Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Δ. Γιαννακόπουλος: «Οι ζωές δεν είναι λογιστικά μεγέθη»

Δ. Γιαννακόπουλος: «Οι ζωές δεν είναι λογιστικά μεγέθη»
Τα αδιέξοδα της πολιτικής που ακολουθείται στο θέμα του φαρμάκου και γενικότερα της υγείας, τις «κόκκινες γραμμές» της φαρμακευτικής δαπάνης και τον προβληματισμό του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, έθιξε ο αν. Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΒΙΑΝΕΞ, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Παρά το γεγονός ότι η ΒΙΑΝΕΞ –μια επιχείρηση με 1.200 εργαζόμενους και 4 εργοστασιακές μονάδες στην Ελλάδα- βιώνει με τον «πιο βάναυσο» τρόπο (σημαντική μείωση της κερδοφορίας) τις συνέπειες των μνημονίων και των «επιταγών-εμμονών» της τρόικας ιδιαίτερα στον τομέα του φαρμάκου, θα έπρεπε να αντικατοπτρίζει την κατάσταση που βιώνει ο μέσος Έλληνας εν μέσω κρίσης. Και αυτό γιατί δεν έχει προβεί σε απολύσεις, ούτε καν σε μειώσεις μισθών, όπως τονίζει ο κ. Γιαννακόπουλος, «σε αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς του εργατικού μας δυναμικού στην επιτυχημένη πορεία δεκαετιών της ΒΙΑΝΕΞ, εντός και εκτός συνόρων».
Εκτός συνόρων έχει στραφεί και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ΒΙΑΝΕΞ, «μιας και στη χώρα που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, επενδύσαμε και επενδύουμε», όπως σημειώνει, «κάποιοι προσπαθούν να μας κάνουν να νιώσουμε ανεπιθύμητοι... δε θα το καταφέρουν όμως!».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των θεαματικών αποτελεσμάτων της εξωστρέφειας αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία της ΒΙΑΝΕΞ με την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Farmaserv-Lilly, για εξαγωγή στην Κίνα 10.000.000 τεμαχίων ισχυρού αντιβιοτικού (βανκομυκίνη) ετησίως, αλλά και μία ακόμα μεγάλη συμφωνία που βρίσκεται στα τελικά στάδια υπογραφών και αφορά σε αποκλειστική εισαγωγή προϊόντος στην Κίνα, η οποία αναμένεται να δεκαπλασιάσει τον τζίρο της ΒΙΑΝΕΞ.
Ερωτώμενος για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κάτω από τα 2 δισ. ευρώ, ο κ. Γιαννακόπουλος τονίζει ότι «υπάρχουν και όρια και κόκκινες γραμμές, που δυστυχώς και χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, η υπέρβαση αυτών θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες για τη μεγαλύτερη μάζα του πληθυσμού.
Και επειδή η «υπέρβαση» έγινε από τον κ. Γεωργιάδη, κατ' εντολή της τρόικας, ρίχνοντας τη φαρμακευτική δαπάνη κάτω από τα 2 δισ. ετησίως, σας διαβεβαιώνω με πλήρη επίγνωση των λεγομένων μου, ότι και ελλείψεις φαρμάκων θα υπάρξουν στην αγορά και μεγάλες ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα και θα αυξηθεί σημαντικά η ανεργία στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας και η τιμή που πληρώνει ο τελικός καταναλωτής θα αυξηθεί και θα κατακλυσθεί η αγορά από ανώνυμα γενόσημα αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας».
Ο κ. Γιαννακόπουλος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, «τον πρωτεργάτη της ολικής καταστροφής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ο οποίος μετά την υπογραφή του τέλους του ελληνικού φαρμάκου μέσω δραστικής ουσίας... σβήστηκε από τον πολιτικό χάρτη της χώρας!».
Αναφερόμενος στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, διερωτάται πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη, όταν πλήττεται ο μοναδικός κλάδος της εγχώριας παραγωγής που έχει τέτοια συνεισφορά στην οικονομία: 2,8 δισ. ετησίως στο ΑΕΠ, 50.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται σε φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ.
«Αυτά συμβαίνουν όμως σε μια χώρα που δεν έχει σχέδιο, δεν έχει όραμα, δεν έχει βούληση, δεν έχει διαπραγματευτική ισχύ... στην καλύτερη των περιπτώσεων! Πείτε με ρομαντικό, αλλά εγώ θέλω την άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα που στοχεύει, διεκδικεί, κερδίζει!», τονίζει ο κ. Γιαννακόπουλος.
Όσο για τις επαπειλούμενες ελλείψεις σε φάρμακα, σημειώνει πως «όταν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις το μείζον θέμα της υγείας και των φαρμάκων αποκλειστικά και μόνο βασισμένος σε λογιστικά μεγέθη και νούμερα, λες και η ζωή ενός ανθρώπου είναι απλά ένας άσος, τότε μοιραία θα οδηγηθείς σε αδιέξοδο. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κάτω από τα 2 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το κατώτερο όριο είχε τεθεί από εμάς στα 2,25 δισ., αρκετές φαρμακοβιομηχανίες, ελληνικές και μη, δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και θα οδηγηθούν είτε στο λουκέτο είτε στην αποχώρηση από την Ελλάδα... με ό,τι αυτό συνεπάγεται!».
Ο κ. Γιαννακόπουλος αποκαλύπτει, τέλος, τα επιχειρηματικά του σχέδια σε ένα νέο τομέα, αυτόν του ιατρικού τουρισμού. Η βασική ιδέα είναι η δημιουργία μιας πρότυπης μονάδας, πόλο έλξης για τους πολίτες όλου του κόσμου, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σπάρτη.


Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/418254/d-giannakopoylos-oi-zoes-den-einai-logistika-megethi#ixzz2w1fLjkKv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...