα στο παρελθόν.

Ένα μεγάλο ποσοστό σπιτιών σε όλη την Ελλάδα (ακόμα και σπίτια μέσα σε στενά) έχουν φτιαχτεί με ένα μαγαζί στο κάτω μέρος. Η προσδοκία βέβαια ήταν να μπορεί να ενοικιαστεί για το εισόδημα. Όλα αυτά τα μαγαζιά στο ισόγειο ουδέποτε ενοικιάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν τελικά σαν αποθήκη. Φανταστείτε να μην είχαν φτιαχτεί όλες αυτές οι κατοικίες με όλα αυτά τα κακόγουστα ανοίκιαστα μαγαζιά στο ισοζύγιο. Εκτιμώ ότι θα ήμασταν όλοι καλύτερα.

Επίσης, ουδέποτε σκεφτήκαμε ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να ενοικιάσουμε παρά να χτίσουμε. Δεν είναι απαραίτητο όλοι να έχουν δικό τους ακίνητο. Ουδέποτε σαν λαός σκεφτήκαμε ότι ίσως να μην συμφέρει να φτιάξει κανείς δικό σπίτι και να ενοικιάσει, με σκοπό να κάνει καλύτερη χρήση των χρημάτων του αντί να τα κάνει ντουβάρια.

Νομίζω ότι σήμερα αυτοί που νοικιάζουν και κράτησαν ρευστό στην τράπεζα είναι οι κερδισμένοι. Χρειάστηκε να βιώσουμε μια πολύ μεγάλη ύφεση και να μπουν βάναυσοι φόροι προκειμένου να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο κατανοητό.

Μην με παρεξηγείτε, δεν είμαι υπέρ ενός φόρου ακινήτου, Γενικά είμαι κάθετα αντίθετος με όλους τους φόρους (όχι δεν είμαι αναρχικός). Αλλά από την στιγμή που θα πρέπει να έχουμε φόρους, τουλάχιστον ας σχεδιαστούν σωστά και αν είναι δίκαιοι. Δυστυχώς το σημερινό φορολογικό καθεστώς ούτε σωστά σχεδιασμένο είναι, ούτε και δίκαιο.

Το πότε θα το καταλάβει αυτό η Ελληνική πολιτεία και πόση ζημιά θα γίνει στο ενδιάμεσο δεν μπορώ να το προβλέψω. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι όπως χρέη που δεν μπορούν να πληρωθούν, δεν θα πληρωθούν, φόροι περιουσίας που δεν μπορούν να πληρωθούν, επίσης δεν θα πληρωθούν.

Τέλος, η μεγαλύτερη ανησυχία μου δεν είναι ότι κάποιοι θα μας πάρουν τις περιουσίες, αλλά το πως θα ξεδιπλώσει το κουβάρι από την τεράστια νομική ζημιά που θα κάνουν όλοι αυτοί οι φόροι, όταν το 30% του πληθυσμό θα είναι αποκλεισμένο από την κοινωνία και θα είναι off-line, διότι θα χρωστούν στο κράτος φόρους.

george.kesarios@capital.gr 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...