Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Airfasttickets: Ακολουθεί το “σουξέ στόρι” του μνημονίου; Τι προβλέπει η ΙΑΤΑ για τους επιβάτες που έχουν ήδη κλείσει το εισιτήριο τους;

 

Δημοσιεύθηκε από arch στο Ιουνίου 23, 2014

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ
Η AirFastTickets, ελληνική εταιρεία με έδρα στις ΗΠΑ που είχε αναδειχθεί σε μεγάλο διαδικτυακό πρακτορείο για κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων με παρουσία σε Ευρώπη και ΗΠΑ, κινδυνεύει να αθετήσει πληρωμές 45 εκατ. ευρώ και η IATA αναστέλλει τη λειτουργία της, αναφέρει δημοσίευμα μέσου που καλύπτει την τουριστική βιομηχανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε γράμμα της ΙΑΤΑ προς τις αεροπορικές εταιρείες-μέλη της αναφέρεται ότι η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών κλείνει το βρετανικό γραφείο της εταιρείας εξαιτίας της αδυναμίας της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τις αεροπορικές μέσα στο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα για τις πωλήσεις του Μαΐου. Επιπλέον, κλείνουν και τα γραφεία της εταιρείας σε Ελλάδα και Γερμανία, καθώς ανήκουν στην ίδια ιδιοκτησιακή δομή με το βρετανικό γραφείο.
Η AirFastTickets φαίνεται να κινδυνεύει να μην καταβάλει πληρωμές 13,9 εκατ. ευρώ για το Ηνωμένο Βασίλειο, 22 εκατ. ευρώ για την Γερμανία και 9 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα για την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου.
Αυτή την στιγμή η εταιρεία εξακολουθεί να προμηθεύει την αμερικανική αγορά με εισιτήρια, καθώς στις ΗΠΑ δεν ισχύει η δικαιοδοσία της ΙΑΤΑ.
Πηγές της ελληνικής αεροπορικής αγοράς αναφέρουν στο EMEAgr ότι η ενημέρωση για την αναστολή της δραστηριότητας της AirFastTickets είχε γίνει από την προηγούμενη Τετάρτη, ενώ το ξένο δημοσίευμα προσθέτει ότι η διοίκηση της εταιρείας είχε κληθεί κατά τη διάρκεια πολλών εβδομάδων για συζητήσεις σχετικά με την εξεύρεση λύσης για τη διευθέτηση των πληρωμών.
Σημειώνεται ότι τα διαδικτυακά πρακτορεία προμηθεύονται τα αεροπορικά εισιτήρια κατά κύριο λόγο από τρία GDS’s (Global Distribution Systems): Amadeus, Sabre και Travelport. Κάθε διαδικτυακό πρακτορείο λαμβάνει το δικαίωμα έκδοσης εισιτηρίων (ticketing authority) κατόπιν έγκρισης από την ΙΑΤΑ. Η τιμολόγηση και η πληρωμή από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία γίνεται μέσω του BSP (Βilling and Settlement Plan) το λογιστικό σύστημα που διαχειρίζεται η IATA.
Στελέχη της αεροπορικής αγοράς της Ελλάδας αναφέρουν στο EMEAgr ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους επιβάτες που έχουν κλείσει εισιτήρια μέσω της AirFastTickets, καθώς όλα είναι ασφαλισμένα από την IATA.
Η είδηση για προβλήματα στις συναλλαγές της AirFastTickets δεν “έσκασε ως βόμβα” στην ελληνική αγορά, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχαν κυκλοφορήσει φήμες για την “υγεία” της εταιρείας, η οποία προετοιμάζεται για είσοδο στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Η διοίκηση της εταιρείας, ωστόσο, ανέφερε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε ρευστότητα οφείλονται στη ραγδαία ανάπτυξη των πωλήσεών της, εξαιτίας της οποίας η ΙΑΤΑ ζητά αύξηση των εγγυητικών της επιστολών.
Επιπλέον, η εταιρεία με επιστολή της προς ξένα μέσα ενημέρωσης μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της IATA αναφέρει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΙΑΤΑ για τους όρους αποπληρωμής των εγγυητικών επιστολών που έχουν προκύψει μετά την ταχεία αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας. Η IATA έχει ζητήσει την αύξηση της εγγύησης για την AirFastTickets από τα 11 στα 20 εκατ. ευρώ και τις τελευταίες 50 ημέρες παρακολουθούσε τις συναλλαγές της εταιρείας, καθώς δεν εκκαθάριζε τις πωλήσεις της.
Σημειώνεται ότι σε προσπάθειες του EMEAgr να επικοινωνήσει με την ίδια την εταιρεία, αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...