Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί όπου βρεθεί ο Χαρδούβελης ισχυρίζεται ότι το χρέος είναι διαχειρίσιμο;

Γιατί όπου βρεθεί ο Χαρδούβελης ισχυρίζεται ότι το χρέος είναι διαχειρίσιμο;
Το «παραμύθι» και το σχέδιο δανειστών και κυβέρνησης
«Ή στραβά είναι ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε»
Παρακολουθώντας τις συνεντεύξεις που δίνει σε ξένα μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Οικονομικών, κανείς δεν μπορεί να βγάλει συμπέρασμα ποια είναι επιτέλους η θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Είναι ή δεν είναι βιώσιμο; Είναι ή δεν είναι διαχειρίσιμο; Ποια η διάφορα κατά την κυβέρνηση του "διαχειρίσουμε" και του βιώσιμου χρέους; Και τελικά η περίφημη διαπραγμάτευση που εδώ και μήνες γίνεται αλλά δεν ολοκληρώνεται, περιλαμβάνει ή όχι την ρύθμιση χρέους;
Αυτές οι ερωτήσεις βρίσκονται στο μυαλό των περισσότερων πολιτών, καθώς την ώρα που τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι με τόσο δυσθεώρητο χρέος δεν «βγαίνει» κανένα δημοσιονομικό πρόγραμμα, την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο.
Όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ο υπουργός Οικονομικών διατείνεται ότι δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους η Ελλάδα καθώς όπως υποστηρίζει ο κ. Χαρδούβελης το χρέος είναι πλέον βιώσιμοΕπί της ουσίας ισχυρίζεται πως όχι μόνο δεν χρειάζεται κούρεμα, αλλά έτσι όπως είναι σήμερα, είναι διαχειρίσμο.
Κάτι τέτοιο έρχεται βεβαίως σε πλήρη αναντιστοιχία με την άποψη που έχει το σύνολο των οικονομολόγων αλλά και των πολιτικών, εντός και εκτός Ελλάδας. Ο καθένας αντιλαμβάνεται την κατάσταση μιας χώρας που χρωστά το 180% του ΑΕΠ της. Επίσης, με βάση το δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ, ένας χρέος χαρακτηρίζεται "μη βιώσιμο" αν ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ! Σύμφωνο που οι ίδιες οι χώρες της Ευρώπης βάζουν στην άκρη, γιατί σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε Ισπανία και Ιταλία να προσφύγουν σε μηχανισμό στήριξης. Και η Ευρώπη δεν διαθέτει τόσα χρήματα.
Η κατάσταση στην Ελλάδα συνεχίζει να προβληματίζει, καθώς οι ευρωπαίοι δεν θέλουν να διαγράψουν το ελληνικό χρέος, αφού δεν θέλουν να χάσουν τα χρήματά τους. Η Ελλάδα ακολουθεί πίστα τους δανειστές της, κάνοντας ό,τι της πουν χωρίς καμία διαπραγμάτευση.
Η "λύση" που ίσως μας δώσουν οι δανειστές, είναι αυτό που εχει γραφτεί από την αρχή τους έτους: αποπληρωμή ομολόγων σε περισσότερα χρόνια και μείωση επιτοκίου. Γιατί θα το κάνουν αυτό; Για να μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τα υψηλά τοκοχρεολύσια. Το χρέος δεν θα μειωθεί, απλά θα μετατεθεί για τις επόμενες δεκαετίες, τουλάχιστον μέχρι το 2060.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στείλει ο ΟΔΔΗΧ στη Βουλή το Μάρτιο του 2014, μόνο για το 2015 η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώνει χρεολύσια 16,018 δισ. ευρώ και τόκους 5,878 δισ. ευρώ.
Την περίοδο 2021-24 μόνο θα πρέπει να πληρώσουμε τόκους πάνω από 65 δισ. ευρώ! Εννοείται πως αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να βρεθούν με καμία ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα. Τι θα κάνουν λοιπόν; Θα μειώσουν τα επιτόκια, μιας και η ΕΚΤ μειώνει στο μηδέν τα επιτόκια, κάνοντας το κόστος δανεισμού ακόμα πιο φθηνό, αλλά θα αλλάξουν και τα επιτόκια από κυμαινόμενα σε σταθερά. Μέχρι στιγμής το 78% των δανείων της Ελλάδας δεν έχουν σταθερά επιτόκια.
Με αυτό τον τρόπο να μας πουν ότι το χρέος μειώνεται. Δηλαδή, θα μειώσουν τους τόκους και θα μας βγάλουν ενα νούμερο που θα "αποδεικνύει" οτι το χρέος μειώνεται. Επι της ουσίας ομως δεν θα διαγραφεί κανένα χρέος.


Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/497152/giati-opoy-vrethei-o-hardoyvelis-ishyrizetai-oti-to-hreos-einai-diaheirisimo#ixzz3DsPOEPUo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...