Η καθοδική διάσπαση των 1.050 μονάδων από το Γενικό Δείκτη του ΧΑ σηματοδοτεί, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, την αλλαγή της τάσης στην αγορά
Του Δημήτρη Παφίλα
Δυο μήνες ήταν αρκετοί για να περάσει η Αθήνα από την ευφορία στη συντριβή. Στα μέσα Ιουνίου, τα hedge funds κάλυπταν τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, ύψους 8,3 δισ. ευρώ, και ο Γενικός Δείκτης σημείωνε υψηλό στις 1.322,20 μονάδες – ύστερα και από μια βουτιά στο ενδιάμεσο των ευρωεκλογών, στις 19 Μαΐου.
Το ελληνικό χρηματιστήριο, όμως, μοιάζει έντονα κερδοσκοπικό, καθώς από τις 10 Ιουνίου έως την Παρασκευή, όταν έκλεισε στις 1.047 μονάδες, έχασε 20,7%, με κύρια αιτία το φόβο για τα stress tests των τραπεζών.
Οι αγορές, όμως, φοβούνται τις αβεβαιότητες τόσο τις οικονομικές, όσο και τις πολιτικές, που είναι ο χειρότερος εφιάλτης τους.
Όπως θα δούμε, πέραν της βουτιάς των τραπεζών, το άδειασμα στα blue chips δείχνει ότι αλλάζει η τάση κάτω από τις 1.050 μονάδες, όπως υποστηρίζουν όσοι ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση. Με άλλα λόγια, το χρηματιστήριο έχει αρχίσει και αποτιμά κάτι διαφορετικό. Πιθανότατα τις εκλογές, εφόσον φυσικά δεν εξασφαλιστούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν μικρότερη επίδραση στην Αθήνα, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις διεθνείς αγορές που δεν αντιδρούν στα γεγονότα σε Ρωσία-Ουκρανία-Γάζα, απλώς γιατί υπάρχει ακόμα ρευστότητα στις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες.
Τι παίζουν τα hedge funds σήμερα - Δεν συμφωνούν να βάζουν μόνο οι ιδιώτες και οι μέτοχοι τα λεφτά στις τράπεζες
Μετά τις θριαμβευτικές αυξήσεις κεφαλαίου και την έκδοση ομολόγων από τις τράπεζες, και αφού μεσολάβησε και η “αποκαθήλωση” της πορτογαλικής Banco Espirito Santo, οι ξένοι επενδυτές στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια βρίσκονται απέναντι από την ΕΚΤ. Επιδιώκουν η ΕΚΤ να τυπώσει χρήματα, ωστόσο ο Μ. Ντράγκι προτιμά τις αυξήσεις να τις καλύπτουν οι μέτοχοι και οι ιδιώτες. Και αυτό σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει και στις ΗΠΑ, όπου η Fed τυπώνει χρήματα και η οικονομία αντιδρά. Ακόμη και με τη φημολογία για νέες κεφαλαιακές ανάγκες, τα hedge funds άρχισαν να παίζουν το trade, ενώ αρκετά εξήλθαν άτσαλα, σημειώνοντας κακήν-κακώς ζημιές.
Εξάλλου, η ισοτιμία τους ευνοεί, αφού αγόρασαν με το ευρώ στα 1,40 δολάρια, και σήμερα το ευρώ είναι στα 1,33 ευρώ.
Το σύνθημα ήταν “κάτω οι τράπεζες”, έτσι στις ελληνικές τράπεζες έμειναν οι μέτοχοι και τα funds που κάλυψαν τις αυξήσεις (Qatar, Paulson, Fairfax).
Το άδειασμα και στα blue chips
Ένα ακόμη άσχημο σημάδι για τη συνέχεια στο χρηματιστήριο είναι το άδειασμα των Blue Chips. Αφού βρέθηκαν στα χαμηλά στις 19 Μαΐου -όταν ο Δείκτης ήταν στις 1.066 μονάδες– στη συνέχεια κορύφωσαν στις 10 Ιουνίου και έκτοτε επέστρεψαν σε πιο χαμηλές τιμές.
Ο ΟΤΕ, μετά την πρώτη εκλογική Κυριακή βρέθηκε στις 19 Μαΐου στα 9,70 ευρώ. Στη συνέχεια, ανήλθε στα 12,20 ευρώ στις 10 Ιουνίου και τώρα επέτρεψε στα 9,33 ευρώ, έπειτα από τη χθεσινή βουτιά.
Το ίδιο συνέβη και με την ΔΕΗ, η οποία από το χαμηλό των 9,40 ευρώ κορύφωσε στα 12,15 ευρώ και τώρα βρέθηκε στα 10,02 ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ, από το χαμηλό των 10,40 ευρώ στις 19 Μαΐου, κορύφωσε στα 13,60 ευρώ, και σήμερα βρέθηκε στα 11,75 ευρώ. Χαρακτηριστική ήταν και η περίπτωση της Folli Follie, η μετοχή της οποίας από τα 23,01 ευρώ στις 19 Μαΐου βρέθηκε στα 34,40 ευρώ, και την Παρασκευή έπεσε στα 27,51 ευρώ.
Πηγή: Γιατί τα hedge funds πουλάνε τα ελληνικά blue chips - Υπό το φόβο των εκλογών και των stress tests και με “σύμμαχο” την ισοτιμία του ευρώ | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/61595/giati-ta-hedge-funds-poylane-ta-ellinika-blue-chips-ypo-fovo-ton-eklogon-kai-ton#ixzz39y3CwMc9
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.