Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του κυρίου Έρογλου για εμπόριο από τις ελεύθερες περιοχές προς την Τουρκία μέσω κατεχομένων καθώς και η προσέλκυση Τούρκων τουριστών στο νησί. Όπως ήταν φυσικό οι προσπάθειες του έπεσαν στο κενό, ο Πρόεδρος πρότεινε την δημιουργία ενός καταλόγου και από τις δύο πλευρές ο οποίος θα έχει τρεις άξονες: 1. Τα θέματα στα οποία υπάρχει συμφωνία 2. Τα θέματα που ακόμα είναι μετέωρα και 3. Θέματα στα οποία υπάρχουν βασικές διαφωνίες.
Πάντως η στάση του Τ/κ ηγέτη δημιουργεί έντονο προβληματισμό αφού μεταφέρει όλα τα θέματα στους διαπραγματευτές αποφεύγοντας να μπει σε βάθος σε σημαντικά κεφάλαια που αφορούν την λύση του Κυπριακού. Σχετικά με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων η δική μας πλευρά πρότεινε το άνοιγμα 5 με τους Τ/κ να είναι σύμφωνοι μόνο για ένα.
Έτσι κάποιες προτάσεις που τέθηκαν επί τάπητος θα συζητηθούν από Οζερσάι και Μαυρογιάννη πριν τις 24 Ιουλίου όπου και είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνάντηση Το γενικό συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε είναι ότι όσο κοντεύουμε προς τις εκλογές στα κατεχόμενα τόσο πιο δύσκολη γίνεται και η προσπάθεια για ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των του Προέδρου και του κυρίου Έρογλου.
Οι συνομιλίες για το Κυπριακό φαίνεται να απομακρύνονται από τον καθορισμό συγκλίσεων ή τη δρομολόγηση ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως προέκυψε και μέσα από τη σημερινή συνάντηση μεταξύ Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ε/κ πλευρά έλαβε κατά τη σημερινή συνάντηση γραπτή απάντηση σχετικά με τις προτάσεις της για τα ΜΟΕ η οποία δεν φαίνεται να είναι ενθαρρυντική, αφού η τ/κ πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά το θέμα της Αμμοχώστου, χωρίς να επιδέχεται περαιτέρω συζήτηση για το θέμα. Η τ/κ πλευρά φαίνεται να μπορεί να συζητήσει μόνο 1-2 ΜΟΕ, θέτοντας τα υπόλοιπα εκτός.
Από την τ/κ πλευρά απορρίπτεται η πρόταση του Προέδρου να γίνει τεχνική επιτροπή για θέματα ΕΕ, όπως και να γίνονται έρευνες για αγνοούμενους σε στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα, με την ανάλογη περίφραξη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανάμεσα στα ΜΟΕ που συζητά η τ/κ πλευρά είναι το δικαίωμα να επισκέπτονται οργανωμένα και όποτε θέλουν από τα κατεχόμενα τον Τεκκέ Χαλά Σουλτάν, που βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές, ενώ ζητήθηκε από την ε/κ πλευρά αποναρκωθέτηση για 28 ναρκοπέδια στον Πενταδάχτυλο, που τοποθέτησε η Εθνική Φρουρά πριν από το 1974. Η τ/κ πλευρά αποδέχεται επίσης να συζητήσει την πρόταση της ε/κ πλευράς για απαγκίστρωση κατά μήκος της πράσινης γραμμής.
Η ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει συζήτηση για ΜΟΕ, μέσα από τα οποία επιχειρείται αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Χαρακτηριστικά η τ/κ πλευρά έχει προτείνει όπως “διευκολύνει” την ε/κ πλευρά στο εμπόριο με την Τουρκία μέσω κατεχομένων, όπως επίσης και στην προσέλκυση τουριστών από την Τουρκία.
Η ε/κ πλευρά φαίνεται επίσης να έχει προτείνει το άνοιγμα πέντε οδοφραγμάτων και η τ/κ πλευρά να δέχεται μόνο το άνοιγμα ενός. Η ε/κ πλευρά ωστόσο δεν αποδέχεται το άνοιγμα μεμονωμένου οδοφράγματος. Επίσης, η ε/κ πλευρά, ετοιμάζει συγκεκριμένη πρόταση για τους αγνοούμενους κατά την επίσκεψη των ηγετών στο ανθρωπολογικό εργαστήριο στις 9 το πρωί της 24ης Ιουλίου.
Ο στόχος που τέθηκε στη σημερινή συνάντηση, είναι όπως τα οποιαδήποτε μέτρα ανακοινωθούν στην συνάντηση των ηγετών στις 24 Ιουλίου.
Έγγραφο με 19 σημεία αποκλίσεων υπέβαλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
Έγγραφο με 19 σημεία στα οποία υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών στη διαδικασία των συνομιλιών, υπέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη σημερινή συνάντησή του με τον Ντερβίς Έρογλου.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ζητήσει από τον Τ/κ ηγέτη έναν κατάλογο με τη μορφή τριπτύχου στο οποίο θα καταγράφονται οι κατά τη γνώμη του μέχρι σήμερα συγκλίσεις, τα όσα δεν συμφωνήθηκαν αλλά οι θέσεις των δύο πλευρών βρίσκονται κοντά, καθώς και τα θέματα στα οποία υπάρχει διαφωνία. Στόχος της πρότασης να εντοπιστούν οι συγκλίσεις, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία.
Ο κ. Έρογλου, φαίνεται να επέμεινε στη σημερινή συνάντηση ότι υπάρχουν συγκλήσεις, κάτι που οδήγησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να του παραδώσει έγγραφο με 19 σημεία από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν μέχρι στιγμής και είναι εκτός συγκλίσεων. Ο κ. Έρογλου σε μια πάγια τακτική που φαίνεται να ακολουθεί, παρέπεμψε το θέμα στους διαπραγματευτές, αφού στις συναντήσεις αρκείται στην ανάγνωση γραπτού κειμένου και τα υπόλοιπα θέματα τα παραπέμπει στις συναντήσεις Μαυρογιάννη – Οζερσάι.
Παράλληλα ο κ. Έρογλου επανήλθε στην πρότασή του για οδικό χάρτη στις συνομιλίες, κάτι που οδήγησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να του απαντήσεις ότι η λύση δεν θα βρεθεί με την πίεση αλλά με την βούληση για λύση.
Σύμφωνα με πηγές, η ε/κ πλευρά εντοπίζει 8 ουσιώδεις διαφορές που αφορούν τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, στις εξωτερικές σχέσεις, στη δημόσια υπηρεσία, σε παλιές πράξεις, στην ιθαγένεια και στη μετανάστευση.
Τελικά συμφωνήθηκε να συναντηθούν οι διαπραγματευτές για να δουν κατά πόσο μπορούν να κάνουν εισήγηση στους ηγέτες στη συνάντηση της 24ης Ιουλίου.
Εν αναμονή εκλογών σε κατεχόμενα και Τουρκία
Η έλλειψη ανταπόκρισης της τουρκοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες φαίνεται να εντείνεται όσο πλησιάζουν οι εκλογές για την ανάδειξη λεγόμενου προέδρου στα κατεχόμενα.
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η στασιμότητα στις συνομιλίες εντείνεται και από την έλλειψη εμπλοκής της Τουρκίας στο θέμα, αφήνοντας πρωτοβουλία κινήσεων στον Ντερβίς Έρογλου και τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι.
Ξένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι πιθανόν να υπάρξουν εκπλήξεις σε σχέση με την εμπλοκή της Τουρκίας στο Κυπριακό, μετά τις εκλογές του Αυγούστου στη χώρα.
Επικείμενες επαφές Προέδρου Αναστασιάδη
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρεί στις 15 Ιουλίου το απόγευμα για Φραγκφούρτη, όπου στις 16 Ιουλίου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Επίσης στις 16 Ιουλίου το απόγευμα θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων με τον Ζαν Κλοντ - Γιούνκερ που προορίζεται για επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα υπάρξει συζήτηση και απόφαση για τις θέσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Υπάτου Εκπροσώπου. Στις 17 Ιουλίου και ώρα 9.30 το πρωί, ο Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ.
Στις 23-25 Ιουλίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λιμπερμαν και ενδεχομένως να υπάρξει ακόμα μια επίσκεψη εκείνες τις μέρες από αξιωματούχο ευρωπαϊκής χώρας.
Ο Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Αθήνα σε ημερομηνία μετά τις 25 Ιουλίου και πριν από τις 30 Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση του παρόντος γύρου των συζητήσεων με τον Ντερβίς Έρογλου και θα γίνει ανασκόπηση του τί έγινε, κάτι που είχε διευθετηθεί στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.