Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Πουλάνε κλεμμένες ελληνικές εικόνες σε γκαλερί της Ευρώπης – Τι γίνεται με τις εικόνες από τις Εκκλησίες της Σαμαρίνας;

Πουλάνε κλεμμένες ελληνικές εικόνες σε γκαλερί της Ευρώπης – Τι γίνεται με τις εικόνες από τις Εκκλησίες της Σαμαρίνας;
Θρησκευτικά κειμήλια της Ηπείρου εντοπίστηκαν να πωλούνται πρόσφατα σε γκαλερί στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, μετά την αποκάλυψη ότι κλεμμένες εικόνες από τα μοναστήρια και τους ιερούς ναούς πωλούνταν σε γκαλερί του Άμστερνταμ και του Λονδίνου.
Η αποκάλυψη έγινε ύστερα από τηλεφώνημα που δέχθηκε η Περιφέρεια Ηπείρου, λόγω ανάρτησης φωτογραφιών των κλεμμένων εικόνων από μοναστήρια και ιερούς ναούς, στην επίσημη ιστοσελίδα της γκαλερί.
Μάλιστα, ορισμένα κειμήλια φέρεται να αγοράστηκαν από κάποιον Ρώσο, ο οποίος τα δώρισε σε εκκλησία της πατρίδας του.
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης κάνει λόγο για περίπου 600 κειμήλια τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή αρχαιοκάπηλων, τα οποία και ανάρτησε στην ιστοσελίδα της περιφέρειας , ώστε όποιος τα αναγνωρίζει να ενημερώνει της αρχές.
Το μπαράζ της «ιερής λεηλασίας» ειδικά στα χωριά του Ζαγορίου, έγινε την τετραετία 2006-2010 και οι αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκάπηλων, με δομή και συγκεκριμένες ομάδες, οι οποίες αναλαμβάνουν την αρπαγή, τη μεταφορά και την προώθηση των κειμηλίων στο εξωτερικό.
Ενδεικτικά, από την ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μακρίνο, άγνωστοι, το 2007, αφαίρεσαν εικόνες, βημόθυρα, ακόμη και λειψανοθήκες. Τον Φεβρουάριο του 2008, στόχος αρχαιοκαπήλων έγινε ο ιερός ναός Γενεσίου Θεοτόκου στους Δραμεσιούς, από όπου αφαιρέθηκαν το τέμπλο, εικόνες και σταυροί. Τον Οκτώβριο του 2009, εκλάπησαν εικόνες από τον ιερό ναό Αγίου Τρύφωνα, στο Βίκο Ζαγορίου. Τον Δεκέμβριο του 2009, από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουκουλίου, πέρασαν στα χέρια ιερόσυλων εξαπτέρυγα, εικόνες και βημόθυρα. Το 2011, εκλάπησαν εικόνες από τον Προφήτη Ηλία στο Δεσποτικό.
Το εγχείρημα της ανάρτησης των εικόνων και των κειμηλίων στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας έχει φέρει αποτέλεσμα, όπως εξηγεί ο κ. Καχριμάνης.
«Το 2010, εντοπίστηκε μία εικόνα που ήταν κλεμμένη από ιερό ναό στο Κουκούλι. Στη συνέχεια, το 2011, μας ενημέρωσαν ότι σε γκαλερί στο Λονδίνο, πωλείται μία εικόνα από την Καλωτά, μετά βρήκαμε και άλλες. Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης της γκαλερί στο Λονδίνο είχε 50- 60 εικόνες. Μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, την υπόθεση ανέλαβε η ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο και, σε συνεργασία με τη Σκότλαντ Γιάρντ, έκανε σπουδαία δουλειά. Ήδη, από αυτές τις εικόνες γύρισαν πίσω 18. Στη συνέχεια, μας ειδοποίησαν ότι εντόπισαν ακόμη δυο εικόνες, σε γκαλερί της Ολλανδίας, στο Άμστερνταμ. Εκεί, πωλούνταν, συνολικά, 19 κλεμμένες εικόνες από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι» είπε χαρακτηριστικά.
Η ογκώδης δικογραφία, που σχηματίστηκε ύστερα από πολυετείς έρευνες των αρμόδιων Αρχών σχετικά με τη λεηλασία στα μοναστήρια και ναούς της Ηπείρου, βρίσκεται στα χέρια ανακριτή.
Να σημειώσουμε  ότι  πέρυσι είχαν κλαπεί από Εκκλησίες της Σαμαρίνας εικόνες μεγάλης αρχαιολογικής και θρησκευτικής αξίας οι οποίες  βρέθηκαν σε αντίστοιχες γκαλερί του Λονδίνου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...