Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Κομισιόν: «Ξεχάστε το κούρεμα».

 

Του Νίκου Ρούσση
Με έγγραφό της προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αφήνει ουσιαστικά κανένα περιθώριο για διαγραφή του χρέους σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία και συνιστά, ως «καλύτερη πορεία δράσης» γι' αυτές τις χώρες, να εφαρμόσουν τα προγράμματα προσαρμογής τους.

Επικαλείται, δε, την έξοδο της Ιρλανδίας από τα μνημόνια, για να ενισχύσει
τον ισχυρισμό της ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν δώσει επιτυχή αποτελέσματα.

Το θέμα της διαγραφής του χρέους των τεσσάρων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) έθεσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου στο τέλος του 2013 η φιλανδικής ιθαγένειας Ο.Ε. με σχετική αναφορά της.

Η αναφέρουσα ζητούσε να διαγραφεί το χρέος αυτών των χωρών δεδομένης της δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι λαοί τους.

Στην αναφορά της ισχυριζόταν, επιπλέον, ότι δεδομένης της υψηλής ανεργίας που πλήττει τις χώρες αυτές, δεν είναι ρεαλιστικό να τους ζητείται να αποπληρώσουν το χρέος τους.

Στην αναφορά, που κρίθηκε παραδεκτή στις 4 Νοεμβρίου 2013, κλήθηκε να απαντήσει η Κομισιόν, η οποία, με έγγραφό της (31 Μαρτίου 2014) προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτηρίζει ως «ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα με τα υπέρ και τα κατά» το ενδεχόμενο διαγραφής του χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, σημειώνοντας ότι:

* Το ενδεχόμενο διαγραφής του χρέους ενέχει τον κίνδυνο αρνητικών αποτελεσμάτων, δεδομένου ότι ένα μέρος από τους κατόχους του δημόσιου χρέους αυτών των χωρών είναι υπήκοοι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, νοικοκυριά (sic), συνταξιοδοτικά ταμεία και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που θα μπορούσαν να βρεθούν σε επισφαλή κατάσταση έπειτα από μια τέτοια ενέργεια.

* Ενδεχόμενη διαγραφή του δημόσιου χρέους θα οδηγούσε επίσης σε μεγάλη αναδιανομή του πλούτου στο εσωτερικό των εν λόγω χωρών, με συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Κατά συνέπεια, καταλήγει στην απάντησή της η Κομισιόν, «η καλύτερη πορεία δράσης είναι οι χώρες αυτές να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις στα προγράμματα προσαρμογής τους».

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...