Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Εκδήλωση στη βρετανική βουλή: 40 χρόνια εισβολής-κατοχής

 

 
Εκδήλωση για τη μνημόνευση των 40 ετών από την εισβολή και έναρξη της τουρκικής κατοχής πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης σε αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου. Η εκδήλωση με τίτλο «Κύπρος: τέσσερις δεκαετίες παρανομίας και αδικίας» ήταν πρωτοβουλία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου σε συνεργασία με βουλευτές από όλα τα βρετανικά κόμματα.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Πήτερ Δρουσιώτης σημείωσε ότι η παροικία μνημονεύει 40 χρόνια οδύνης για τους συγγενείς των αγνοουμένων και τις συνέπειες της ολέθριας κληρονομιάς της τουρκικής εισβολής: την ύστατη αδικία της διαίρεσης, την εθνική εκκαθάριση, την πολιτιστική γενοκτονία και τη θρησκευτική ιεροσυλία.

«Η τραγωδία αυτού του νησιού γίνεται ακόμα πιο βαθιά επειδή διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις αψηφούν με πλήρη ασυλία τη βούληση των Ηνωμένων Εθνών επί 40 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή είναι επίσης μια επέτειος αποτυχίας - αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας να φέρει την Τουρκία προ των ευθυνών της», συνέχισε ο κ. Δρουσιώτης.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος είναι αντιμέτωπη με ένα αυταρχικό καθεστώς υπό τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου η κυβέρνηση δεν έχει δείξει καμία πρόθεση ανταπόδοσης της καλής θέλησης που έχει επιδείξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ολοκλήρωσε την εισαγωγική του τοποθέτηση υπενθυμίζοντας ότι η Βρετανία παραμένει κρίσιμος παράγοντας, όντας μεταξύ άλλων στρατηγικός σύμμαχος της Τουρκίας.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν αντιπροσωπεία Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων από την Κύπρο, συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Νίκος Σεργίδης και ο Εκτελεστικός Γραμματέας Νίκος Θεοδοσίου. Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Σεργίδης είπε ότι όσοι κατέχουν πληροφορίες για τους αγνοούμενους ή έχουν τρόπο να τις εξασφαλίσουν πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Σημείωσε ότι ενώ κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, μόνο το 25% των αγνοουμένων έχουν επιστραφεί στις οικογένειές τους. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία πρέπει να παραδώσει τις πληροφορίες που υπάρχουν στα στρατιωτικά της αρχεία και να επιτρέψει τις έρευνες σε αποκλεισμένες στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα.

Από τους παρόντες πολιτικούς πρώτος το λόγο πήρε ο λόρδος Χάρις του Χάρινγκεϊ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι διεθνείς προσπάθειες και η επιθυμία του κυπριακού λαού για λύση να κάνουν ορατή την ευτυχή κατάληξη.

Ο πρώην Υπουργός Ευρώπης επί διακυβέρνησης Εργατικών Κρις Μπράιαντ είπε ότι είναι ντροπή να υπάρχει στην ΕΕ διαιρεμένη πρωτεύουσα, δεσμευόμενος ότι θα εργαστεί για τη δικαίωση ενός σκοπού στον οποίο πιστεύει προσωπικά, έστω και αν στην εκλογική του περιφέρεια στην Ουαλία δεν υπάρχουν Ελληνοκύπριοι ψηφοφόροι.

Ο Σκωτσέζος Τζιμ Σέρινταν των Εργατικών είπε ότι 40 χρόνια είναι πολλά. Στάθηκε στην επιβράδυνση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων αποδίδοντάς την πρωτίστως στην έλλειψη συνεργασίας και στην παρακράτηση πληροφοριών από τις τουρκικές αρχές. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται διεθνής πίεση επί της Τουρκίας.

Ο λόγος στη συνέχεια πέρασε στον Κωστή Ευσταθίου, Αντιπρόεδρο της ΕΔΕΚ, ο οποίος ως νομικός σημείωσε πως το θέμα των αγνοουμένων δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό ζήτημα, «ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και έγκλημα πολέμου εξηγώντας ότι αυτό που έγινε ήταν «καλά σχεδιασμένες δολοφονίες». Διερωτήθηκε δε γιατί η Τουρκία εξαιρείται από τον κατάλογο των χωρών που εγκαλούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

Ο Εργατικός βουλευτής σερ Άλαν Μηλ είπε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο πρέπει να γίνονται σεβαστά όπως σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ και του κόσμου. Επέκρινε την ΕΕ για το γεγονός ότι ανέχεται να υπάρχει χώρα-μέλος υπό κατοχή και έδωσε έναν τόνο αισιοδοξίας δηλώνοντας βέβαιος ότι μία μέρα το Κυπριακό θα λυθεί με επιστροφή των προσφύγων στις εστίες και περιουσίες τους και τότε «όλοι θα αναρωτιούνται γιατί πήρε τόσο καιρό».

Ο βετεράνος πολιτικός και από τους πιο πιστούς φίλους της Κύπρου Τομ Κοξ εκτίμησε ότι οι πιο σημαντικές χώρες για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Τουρκία και οι ΗΠΑ. Επέκρινε εξάλλου τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και τους Βρετανούς πολιτικούς για το γεγονός ότι δεν έδωσαν καμία ή έστω την απαραίτητη έμφαση στην επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο.

Παρών ήταν και ο σκιώδης Υπουργός Ευρώπης των Εργατικών Γκάρεθ Τόμας, ο οποίος είπε πως οι αδικίες στην Κύπρο πρέπει να αποκατασταθούν και η διαίρεση του νησιού να τερματιστεί. Εξέφρασε μεταξύ άλλων τη στήριξή του στις προσπάθειες για την επιστροφή της Αμμοχώστου και εξέφρασε την ελπίδα να επισκεφθεί την Κύπρο εντός των επόμενων έξι μηνών.

Ο Άντι Λοβ των Εργατικών σχολίασε ότι πάνω από τις φετινές εκδηλώσεις για τη θλιβερή επέτειο κρέμεται η βαριά σκιά των 40 ετών. Σημείωσε ότι η λύση εξαρτάται από την Άγκυρα, ενώ διαφώνησε με μερίδα των παρευρισκομένων υποστηρίζοντας τη θετική στάση υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι αυτή θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού.

Τέλος, ο Ντέιβιντ Μπάροους των Συντηρητικών είπε ότι πρέπει συνεχώς να θυμόμαστε πως οι αδικίες στην Κύπρο δεν έχουν αποκατασταθεί, προσθέτοντας ότι οι Βρετανοί βουλευτές που είναι φίλοι της Κύπρου δεν μπορούν να λένε ότι έχουν κάνει αρκετά, αλλά ότι πρέπει να συνεχίσουν να κρατούν δυνατή τη φωνή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Παρών στην εκδήλωση ήταν επίσης ο βουλευτής Μάικ Φρηρ των Συντηρητικών, ενώ χαιρετισμό έστειλαν οι Τερέζα Βίλιερς και σερ Ρότζερ Γκέιλ, επίσης των Συντηρητικών, που έλειπαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δεξίωση κατά την οποία προσφέρθηκαν κυπριακά εδέσματα.

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/142350#sthash.gZGhflIa.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...