«Η Κριμαία ήταν και είναι ρωσική γη, αυτό πιστεύαμε πάντα και αυτό είχαμε στην καρδιά μας», τόνισε, απευθυνόμενος στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση (ολομέλεια και των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου), ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, υπογράφοντας παράλληλα διάταγμα για την αποδοχή της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο Ρώσος πρόεδρος εξαπέλυσε επίθεση κατά της Δύσης, μιλώντας για «ανεύθυνη» στάση της στην Ουκρανία και κατηγορώντας την για υποκρισία, αναφερόμενος σε στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, με τελευταία εκείνη στη Λιβύη ενάντια στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.
«Είδαμε προσπάθειες για απαγόρευση της ρωσικής γλώσσας και προσπάθειες αφομοίωσης του ρωσικού πληθυσμού στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο κ. Πούτιν.
«Στην Κριμαία η ρωσική, η ουκρανική και η γλώσσα των Τατάρων θα είναι ισότιμες», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η μεταφορά της Κριμαίας από την Ρωσία στην Ουκρανία το 1954 έγινε με αντισυνταγματικό τρόπο, παρασκηνιακά, από τον τότε ηγέτη του ΚΚ Σοβιετικής Ένωσης Νικίτα Χρουστσόφ, ανέφερε ο κ. Πούτιν, σημειώνοντας ότι «στο Κίεβο έχουν αναλάβει νευραλγικές θέσεις ριζοσπαστικοί εθνικιστές, νεοναζιστές, αντισημίτες», με τους οποίους η Ρωσία δε μπορεί να συζητήσει.
«Οι κάτοικοι της Σεβαστούπολης ζήτησαν από τη Ρωσία να τους προστατεύσει, θα ήμασταν προδότες εάν εγκαταλείπαμε τους Ρώσους της Κριμαίας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου, της Δούμας και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, καθώς και της ρωσικής κυβέρνησης για το αίτημα της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία.
Η επίσημη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία απαιτεί την τυπική έγκριση του ρωσικού κοινοβουλίου, ωστόσο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, το Κρεμλίνο σημείωσε ότι θεωρεί τη χερσόνησο οργανικό τμήμα της ρωσικής επικράτειας ήδη από την υπογραφή της συνθήκης ένταξης από τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Την προσάρτηση της επαρχίας τους στη Ρωσία υπέγραψαν και οι αποσχιστές ηγέτες της Κριμαίας, συγκεκριμένα ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός Σεργκέι Ακσιόνοφ και ο πρόεδρος της τοπικής Βουλής Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ.

«Υποκρισία της Δύσης»
«Μας κατηγορούν ότι κινηθήκαμε έξω από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Είναι καλό που θυμούνται ότι υπάρχει – κάλλιο αργά παρά ποτέ», είπε, αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η Ρωσία από τη Δύση.
Ο κ. Πούτιν συνεχάρη επίσης τους Ουκρανούς στρατιωτικούς οι οποίοι δεν άνοιξαν πυρ και δεν έχυσαν αίμα στην Κριμαία, ενώ αναρωτήθηκε «τι είδους στρατιωτική επέμβαση έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα».
Οι δυτικοί, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ασκούν βία κατά κυρίαρχων κρατών, αγνοούν το Συμβούλιο Ασφαλείας, φτιάχνουν και διαλύουν συμμαχίες, σημείωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, ανεβάζοντας τους τόνους σε πρωτοφανή επίπεδα για την μεταψυχροπολεμική εποχή.

«Δεν μας ρώτησαν ποτέ για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Δύση εξαπάτησε τη Ρωσία στην Ουκρανία, διάβηκε την «κόκκινη γραμμή» και η Μόσχα θα πρέπει να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα.
Συμπλήρωσε, τέλος, ότι η Ρωσία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν διάκειται εχθρικά απέναντι στη γειτονική της χώρα, ενώ ευχαρίστησε την Κίνα για την «υποστήριξή της» στις ρωσικές θέσεις.

Μπάιντεν: Κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, από τη Βαρσοβία όπου και βρίσκεται, δήλωσε ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει βαρύτερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις εάν προχωρήσει στην οριστική προσάρτηση του κριμαϊκού εδάφους στην επικράτειά της.
O Αμερικανός αντιπρόεδρος έκανε ακόμη λόγο για «κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς Ρωσίας», κατηγόρησε τη Μόσχα ότι υποδαύλισε τις εθνοτικές εντάσεις στην Ουκρανία, ότι πραγματοποίησε μία «αυθάδη στρατιωτική επέμβαση» και πως πραγματοποιεί μια «διαρκή επίθεση κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».
Για ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων κατά της Ρωσίας στην περίπτωση που «δεν αποκλιμακώσει την ένταση» έκανε λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σημειώνοντας ότι αποκλιμάκωση θα σήμαινε επιστροφή των ρωσικών στρατευμάτων στις βάσεις τους και «σεβασμός στο σύνταγμα της Ουκρανίας».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ σημείωσε, από την πλευρά του, ότι «είναι λυπηρό που η Ρωσία διάλεξε το δρόμο της διεθνούς απομόνωσης, επιλέγοντας να προσαρτήσει την Κριμαία».