Η Μαίρη Κοτρώτσου μιλάει στον Μαρίνο Βυθούλκα για το περιοδικό People
22 Ιουλίου του 2012. Η Μαίρη Κοτρώτσου μαζί με τη 15άχρονη Μυρτώ βρίσκονται στην παραλία Χρυσή Ακτή της Πάρου. Η μικρή κάθεται σε μια καρέκλα και η μαμά της είναι ξαπλωμένη σε μια ψάθα. Το κύμα έχει αρχίσει να δυναμώνει και η ψάθα της κυρίας Μαίρης γίνεται μούσκεμα. «Να κάτσω στην καρέκλα σου, γιατί βράχηκε η ψάθα;». «Δεν βράχηκε, θάφτηκε» της απαντά η Μυρτώ, καθώς τα φύκια έχουν καλύψει την ψάθα. Η κόρη κάνει βόλτα στην παραλία και η μαμά είναι μόνη. Τότε, βλέπει για πρώτη φορά τον πακιστανικής καταγωγής Αχμέτ Βακάς.
«Καθόταν μπροστά μου για δέκα λεπτά. Μετά ήρθε η Μυρτώ και μου είπε πως θα ξαναφύγει. Της είπα να μην πάει, γιατί είδα έναν άνθρωπο που δεν μου άρεσε. Δεν με άκουσε. Πάντα, από τότε που οι κόρες μου ήταν μικρές και περπατούσαν στην παραλία, έλεγα πως δεν θα πηγαίνουν πουθενά αν δεν τις βλέπω. Όπως γύρισα, ήταν αρκετά μακριά, αλλά μέσα στο οπτικό μου πεδίο κι αυτό με ηρέμησε.
Μέσα σε όλα, η Μυρτώ είχε κάποιες ιδιοτροπίες. Παρότι είναι ψηλή και αδύνατη, δεν της άρεσε να ντύνεται έξαλλα, δεν φορούσε καν μπλούζες με τιράντες και δεν προκαλούσε. Να φανταστείς, η τελευταία φορά που τσακωθήκαμε ήταν λίγες μέρες πριν πάμε στην Πάρο, στα γενέθλιά της, ακριβώς εξαιτίας αυτών των ιδιοτροπιών της. Με καύσωνα, ήθελε να βγει με ζακέτα. Κολυμπούσε σπάνια, γιατί δεν της άρεσε να τη βλέπουν. Έκανε μπάνιο και μετά έτρεχε έξω και τυλιγόταν με την πετσέτα μέχρι να φύγουμε».
Την ημέρα της επίθεσης, δεν έκανε μπάνιο. Η αδελφή της Μυρτώς, Ελεάννα, είχε μόλις τελειώσει με τις πανελλήνιες εξετάσεις. Έγραψε καλά και η μαμά την πήγε στο νησί για να βρει την παρέα της. Το συγκεκριμένο απόγευμα, η Ελεάννα βρισκόταν στη διπλανή παραλία. «Ήταν ήδη 19.00, όταν η Μυρτώ μού είπε πως θα ξαναπάει μια βόλτα. Της είπα να μην αργήσει, διότι έπρεπε να πάρουμε την αδελφή της από τη διπλανή παραλία και να πάμε για φαγητό. Πέρασαν δέκα λεπτά, την πήρα στο κινητό και δεν το σήκωνε. Άρχισα να τη φωνάζω. Ειδοποίησα και την άλλη μου κόρη. Όταν τη βρήκαμε, φαινόταν ότι πέθαινε. Ήταν χτυπημένη και είχε χάσει πολύ αίμα. Δεν ήμουν ποτέ ρατσίστρια, αλλά μετά από αυτό που συνέβη στη Μυρτώ, θεωρώ πως αυτοί οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι».
Χρησιμοποίησαν το δράμα της Μυρτώς για να βγάλουν χρήματα. Οι διακοπές του Βαρθολομαίου σε ένα γιοτ
Ιούνιος του 2013. Η Μυρτώ νοσηλεύεται για επτά μήνες στο Spaulding Rehabilitation Hospital στη Βοστόνη, το οποίο θεωρείται κορυφαίο κέντρο αποκατάστασης για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Αρχικά, η διαμονή της εκεί είχε υπολογιστεί για τρεις μήνες. Η Μυρτώ, όμως, παθαίνει πολύ συχνά επιληπτικές κρίσεις. Τα πράγματα είναι επικίνδυνα, διότι το οξυγόνο της πέφτει και οι παλμοί φτάνουν ακόμα και τους 200. Έτσι, οι γιατροί αποφασίζουν να παρατείνουν τη διαμονή του κοριτσιού. Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, σε ένα γεύμα στο σπίτι της προξένου, Ιφιγένειας Καναρά, η Μαίρη Κοτρώτσου γνωρίζει τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, Βασίλη Καυκά, και το δημοσιογράφο της εφημερίδας Εθνικός Κήρυξ, Θεόδωρο Καλμούκο-στην φωτό δεξιά>
Βασίλης Καυκάς (δεξιά) πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Βοστώνης με τον κ. Δημήτρη Ματθαίο (πρώην Γραμματέας της Ομοσπονδίας).

(ΚΑΤΩ)>Η μητέρα της Μυρτώς, Μαίρη Κοτρότσου και ο Ιωάννης Ράμμος  της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας

 
XOROS MYRTO 1
«Στο προξενικό γεύμα, άκουσα διηγήσεις για τις περσινές τους διακοπές με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο σε ένα γιοτ. Από εκεί καταλαβαίνεις το θράσος τους. Έχουν καταπατήσει όλους τους νόμους» αποκαλύπτει.
Εν συνεχεία, γνωρίζεται με την Ελισάβετ Παπασλή, δικηγόρο και πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας, η οποία εργάζεται με τον Δημήτρη Ιωαννίδη, που είναι δικηγόρος, νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας και κουμπάρος της Ελισάβετ Παπασλή.
«Μου πρότεινε να προμηθευτούμε το μηχάνημα tobii, που θα βοηθούσε στην επικοινωνία της Μυρτώς. Εγώ, όμως, δεν ήμουν σίγουρη αν θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Μάλιστα, ήρθε με την κόρη της και μου έδειξαν στον υπολογιστή τον παράλυτο επιστήμονα Stephen Hawking να μιλάει μέσω ενός μηχανήματος και δελεάστηκα. Αυτό ήταν το μεγάλο μου λάθος» παραδέχεται και συνεχίζει. «Ο λογαριασμός όπου μαζεύτηκαν τα χρήματα για τη Μυρτώ ανοίχτηκε στην Αμερική χωρίς τη δική μου υπογραφή. Από εκεί αρχίζει μια σωρεία παρανομιών.
Στο Internet έγραψαν πως τα τσεκ μπορούν να σταλούν στο σύλλογο Friends of Mirto ή στην ομοσπονδία. Για κακή τους τύχη, όμως, την πρώτη μέρα που η κυρία Παπασλή ήρθε να μου πει πως ανοίχτηκε ο λογαριασμός, έτυχε να βρίσκεται μπροστά μια άλλη κυρία, που κατάλαβε πως κάτι δεν πάει καλά. Όταν ανοίγεις μια σελίδα στο Διαδίκτυο και είσαι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, πρέπει να δημοσιεύονται τα πάντα στο Internet. Εκείνη λοιπόν η κυρία μπήκε και είδε πως δεν έχει ανοιχτεί καν λογαριασμός. Μάλιστα, έστειλε mail στην Ομοσπονδία και της απάντησαν πως ο νομικός σύμβουλος,Δημήτρης Ιωαννίδης, έλειπε και μόλις επέστρεφε όλα θα τακτοποιούνταν.
Παράλληλα, οι μέρες κυλούσαν και όλα τα τσεκ για τη Μυρτώ πήγαιναν απευθείας στην Ομοσπονδία» αποκαλύπτει η Μαίρη Κοτρώτσου στο People. Ακόμα και στο φιλανθρωπικό τραπέζι που έγινε για τη Μυρτώ στην κοινοτική αίθουσα του Αγίου Νεκταρίου στη Βοστόνη, στις 7 Δεκεμβρίου, η Μαίρη Κοτρώτσου δεν είχε καμία διάθεση να πάει. «Δύο μέρες πριν, η Μυρτώ είχε υποβληθεί σε μια δύσκολη εγχείρηση. Η Ομοσπονδία είχε διοργανώσει τη βραδιά σαν πανηγυράκι με δημοσιογράφους και φωτογράφους, κάτι που δεν ήθελα. Αυτό όμως το event είχε να κάνει με την εικόνα τους. Πολύς κόσμος δεν τους συμπαθεί και ήθελαν να δείξουν θεάρεστο έργο. Πέρα από τα χρήματα, υπάρχει η δόξα. Η Ομοσπονδία ήθελε και τα δύο» λέει.
Δύο μέρες μετά την εκδήλωση, η Μαίρη Κοτρώτσου πηγαίνει με τον ανιψιό της και το δικηγόρο στην Ομοσπονδία για να ζητήσει τα ονόματα όσων έστειλαν χρήματα για τη Μυρτώ, προκειμένου να τους ευχαριστήσει. Ο νομικός σύμβουλος αποφεύγει να τους δώσει στοιχεία, προφασιζόμενος την επιθυμία των δωρητών για ανωνυμία. «Τότε ξεκίνησε ένας πόλεμος και άρχισα να δέχομαι τα πυρά του. Σιγά σιγά και μεθοδικά.
Στις 17 Δεκεμβρίου η Μυρτώ έπαθε λοίμωξη από σαλμονέλα. Έφτασαν στο σημείο να γράψουν στην ηλεκτρονική εφημερίδα του κυρίου Καυκά ότι δηλητηρίασα το παιδί με χαλασμένο κοτόπουλο. Η Μυρτώ δεν τρώει τίποτα, ούτε νερό δεν πίνει. Είπαν ότι με είδαν σε μέρη που δεν είχα εμφανιστεί, ότι αγόρασα μια τσάντα μεγάλης αξίας και πως ο ανιψιός μου δεν είναι άλλος από τον εραστή μου από την Ελλάδα.
Επί επτά μήνες, που ήμουν στη Βοστόνη, δεν πήγα πουθενά, πέρα από δύο καφέδες που ήπια σε fast food. Ξέρουν πολύ καλά ότι θα ήθελα να τους πάω στο δικαστήριο, αλλά οι αμοιβές των δικηγόρων είναι πολύ μεγάλες. Βέβαια, αυτή τη στιγμή, η IRS, που είναι η φορολογική υπηρεσία στην Αμερική, ερευνά την υπόθεση.
Φεύγοντας από τη Βοστόνη, τους διεμήνυσα πως τα λεφτά θέλω να δοθούν πίσω σε εκείνους που τα πρόσφεραν. Ποτέ δεν θέλησα να πάρω τα λεφτά στα χέρια μου, αλλά να γίνει ένα trust με 4 – 5 άτομα που θα διαχειρίζονται τα χρήματα. Τώρα ο κύριος Καυκάς είναι ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα. Σε μια συνέντευξή του είπε πως “Δεν θα προικίσουμε τη Μυρτώ’’. Είναι πολύ άσχημο όταν το παιδί σου είναι σε αυτή την κατάσταση να διαβάζεις τέτοιες δηλώσεις. Εμείς δεν ξέρουμε αν η Μυρτώ θα σηκωθεί από το κρεβάτι. Κοίταξαν να εκμεταλλευτούν ένα άρρωστο και πολύ άσχημα χτυπημένο παιδί. Χρησιμοποίησαν τις φωτογραφίες και το δράμα της για να βγάλουν χρήματα. Αυτό είναι κλοπή, και μάλιστα με το χείριστο τρόπο».
«Είναι θαύμα που η Μυρτώ έζησε»
25 Ιανουαρίου του 2014. Η Μυρτώ επιστρέφει από την Αμερική και νοσηλεύεται στο ειδικό κέντρο αποκατάστασης Animus. Η κατάσταση της υγείας της παραμένει σταθερή. «Έχει δείξει πολύ μικρά δείγματα βελτίωσης. Σηκώνει λίγο το κεφάλι της από το κρεβάτι, αλλά σε αντιληπτικότητα γίνεται καλύτερα όσο περνάει ο καιρός. Πιστεύω πως έχει 100% αντίληψη. Η βραχεία μνήμη, όμως, απ’ ό,τι μας εξήγησαν οι γιατροί, έχει επηρεαστεί. Κάτι που έγινε χθες υπάρχει πιθανότητα να μην το θυμάται αύριο. Στην αρχή οι γιατροί ήταν πιο αισιόδοξοι, αλλά οι εγκεφαλικές βλάβες ήταν πολύ μεγάλες. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για να μας δώσει περισσότερες ελπίδες. Από την αρχή, μου είχαν πει ότι οι πιθανότητες να ζήσει είναι κάτω από 10%. Είναι θαύμα που έζησε» εξομολογείται στο People. Κάτι που επίσης στενοχωρεί την κυρία Κοτρώτσου είναι πως βρίσκεται μακριά από τη μεγάλη της κόρη, την 20χρονη Ελεάννα, που μένει στη Νέα Χαλκηδόνα και σπουδάζει στην Αθήνα.«Ξαφνικά βρεθήκαμε να μην είμαστε μαζί. Ζει μόνη στο σπίτι. Ευτυχώς, από κάτω μένει η αδελφή μου με τη μητέρα μου και τη φροντίζουν. Η Ελεάννα δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση με όλα όσα έχουν συμβεί. Νιώθω πως έχει κλειστεί στον εαυτό της και αυτό δεν είναι ευχάριστο, πρώτα απ’ όλα για τη δική της ζωή».
Οι αλλαγές στη ζωή της πολλές, αλλά η Μαίρη Κοτρώτσου προσπαθεί να παραμείνει αισιόδοξη. «Η Μυρτώ ήταν ένα πολύ ενεργητικό, χαμογελαστό παιδί, όλο ζωντάνια. Μιλούσε πάρα πολύ. Αυτό ήταν το χαρακτηριστικό της. Καμιά φορά της έλεγα “Σταμάτα λίγο, να ηρεμήσω’’. Μετά από πέντε λεπτά, ξεκινούσε πάλι να μιλάει και μου έλεγε “Δεν μπορώ, θα σκάσω’’. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα τώρα θα την κάνει να νιώθει πολύ άσχημα. Είχε απίστευτο μυαλό. Όλοι μου έλεγαν για την ομορφιά της, αλλά εμένα με εντυπωσίαζε το μυαλό της» λέει. «Η Μυρτώ σήμερα καταλαβαίνει τους γύρω της και πολλές φορές χαμογελάει. Ειδικά αν δει κάποιον από τους δικούς της να σκουντουφλάει, ξεκαρδίζεται. Έχει επικοινωνία, καταλαβαίνει. Όμως δεν μιλάει και δεν περπατάει. Κουνάει λίγο το χέρι της κι αυτό της προκαλεί το μεγαλύτερο πόνο. Τα νεύρα του κορμιού της έχουν μαζέψει και το σώμα της έχει γίνει σαν πέτρα» αποκαλύπτει η μαμά της.
Η 17χρονη κοπέλα μετακινείται με αμαξίδιο. «Δεν θέλει να κάνουμε βόλτες στον εξωτερικό χώρο του Animus, διότι έχω παρατηρήσει πως, όταν βλέπει νέα παιδιά, σε εξίσου δύσκολη κατάσταση, στενοχωριέται και κλαίει δυνατά. Όταν πηγαίνουμε έξω, στα μαγαζιά, είναι η μεγάλη της ευχαρίστηση». Ο πατέρας της Μυρτώς, Γιάννης Παπαδομιχελάκης, βρίσκεται στην Αθήνα. «Έρχεται εδώ κάθε δεκαπέντε μέρες, την αγαπάει, ενδιαφέρεται με τον τρόπο του, αλλά μέχρι εκεί. Χωρίσαμε το 2001, όταν η Μυρτώ ήταν 4 ετών και η Ελεάννα μου 7. Έβλεπαν τον μπαμπά τους, τον αγαπούσαν, αλλά μεγάλωσαν περισσότερο μαζί μου» λέει αφήνοντας να εννοηθεί πως η περιπέτεια της Μυρτώς δεν κατάφερε να φέρει τους δύο γονείς πιο κοντά.
«Σίγουρα το είχε ξανακάνει»
28 Ιανουαρίου του 2014, Σύρος. Ο κατηγορούμενος Αχμέτ Βακάς καταδικάζεται σε ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη. «Όταν εκείνο το απόγευμα μας κοιτούσε στην παραλία, πραγματικά ένιωσα κάτι πολύ εχθρικό και άσχημο. Αυτά τα μάτια τα αναζήτησα και στο δικαστήριο. Ήταν, όμως, πολύ καλά δασκαλεμένος. Ούτε ένα λεπτό δεν μας κοίταξε» λέει η Μαίρη Κοτρώτσου, που θεωρεί πως ο Βακάς δεν το μετάνιωσε και πως, αν είχε την ευκαιρία, θα το ξαναέκανε. «Όταν τον έπιασαν, του έκαναν ψυχολογικό προφίλ, το οποίο έδειξε έναν άνθρωπο που ήξερε τι έκανε, χωρίς να έχει καθόλου ενοχές. Ήταν μελετημένο και σίγουρα το είχε ξανακάνει. Είχε βγάλει εισιτήριο να φύγει την αμέσως επόμενη μέρα. Πιστεύω, όμως, ότι υπάρχει Θεός, γιατί ακόμη και στο παραπέντε τον έπιασαν και δεν έμεινε ατιμώρητος. Έτσι μεγαλώνουν στο Πακιστάν. Όταν φτάνουν στο σημείο να χτυπάνε τα ίδια τους τα παιδιά, θα λυπηθούν εμάς; Για εκείνους είμαστε άπιστοι».
Η καταδικαστική απόφαση του Βακάς δεν αρκεί για τη μαμά της Μυρτώς. «Θα τρώει και θα πίνει. Οι συνθήκες στη φυλακή είναι άσχημες, αλλά ξέρουμε πολύ καλά πως οι Πακιστανοί μένουν μαζί και κάνουν διάφορα μεταξύ τους. Όταν δούλευα σε κατάστημα του ΟΤΕ, μου έλεγαν “Όταν έρχονται μαζί και ο ένας από τους δύο φοράει παντόφλες, είναι η γυναίκα του σπιτιού’’. Επομένως, στη φυλακή δεν θα ζήσει κάτι που δεν του έχει ξανασυμβεί. Για μένα αυτό που θα του άξιζε είναι να τραβήξει αυτά που τραβάει η Μυρτώ αυτά τα δύο χρόνια. Πόνους, χειρουργεία, νοσοκομεία και εγκλεισμό». Μετά από την περιπέτεια της Μυρτώς, πολλοί είπαν πως θα έπρεπε να επιστρέψει η θανατική ποινή. «Είναι κάτι που με βρίσκει σύμφωνη, όταν ένα έγκλημα είναι βεβαιωμένο και πέραν πάσης αμφιβολίας. Αυτοί οι άνθρωποι δεν διορθώνονται. Ειδικά για όσους κάνουν κάτι τόσο φρικτό, και μάλιστα σε ανήλικα παιδιά. Θα ήταν ένας παραδειγματισμός για εκείνους που ίσως θα σκεφτούν να το κάνουν. Ένας τρόπος εκφοβισμού».
Η Μαίρη Κοτρώτσου δεν έχει χάσει το κουράγιο της. «Πρέπει να είμαι δυνατή για τη Μυρτώ. Δεν έχω δικαίωμα επιλογής. Αν μου συμβεί κάτι, θα είναι πολύ δύσκολη η πορεία της. Η μητέρα μου είναι μεγάλη και η Ελεάννα πρέπει να ζήσει». Με τη Μυρτώ είναι συνέχεια μαζί. «Πολλές φορές κοιτάει το ταβάνι, είναι θλιμμένη. Ξέρω τι σκέφτεται. Όταν δεν έχεις μυαλό, δεν νιώθεις. Όταν όμως έχεις, καταλαβαίνεις. Η Μυρτώ δεν γνωρίζει ακριβώς τι συνέβη, αλλά ξέρει πως κάποιος της επιτέθηκε. Η πρώτη φορά που την άφησα ήταν όταν είχα πάει στο δικαστήριο. Μόλις γύρισα και της είπα ότι αυτός πήρε ισόβια, μου χαμογέλασε. Επειδή ήθελα να είμαι σίγουρη, κάποια στιγμή της το ξαναείπα και είχε την ίδια ακριβώς αντίδραση. Χαμογέλασε».