Τελευταία ανανέωση: Δευτέρα 05 Μαΐου 2014 07:11
Μαζί με τον καύσωνα έρχονται και οι μειώσεις - Σαν «ασανσέρ» αναμένεται να λειτoυργήσουν οι επικουρικές συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα λόγω της "ρήτρας μηδενικού ελλείμματος".
Την ίδια ώρα, θολό παραμένει το τοπίο για τις κύριες συντάξεις, αφού αναμένονται αλλαγές έτσι ώστε, με χαμηλότερες συντάξεις από το 2015 και μετά, να μπορέσει να υπάρξει ισορροπία με την απώλεια πόρων 974 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2018, η οποία θα προέλθει από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από την 1η Ιουλίου.
Αρχικά, προϋπολογίζεται ότι τα Ταμεία θα εξοικονομήσουν 464 εκατ. ευρώ από την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και άλλα 115,5 εκατ. ευρώ από τη μείωση των αποδιδόμενων πόρω στο ασφαλιστικό σύστημα.
Για την εξοικονόμηση αυτή, αναμένεται να εξασφαλιστούν 580 εκατ. ευρώ από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες είναι αναπόφευκτες στα ΝΠΔΔ, ακόμη κι αν στο Μεσοπρόθεσμο προϋπολογίζεται αύξηση των μεταβιβάσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (από 8,90 δισ. το 2014 έως 9,32 δισ. το 2018). Η αύξηση αυτή θα κατευθυνθεί στα ταμεία κύρια σύνταξης για να κλείσει η τρύπα που δημιουργεί η μείωση των εισφορών (974 εκατ. στο τέλος της περιόδου).
Οι πρώτες περικοπές, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε επικουρικές θα γίνουν αισθητές στους ασφαλισμένους του ΕΤΕΑ το οποίο πρέπει να ενεργοποιήσει άμεσα τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Αυτό σημαίνει αυτόματες περικοπές όπου διαπιστωθεί έλλειμμα.
Οι προβλεπόμενες μέσες μειώσεις στις επικουρικές αναμένεται να είναι περίπου 7% έως 8%. Το ίδιο σύστημα, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών μερίδων, θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα επικουρικά Ταμεία μετά την 1.1.2015. Με το νέο σύστημα οι συντάξεις θα υπολογίζονται με σύστημα προκαθορισμένων εισφορών νοητής κεφαλαιοποίησης.
Θολό τοπίο για τις κύριες συντάξεις
Από το 2015 αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και στα ταμεία κύριας σύνταξης, καθώς, ήδη έχει καταστεί σαφές από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο ότι από τις αναλογιστικές μελέτες του συστήματος μέχρι το φθινόπωρο θα κριθούν οι περιμετρικές αλλαγές που θα αποφασιστούν στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους.
Το γεγονός δε ότι και το Μεσοπρόθεσμο έχει κάνει αναφορά στην κατάργηση «την 1η Ιανουαρίου 2015 κοινωνικών πόρων που προβλέπονται υπέρ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, καθώς και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων» χωρίς να διευκρινίζει εάν θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα κατάργησης πόρων εντός του θέρους, δημιουργεί εύλογες απορίες για το βάθος των επερχόμενων αλλαγών στην κύρια σύνταξη.
Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το εάν θα υπάρξουν μειώσεις και πόσο θα είναι αυτές, καθώς, το θέμα, στην παρούσα φάση δεν «ανοίγει». Από την άλλη πλευρά, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο του ΔΝΤ έχει σαφείς αναφορές για την κατάρτιση σχεδίου ενοποιήσεων ταμείων, αλλά και για οριστικοποίηση των πόρων που θα καταργηθούν.
Επιπλέον, υπάρχει δέσμευση για νέο ασφαλιστικό νόμο μέχρι τον Νοέμβριο, νομοθέτηση και νέας μείωσης ασφαλιστικών εισφορών, όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής».
Στα σχεδιαζόμενα βήματα δεν περιλαμβάνεται, επί του παρόντος, ρύθμιση για κατάργηση της δυνατότητας εξόδου από την εργασία πριν από το 65ο έτος της ηλικίας. Ωστόσο, πρόσφατες αναφορές του αρμόδιου Επιτρόπου σχετικά με την κατάργηση των ηλικιακών εξαιρέσεων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπό επανεξέταση θα τεθούν και οι ισχύουσες ρυθμίσεις πρόωρης συνταξιοδότησης.
Διαβάστε επίσης:
Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/441048/erhontai-nees-meioseis-stis-epikoyrikes-syntaxeis#ixzz30obXcd1R
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.