Το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος τάχθηκε απόψε εναντίον της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, καθορίζοντας ουσιαστικά και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, δεδομένου ότι με τις οκτώ έδρες που διαθέτει είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να γύρει την πλάστιγγα προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, που υποστηρίζει το νομοσχέδιο διαθέτει 20 έδρες και το αντιπολιτευόμενο ΑΚΕΛ, που ανακοίνωσε ότι ούτως ή άλλως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, έχει 19 έδρες.
Ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση, το Εκτελεστικό Γραφείου του ΔΗΚΟ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν θα υποστηρίξει το προτεινόμενο νομοσχέδιο εκτός αν γίνουν ουσιαστικές τροποποιήσεις που θα διασφαλίζουν τους μικρούς δανειολήπτες-κάτι που δεν αποδέχθηκε μέχρι τώρα η τρόικα.
Η εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε ότι το κόμμα της κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στον υπουργό Οικονομικών και μάλιστα με τη μεθοδολογία για τον τρόπο που θα μπορούσαν αυτές να εφαρμοστούν, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι κατά τις εκτιμήσεις του ΔΗΚΟ, το νομοσχέδιο είναι κακό και σε περίπτωση που εφαρμοστεί ως έχει, θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα για την οικονομία παρά όσα θα λύσει.
Χαρακτήρισε αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη την άποψη ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα λύσει όλα τα προβλήματα.
Υποστήριξε επίσης ότι με το νομοσχέδιο μεταβάλλεται το ισοζύγιο σε βάρος των δανειζομένων, δίνοντας όλα τα όπλα στα τραπεζικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε εκποιήσεις, χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε δίχτυ προστασίας των δανειοληπτών.
Εξ άλλου, το σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ, που διαθέτει πέντε έδρες, ύστερα από συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να υποβάλει εισηγήσεις για αλλαγές στο νομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ θα πάει στη Βουλή με τρεις συγκεκριμένες εισηγήσεις για τροποποιήσεις και σε περίπτωση που διαμορφωθεί ένα νομοσχέδιο δίκαιο και ισορροπημένο θα το ψηφίσει.
Η πρώτη εισήγηση είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μαζικές εκποιήσεις και γι αυτό επιβάλλεται να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις.
Η δεύτερη εισήγηση προνοεί ασφαλιστικές δικλείδες ότι δεν θα υπάρξει απότομη κατάρρευση των τιμών των ακινήτων και η τρίτη ότι θα απλωθεί δίχτυ προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
ΠΗΓΗ: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΙΚΕΤΟΣ, ANA-MPA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.