Για μεγάλο χρονικό διάστημα, λέει ο Nicholas Okoh: «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έβγαιναν να πουν τίποτα για την Boko Haram. Οι αμερικάνοι συνεχώς μιλούσαν για οικονομικά προβλήματα, λέγοντας ότι η Boko Haram μάχεται λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Αυτό δεν είναι αλήθεια ... Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκόπιμα αγνόησαν τα θεμελιώδη ζητήματα της θρησκευτικής ιδεολογίας». Πράγματι - και ακόμα χειρότερα - τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ ήταν γεμάτα με αναφορές για το ότι η Boko Haram δεν είχε τίποτα να κάνει με το Ισλάμ...
Λάθος διαγνώσεις οδηγούν στην εφαρμογή διορθωτικών μέτρων που δεν θα λειτουργήσουν, και το πρόβλημα θα συνεχιστεί.
ΚΟ: Οπουδήποτε στην υφήλιο υπήρχε ένοπλο κίνημα με «ακροδεξιά» / «ρατσιστική» / «εθνικιστική» / «ναζιστική» ιδεολογία, που προέβαινε σε δολοφονίες, θα εκτοξεύονταν από πολιτικούς - media θρησκευτικούς ηγέτες – «ανθρώπους του πνεύματος», τα ανάλογα «αναθέματα» και θα γίνονταν οι ανάλογες «κατηχήσεις» για το πόσο πρέπει να καταδικαστεί μια τέτοια «κακιά ιδεολογία» και να διωχτούν κινήματα και οργανώσεις με ανάλογη ιδεολογία παγκοσμίως. Κάτω από την σημαία του Ισλάμ διαπράττονται σε όλη την υφήλιο, τα τελευταία 15 χρόνια - τουλάχιστον - τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα που έχει δει η ανθρωπότητα και όμως κανένας «ευαίσθητος» δεν τολμά να κατηγορήσει το Ισλάμ. Δεν τολμά καν να προφέρει την λέξη. Κάνει γενικόλογες δηλώσεις περί «φανατικών», περί «καταδίκης της βίας» και υπερασπίζεται μάλιστα την «ειρηνική» θρησκεία του Ισλάμ, που την έχουν «παρεξηγήσει». Αυτή είναι η υποκρισία όλων των παραπάνω. Πολιτικών - media θρησκευτικών ηγετών – «ανθρώπων του πνεύματος». Και δυστυχώς, αυτή την υποκρισία, την πληρώνουν άλλοι με την ζωή τους.-
«Τα ισλαμικά κίνητρα της Boko Haram αγνοούνται», από τον David Roach, Baptist Press, 9, Ιουλίου, 2014
Αμπούζα, Νιγηρία - Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες, αγνόησαν το θρησκευτικό κίνητρο της ισλαμικής τρομοκρατικής ομάδας Boko Haram και θα πρέπει να κατανοήσουν την θεολογική δυναμική στη Νιγηρία προκειμένου να περιορίσουν την τρομοκρατία στη δυτική αφρικανική χώρα, είπε ο αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας της Νιγηρίας, στηνBaptist Press.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έβγαιναν να πουν τίποτα για την Boko Haram», λέει ο Nicholas Okoh, προκαθήμενος της Εκκλησίας της Νιγηρίας, σε συνέντευξή του. «Μιλούσαν συνέχεια για οικονομικά προβλήματα, λέγοντας ότι η Boko Haram μάχεται λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Αυτό δεν είναι αλήθεια ... Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκόπιμα αγνόησαν τα θεμελιώδη ζητήματα της θρησκευτικής ιδεολογίας».
Με βάση της τα βορειοανατολικά της Νιγηρίας, η Boko Haram έχει υπολογιστεί ότι έχει σκοτώσει 10.000 ανθρώπους από το 2002 με κλιμάκωση των δολοφονιών πρόσφατα. Τον Απρίλιο, η ομάδα έλαβε ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης για την απαγωγή 273 μαθητριών, 219 από τις οποίες παραμένουν αγνοούμενες και ενδέχεται να έχουν υποδουλωθεί ως σύζυγοι μουσουλμάνων ανδρών. Σε ελεύθερη μετάφραση, η φράση Boko Haram σημαίνει «η Δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτωλή».
Ο Nicholas Okoh, εκκλησιαστικός ηγέτης στο συντηρητικό Αγγλικανικό κίνημα, κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να στηρίξει την κυβέρνηση της Νιγηρίας "έντονα" στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, έτσι ώστε να μπορεί να "πολεμήσει σταθερά την Boko Haram" και να την εξαναγκάσει να έρθει σε ειρηνικές διαπραγματεύσεις.
Οι δύο κεντρικές πεποιθήσεις της Boko Haram είναι : ότι η εκπαίδευση δυτικού τύπου πρέπει να καταργηθεί στη Νιγηρία και ότι η χώρα θα πρέπει να διέπεται από το νόμο της Σαρία, το ισλαμικό σύστημα διακυβέρνησης που βασίζεται στο Κοράνι, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπονται σκληρές ποινές για τους μουσουλμάνους που ασπάζονται στον χριστιανισμό. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, η Νιγηρία είναι 50 τοις εκατό μουσουλμανική και 48 τοις εκατό Χριστιανική.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2013 ανακοίνωσε στα ΜΜΕ ότι είχε προσδιορίσει την Boko Haram ως τρομοκρατική οργάνωση και ότι πρόκειται μόνο «για μια Νιγηριανή μαχητική ομάδα με δεσμούς με την Αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ». Η ανακοίνωση δεν περιείχε καμία περαιτέρω αναφορά για το Ισλάμή την επιδίωξη της Σαρία, αλλά γενικές αναφορές στις «νόμιμες ανησυχίες του λαού της βόρειας Νιγηρίας».
Ο Okoh, ένας παγκόσμιος ηγέτης στο συντηρητικό αγγλικανικό κίνημα, αναγνωρίζει ότι η βόρεια Νιγηρία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και αδικία, αλλά λέει ότι τέτοιου είδους προβλήματα δεν βρίσκονται μόνο σε μία περιοχή της χώρας. Επιπλέον, η Boko Haram δεν εξεδήλωσε ποτέ οικονομικά κίνητρα ή ισχυρίστηκε ότι μάχεται για δικαιοσύνη στη βόρεια Νιγηρία, είπε.
«Μερικές από τις οικονομικές εγκαταστάσεις, και ευκαιρίες απασχόλησης βρίσκονται στα βορειοανατολικά», δήλωσε ο Okoh. «Η Boko Haram τις έχει καταστρέψει όλες. Έτσι, αν πραγματικά ενδιαφέρονται για την οικονομική πρόοδο, δεν θα κατέστρεφαν ότι μπορεί να δώσει κάποια οικονομική συμπαράσταση στο λαό μας».
Ο Okoh κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να στηρίξει την κυβέρνηση της Νιγηρίας "έντονα" στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, έτσι ώστε να μπορεί να "πολεμήσει σταθερά την Boko Haram" και να την εξαναγκάσει να έρθει σε ειρηνικές διαπραγματεύσεις. Παραδέχθηκε ότι δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις αν η Boko Haram συνεχίσει να απαιτεί μόνο τον καθολικό νόμο της Σαρία και τη λήξη της δυτικού τύπου εκπαίδευσης.
Μεταξύ των ενδείξεων ότι οι διαπραγματεύσεις ίσως είναι αδύνατες, είναι η δήλωση της Boko Haram ότι δεν θα μιλήσει στον Πρόεδρο της Νιγηρίας Goodluck Jonathan εκτός αν ασπαστεί το Ισλάμ και τη δήλωση της ομάδας ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξουσία να προσφέρει αμνηστία, είπε ο Okoh. Η Boko Haram θεωρεί τον εαυτό της ως την κυρίαρχη εξουσία με την εξουσία να προσφέρει αμνηστία, πρόσθεσε.
Ο Okoh είπε επίσης, ότι οι γειτονικές χώρες πρέπει να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της Boko Haram.
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση της Νιγηρίας δεν έχει διενεργήσει πλήρους κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης, είπε ο Okoh.
Εν τω μεταξύ, οι χριστιανοί της Νιγηρίας προσεύχονται, νηστεύουν και πραγματοποιούν συναντήσεις με τους μουσουλμάνους γείτονές τους. Αλλά ούτε οι Χριστιανοί, ούτε οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν την βία της Boko Haram, είπε ο Okoh.
«Ο Θεός δημιούργησε όλους τους ανθρώπους ίσους και ελεύθερους», είπε. «Η Boko Haram προσπαθεί να αρνηθεί στους ανθρώπους την ελευθερία - την ελευθερία της λατρείας και την ελευθερία της έκφρασης της θρησκείας τους. Αυτό δεν είναι αυτό που ο Θεός μας καλεί να κάνουμε. Η θρησκεία είναι ένα δώρο του Θεού, και οι άνθρωποι θα πρέπει να τους επιτρέπεται να το εκφράσουν. Ως εκ τούτου, η βίαιη απαγωγή των ανθρώπων ή βίαιη μετατροπή της πίστης τους είναι έξω από το θέλημα του Θεού ... Ο Θεός δεν μας αναγκάζει να Τον ακολουθήσουμε. Μας κάνει εμάς πρόθυμους να τον ακολουθήσουμε».
Κανείς δεν θα πρέπει να σκέφτεται ότι η Boko Haram υπηρετεί τον Θεό, είπε ο Okoh, ειδικά υπό το πρίσμα της απαγωγής των παιδιών.
«Τα παιδιά είναι πολύτιμα στα μάτια του Θεού», είπε. «Και το να πας σε ένα σχολείο και να απαγάγεις παιδιά και να τα οδηγείς στο δάσος και να εκτρέπεις την πορεία του πεπρωμένου τους είναι κάτι που νομίζουμε ότι είναι ενάντια στο Θεό».
Ο Okoh ζήτησε από τους χριστιανούς στην Αμερική και σε άλλες δυτικές χώρες να καταλάβουν τα δεινά της Νιγηρίας και να καλέσουν τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν.
«Οι χριστιανοί στη Δύση πρώτα απ’ όλα πρέπει να ενθαρρύνουν τις δυτικές κυβερνήσεις να δουν την Boko Haram ως μια πολύ θανατηφόρα τρομοκρατική οργάνωση ...», δήλωσε ο Okoh. «Και θα πρέπει επίσης να στηρίξουν την κυβέρνηση της Νιγηρίας με κάθε δυνατό τρόπο, έτσι ώστε η κυβέρνηση να είναι σε θέση να καταπολεμήσει την Boko Haram».
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.