Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Κρεμλίνο: Η Ρωσία δεν θα αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια της Κριμαίας

 

Η Ρωσία «δεν θα αδιαφορήσει για την έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ο οποίος ζήτησε την παροχή στήριξης για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας», μεταδίδουν με επείγοντα τηλεγραφήματά τους τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Η σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου έρχεται ως απάντηση του αιτήματος, που απηύθυνε νωρίτερα σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση όλων των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν στη χερσόνησο και υπάγονταν έως πριν στη δικαιοδοσία του Κιέβου.
Ο κ. Αξιόνοφ ζήτησε, μάλιστα, από όσους άνδρες των σωμάτων αυτών διαφωνούν «να εγκαταλείψουν την υπηρεσία τους». Η τοπική κυβέρνηση της χερσονήσου της Κριμαίας ανασύστησε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας «Μπέρκουτ», που είχε με απόφασή του διαλύσει το Κίεβο.
Από χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με επείγουσα εντολή του διέταξε το ρωσικό Προξενείο στη Συμφερούπολη να χορηγεί ρωσικά διαβατήρια σε όσους άνδρες του «Μπέρκουτ» το επιθυμούν.
Παράλληλα ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι η Ουκρανίαέχει ένα «τεράστιο» χρέος ύψους 1,55 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το φυσικό αέριο που δεν έχει πληρώσει στη Ρωσία και υπογράμμισε ότι η προνομιακή τιμή που δόθηκε στο Κίεβο μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.
«Έχουμε καλές σχέσεις με την Ουκρανία, η διαμετακόμιση φυσικού αερίου λειτουργεί, πρέπει απλώς να πληρώσει το φυσικό αέριο. Επί του παρόντος οι καθυστερημένες οφειλές ανέρχονται σε 1,549 δισεκατομμύριο δολάρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Ρωσική εισβολή» καταγγέλλει ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας
Στο μεταξύ, να σταματήσει τις μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας, καλεί τη Ρωσία η Ουκρανία. Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ διεμήνυσε ότι η χώρα του δεν θα ενδώσει στις ρωσικές «προκλήσεις στην Κριμαία και αρνείται να δώσει στρατιωτική απάντηση σε αυτές».
Ειδικότερα, ο Γιάτσενιουκ δήλωσε ότι η Ουκρανία αρνείται να απαντήσει «δια της στρατιωτικής ισχύος» στη ρωσική «πρόκληση» που είναι η ανάπτυξη ρώσων στρατιωτών στο έδαφος της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας.
«Η αδικαιολόγητη παρουσία ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία είναι μια πρόκληση» αλλά «οι απόπειρες προκειμένου η Ουκρανία να αντιδράσει δια της στρατιωτικής ισχύος απέτυχαν», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας ουκρανικής κυβέρνησης που πραγματοποιείται με φόντο τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Κριμαία.
Το Κίεβο καταγγέλλει «ρωσική ένοπλη εισβολή» στην Κριμαία, τη ρωσόφωνη χερσόνησο στο νότο της Ουκρανίας που μαστίζεται από αποσχιστικές τάσεις και όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.
Είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας ότι το Κρεμλίνο μετέφερε επιπλέον 6.000 στρατιώτες.

ΗΠΑ: Πιθανή αποχή από τη σύνοδο των G-8
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα εξετάσει το θέμα της συμμετοχής του στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G-8 στο Σότσι της Ρωσίας, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί το καλοκαίρι στο Σότσι, εάν η Μόσχα επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία αναφέρει αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.
Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους τους, σχετικά με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν από τη Ρωσία για το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στην Ουκρανία.
Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει και οικονομικά μέτρα όπως το πάγωμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων για τους δασμούς θέμα που εκκρεμεί καθώς επίσης να υπάρξει αλλαγή στην στάση εμπιστοσύνης προς το ρωσικό νόμισμα.
Επίσης, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, είπε ότι η Ουάσιγκτον έχει ενδείξεις για κινήσεις στρατευμάτων από και προς την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία, την Παρασκευή, αλλά τόσο ο αριθμός των στρατευμάτων όσο και οι προθέσεις αυτών των στρατιωτικών κινήσεων, παραμένουν ασαφείς.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...