Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

88 χρόνια Φωστήρας Ταύρου !!!

 

88 χρόνια Φωστήρας Ταύρου !!!
Σαν σήμερα…12/12 το 1926 στην γειτονιά του Ταύρου ιδρύθηκε από τους κάτοικους της περιοχής και μικρασιάτες πρόσφυγες, μια ομάδα ονόματι Φωστήρας.

Ακριβώς έναν χρόνο ίδρυσης κλείνει σήμερα η Φωστήρας Ταύρου που πρώτος του αντίπαλος σε αγώνα ήταν ο Ατρόμητος Ναπολέως (τωρινός Εξαρχείων) που έληξε 2-2 στις 30 Ιανουαρίου του 1927.
Τα χρώματα του συλλόγου είναι τα χρώματα του Βυζαντίου… Κίτρινο και μαύρο…και έμβλημα έναν φοίνικα, που το 1967 καταργήθηκε γιατί το σύνδεσαν με την χούντα.


Η ομάδα στην αρχή δεν είχε διοίκηση.Διοίκηση ήταν οι παίκτες. Πρώτος πρόεδρος ΤΟΥ συλλόγου διετέλεσε ο Χαρ. Βαφειάδης από το 1927 ως τον Ιανουάριο του 1930. Επί των ημερών του ο σύλλογος έγινε μέλος της Ε.Π.Σ. Αθηνώνκαι τη σεζόν 1930-31 συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα Αθηνών. Την εποχή αυτή είχε περίπου 150 μέλη.
Από τότε μέχρι σήμερα…ο Φωστήρας Ταύρου έχει γράψει την δική του ιστορία στο βιβλίο του ποδοσφαίρου…
Πάμε να δούμε την ιστορία του συλλόγου όπως μας την παρουσίαζει η Βικιπαίδεια.

ΟΑθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Φωστήριδρύθηκε το1926στην τότε περιοχή των Νέων Σφαγείων - περιοχή όπου είχε κατασκευάσει σφαγεία ο Εμμανουήλ Μπενάκης - στον κατοπινόΔήμο Ταύρου, από τους κατοίκους της περιοχής, που ήταν στην πλειοψηφία τουςμικρασιάτεςπρόσφυγες. ΗΠ.Α.Ε. Φωστήραγωνίζεται στηΦούτμπολ Λιγκ.


Το 1926 νεαροί ποδοσφαιρόφιλοι πρόσφυγες της περιοχής των Νέων Σφαγείων αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα ποδοσφαιρικό σωματείο. Μεταξύ άλλων ήταν οι: Γ. Βάβουλας, Θ. Βαφειάδης, Χ. Βαφειάδης, Ι. Μαυρόπουλος, Κ. Μαυρόπουλος, Παναγ.Παπαδόπουλος, Γ. Αξαρλής, Στ. Μοσχίδης, Χρ. Χατζόπουλος, Γ. Ζαρίφης κ.ά. Γενικός αρχηγός και κινητήριος μοχλός του συλλόγου υπήρξε ο Γ. Βάβουλας, στον οποίο οφείλεται η ραγδαία ανάπτυξή του και η καθιερώσή του ως βασικού αθλητικού σωματείου της συνοικίας. Εμπνευστής του ονόματος της ομάδας ήταν Χρ. Χατζόπουλος από τηνΚωνσταντινούπολη.

Ίσως εμπνεύστηκε το όνομα, από την ομώνυμη ομάδα Φωστήρ που υπήρχε στην Πόλη τη σεζόν 1923-24.[1]Χρώματα του συλλόγου ορίστηκαν τοκίτρινοκαι τομαύρο, που ήταν τα χρώματα τουΒυζαντίου. Αρχικό έμβλημα του συλλόγου ήταν οφοίνικαςπου αργότερα καταργήθηκε, διότι συνδέθηκε με τη χούντα του 1967.
Ο πρώτος αγώνας του συλλόγου που αναφέρεται έγινε στις 30 Ιανουαρίου 1927 με αντίπαλο τον Ατρόμητο Νεαπόλεως (Εξαρχείων) και έληξε 2-2. Αναφέρεται σχετικά:
"Εις το παρά τα Σφαγεία γήπεδον συνηντήθησαν αι ομάδες Ατρόμητος (Νεαπόλεως) και Φωστήρ (Σφαγείων). Μετά ένα ωραίον αγώνα ανεδείχθησαν ισόπαλοι με τέρματα 2-2. Εκ του Ατρομήτου διεκρίθησαν οι παίκται: κ. Τζονάκης, Καμπουρόπουλος, Γ. Αγγελάτος και Α. Μελανίτης εκ δε του Φωστήρος οι Βάφουλας και Μαρκόπουλος."[2]
Ομάδα του Φωστήρα (εφ. «Βραδυνή», 23/07/1930) πριν την αναγνώρισή του από τοΠρωτοδικείοΑθηνών το 1930.
Αρχικά δεν υπήρχε Δ.Σ., οι παίκτες αποτελούσαν και τη διοίκηση. Αργότερα δημιουργήθηκε Δ.Σ. και πρώτος πρόεδρος διετέλεσε ο Χαρ. Βαφειάδης από το 1927 ως τον Ιανουάριο του 1930. Επί των ημερών του ο σύλλογος έγινε μέλος τηςΕ.Π.Σ. Αθηνώνκαι τη σεζόν 1930-31 συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα Αθηνών. Την εποχή αυτή είχε περίπου 150 μέλη. Τον Βαφειάδη διαδέχτηκε στην προεδρία του συλλόγου ο Φ. Κατσίνας.

Ως το 1930 έδινε μόνο φιλικά παιχνίδια. Την πρώτη ομάδα του Φωστήρα, η οποία διατηρήθηκε σχεδόν η ίδια ως το 1930, αποτέλεσαν οι ποδοσφαιριστές: Σ. Λαδονικόλας, Ζαρίδης, Ι. Μαυρόπουλος, Οδ. Χριστοφίδης, Θ. Βαφειάδης, Γ. Αξαρλής, Σ. Ξανθόπουλος, Π. Παπαδόπουλος, Σ. Μοσχίδης, Θ. Βαφειάδης, Χαλβάς, Σαριγκούλης, Σ. Διαμαντόπουλος, Κ. Μαυρόπουλος, Γ. Περιβολαράκης.[3]Το 1930 είχε προπονητή τον Πασχαλίδη.

Η ομάδα αυτή σταδιακά δημιούργησε σπουδαία φήμη καθώς ως το 1930 παρέμεινε αήττητη σε αγώνες με ανεπίσημους συλλόγους. Άρχισε να προσκαλείται και σε κοντινές περιοχές, όπως στηΧαλκίδα(όπου νίκησε τον πρωταθλητή της πόληςΟλυμπιακόμε 4-3), στηΣαλαμίνα(όπου συνέτριψε την τοπική Ένωση Σαλαμίνας με 5-0) κ.ά. Το 1928 τερμάτισε στη 2η θέση σε τουρνουά ανεξαρτήτων μεταξύ 24 σωματείων. Ως το καλοκαίρι του 1930 που εντάχθηκε στην ΕΠΣΑ είχε πετύχει 32 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόνο μία ήττα και είχε διαφορά 119-26 γκολ. Σε ορισμένες νίκες του πέτυχε εντυπωσιακά σκόρ, όπως με: Δόξα Κουκακίου 6-0, Εθνικό Κολωνού 6-3, Ακρίτες Δραπετσώνας 4-0, Πέρα Κλουμπ 5-0, Νίκη Πλάκας 6-3,Ένωση Πετραλώνων3-0,Ένωση Χαλκηδόνας4-1,Β΄ Απόλλωνα Αθηνών3-1,Ένωση Νεαπόλεως10-0, Ένωση Φιλαδέλφειας 5-0, Ένωση Θησείου 4-0,Νέος Αστήρ Περιστερίου3-0 κλπ.
ΗΑθλητική Ένωση Νέων Σφαγείων: Βασικός ανταγωνιστής του Φωστήρα στη συνοικία ήταν η "Αθλητική Ένωση Νέων Ν. Σφαγείων" (Α.Ε.Ν.), από την οποία γνώρισε την πρώτη του ήττα το 1930 με 1-2, δεδομένου ότι ως τότε ήταν αήττητος. Η Α.Ε.Ν. ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1929 από τους αδερφούς Στέφανο, Νικόλαο και Παναγή Κρυσταλλίδη, τον Αντ. Αντωνιάδη και τον Ελευθ. Ιατρέλλη. Αμέσως δημιούργησε δικό της γήπεδο κανονικών διαστάσεων και άρχισε να δίνει αγώνες με άλλα ανεπίσημα σωματεία. Τη σεζόν 1929-30 πέτυχε 10 νίκες, 6 ισοπαλίες και 3 ήττες. Πιο εντυπωσιακή ήταν η νίκη της επί του Φωστήρα που ήταν αήττητος επί τρία χρόνια. Στη βασική ομάδα της ΑΕΝ αγωνίζονταν οι Γ. Ζαρίφης (τερμ.), Κ. Μπακετατζής, Αλ. Καλαφάτης (οπισθ.), Ν. Λαζαράτος, Αντ. Πουλούδης, Ευάγγ. Φουρνάκης (μέσοι), Μ. Κρυσταλλίδης, Ν. Ελευθεριάδης, Ν. Βουτσάς, Ι. Σεραφειμίδης, Στυλ. Θράβαλος (κυνηγοί).[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...