Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Τριφυλία: Ξεκίνησε η συγκομιδή καρπουζιού

 

Δημοσιεύθηκε από filiatranet.gr on Κυριακή, 25 Μαΐου 2014 | 25.5.14

Ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώτων υπαίθριων καρπουζιών στην περιοχή της Τριφυλίας με μικρές ποσότητες αρχικά, ενώ κλιμάκωση της παραγωγής αναμένεται μετά τις 25 του μήνα. 

Σύμφωνα με τα μηνύματα των αγορών -από τις οποίες αυτή την περίοδο υπάρχει αυξημένη ζήτηση- η χρονιά ξεκινά αισιόδοξα αν και μέχρι τώρα για τους παραγωγούς τα πράγματα ήταν δύσκολα μιας και ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός τους. 

Τα πρώτα φορτία ξεκίνησαν από τις 20 του μήνα με τιμές από 50 λεπτά και πάνω, ανάλογα την ποικιλία, χωρίς όμως αυτές να είναι ενδεικτικές αφού οι ποσότητες που έχουν μαζευτεί είναι πολύ μικρές σε σχέση με τον όγκο της παραγωγής. 

Οι παραγωγοί ευελπιστούν σε συνέχιση του καλού κλίματος και ελπίζουν σε καλές καιρικές συνθήκες στις χώρες της Ευρώπης με υψηλές θερμοκρασίες. 

Για το ξεκίνημα της συγκομιδής μας μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου ΦιλιατρώνΓιώργος Αλεξανδρόπουλος
«Οπως είχαμε πει και αναμενόταν, η συγκομιδή των πρώτων καρπουζιών ξεκίνησε στις 20 του μήνα για την περιοχή μας. Τα πράγματα είναι αισιόδοξα στο ξεκίνημα λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που υπάρχουν εδώ αλλά και στο εξωτερικό. Ελπίζουμε να είναι μια καλή χρονιά για τους παραγωγούς. Αυτή την στιγμή υπάρχει ζήτηση ειδικά για εξαγωγές λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που υπάρχουν στο εξωτερικό. Οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να βιαστούν για την συγκομιδή των καρπουζιών και να φύγουν ακατάλληλα καρπούζια για τις αγορές. Φαίνεται ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά και σε ποιότητα αλλά και σε ποσότητα παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν με τα καιρικά φαινόμενα». 

Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, έμπορος και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της περιοχής, μας είπε: 
«Η συγκομιδή του καρπουζιού ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες στην περιοχή μας, στις 20 του μήνα ξεκινήσαμε με τα πρώτα υπαίθρια καρπούζια. Τα καρπούζια που κόβονται τώρα είναι τα Galaxy και ειδικά μια ποικιλία που λέγεται Σελίν. Η διακίνηση ξεκίνησε ομαλά και η ζήτηση είναι μεγάλη, εκτός από την Ιταλία που έχει δική της παραγωγή. 

Σε όλα τα βόρεια κράτη και ειδικά από Γερμανία η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και προς το παρόν δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν, ευελπιστούμε όμως ότι σε 2-3 μέρες, μετά τις 25 του μήνα θα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της αγοράς, ενώ για τις βαρέλες από τις 28 και μετά. Φαίνεται ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά και οι τιμές είναι πολύ καλές, τώρα στο ξεκίνημα κυμαίνονται 50-60 λεπτά ανάλογα την ποικιλία, δεν ξέρουμε όμως πόσο θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες. Παρά τις δυσκολίες η περιοχή θα έχει μεγάλη παραγωγή καθώς ο κόσμος έχει μάθει και καλλιεργεί τα καρπούζια, δεν είναι τυχαίο που η περιοχή μας έχει τόσο πρώιμα καρπούζια, ενώ και ποιοτικά είναι πολύ καλά. 

Πρέπει να πούμε ότι τα καρπούζια που βγαίνουν τώρα και είναι τα πρώτα είναι αυτά που είναι καλυμμένα με αντιανεμικά και αντιχαλαζικά δίχτυα. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα, καλλιέργειες που είναι εκτός διχτυών θα ξεκινήσουν μετά τις 30 του μήνα, για αυτό προσπαθούμε και οι παραγωγοί να βάλουν δίχτυα αλλά και το υπουργείο να επιδοτήσει την αγορά τους ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να τα βάλουν».
Κ. Μπ. - eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...