Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Αντίδραση στους Τούρκους για να δούμε αέριο

Αντίδραση στους Τούρκους για να δούμε αέριο

 

October 7, 2014 4:21 am Category: ΓνωμεςΚυπρος Leave a comment
Του Κώστα Βενιζέλου
ΕΑΝ δεν υπάρξει αποφασιστική αντίδραση στους νέους τουρκικούς σχεδιασμούς για να αποτραπεί η υλοποίησή τους, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει το φυσικό της αέριο. Θα καταστεί αιχμάλωτη των τουρκικών επιδιώξεων και θα εξουδετερωθούν τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα.
Αυτό που επιχειρεί η Τουρκία με τη δέσμευση περιοχών νοτίως της Κύπρου για διενεργήσει έρευνες το «Μπαρμπαρός», συνιστά νέα φάση της εισβολής του 1974, αυτή τη φορά στη θάλασσα της χώρας μας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα βρίσκεται στο έλεος της Τουρκίας, των διαθέσεων και σχεδιασμών της και θα περιοριστεί στην παρηγοριά της θεωρητικής στήριξης των λεγόμενων στρατηγικών μας εταίρων.
Το παιχνίδι έχει χοντρύνει από πλευράς της Τουρκίας και οι επιλογές της Λευκωσίας είναι περιορισμένες. Το δίλημμα είναι μεταξύ της επιλογής της προσαρμογής στα νέα τετελεσμένα που επιχειρεί να επιβάλλει η Άγκυρα ή στην αντίδραση στις μεθοδεύσεις αυτές με τρόπο που θα δημιουργεί κόστος στην Τουρκία. Πρωτίστως η αντίδραση θα πρέπει να «σπάζει» τους τουρκικούς σχεδιασμούς.
Στην προσπάθεια δημιουργίας κρίσης η απάντηση είναι πρόκληση «ελεγχόμενης κρίσης». Και δεν σημαίνει τούτο πόλεμο, αλλά πολιτική κρίση που θα προκαλεί κόστος και στην Τουρκία και σε τρίτους, ώστε να ενεργοποιηθούν και αυτοί αποτρεπτικά. Η διακοπή των συνομιλιών, γιαπαράδειγμα, δεν επηρεάζουν αρνητικά τους Τούρκους.
Όμως, δεν μπορεί να συνεχίζονται διαπραγματεύσεις την ώρα που το «Μπαρμπάρος» θα κόβει βόλτες στα ανοικτά της Λεμεσού. Κόστος, όχι άμεσο, θα έχει η Άγκυρα εάν παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Κόστος θα μπορεί να προκαλέσει και η Αθήνα, εάν το επιθυμεί, με κινήσεις ή σοβαρές προειδοποιήσεις που θα παραπέμπουν στη λογική του ισοδύναμου τετελεσμένου. Κόστος, επίσης, μπορεί να έχει και το κατοχικό καθεστώς, με κάποια μέτρα που θα μπορούν να ληφθούν και να τα αισθανθεί.
Είναι σαφές ότι εάν περάσουν αυτή τη φορά οι μεθοδεύσεις των Ερντογάν- Νταβούτογλου, η Τουρκία θα πετύχει από τώρα αυτό που επιδίωκε με μια συμφωνία στο Κυπριακό, να διοικεί το βόρειο μέρος του νησιού και να ελέγχει το νότιο. Κοντολογίς, θα κυριαρχεί σε ολόκληρο το νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...