«27 ολόκληρα χρόνια φτιάχνω αυτή τη συνταγή… Τα χρόνια έχουν περάσει, η γεύση και η αξία του όμως ποτέ!»
Γωγώ Γρηγοριάδου, Σαλαμίνα
(http://nostimessyntagesthsgwgws.blogspot.gr/)

ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό φύλλο κρούστας (κατά προτίμηση από εργαστήριο ζαχαροπλαστικής)
- 1 κιλό και 200 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 800 γρ καρυδόψιχα
- 1 κιλό φρέσκο βούτυρο
- 7 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 κουταλάκια (κοφτά) γαρίφαλο
- 5 κουταλάκια κανέλα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 3½ κιλά ζάχαρη
- 3 λίτρα νερό
- 2 βαζάκια γλυκόζη των 400 γρ. το καθένα
- 3 βανίλιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Κόβουμε στο μούλτι λίγα-λίγα τα καρύδια, τα βάζουμε σε λεκανίτσα και
προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, τις τρεις κουταλιές ζάχαρη, την κανέλα,
το γαρίφαλο και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.

2. Παίρνουμε δύο φύλλα κρούστας, τα απλώνουμε στο τραπέζι και κατά μήκος, πάνω στην επιφάνεια των φύλλων, απλώνουμε ποσότητα φύλλου κανταϊφιού, καλά ξασμένου, γύρω στα 120 γραμμάρια (υπολογίστε να καλύπτει όλο το μήκος των φύλλων κρούστας). Κατόπιν, με κουτάλι της σούπας, παίρνουμε ποσότητες γέμισης και τις απλώνουμε κατά μήκος, πάνω στο κανταΐφι (τέσσερις-πέντε κουταλιές περίπου). Με τα δύο μας χέρια, τυλίγουμε σφιχτά και με προσοχή –για να μην μας ανοίξει ή σχιστεί- το ρολό και έπειτα κόβουμε κομμάτια κάθετα με το ρολό, μεγέθους περίπου τριών δαχτύλων, τα οποία τοποθετούμε σε σχήμα κυκλικό όρθια στο ταψί. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να κλείσει ο κύκλος στο ταψί. Αφού ζεστάνουμε το βούτυρο στη κατσαρόλα, βουτυρώνουμε με πινελάκι όλα τα κομμάτια. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα και όταν είναι έτοιμος ψήνουμε το κανταΐφι περίπου για 60 λεπτά έως ότου το γλυκό πάρει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.

3. Μέχρι να ψηθεί το κανταΐφι, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τρία λίτρα νερό, τριάμισι κιλά ζάχαρη, ανακατεύουμε και μόλις ζεσταθεί το μείγμα προσθέτουμε τη γλυκόζη και τις βανίλιες, αφήνοντας κατόπιν το σιρόπι να δέσει.

4. Αφήνουμε το κανταΐφι να μισοκρυώσει και τότε ξεκινάμε να το σιροπιάζουμε. Μην φοβηθείτε αν δείτε το σιρόπι να πλημμυρίζει μέχρι πάνω το γλυκό.. Σταματάτε για λίγο, θα το απορροφήσει και μετά συνεχίζετε το σιρόπιασμα. Όταν πλέον τελειώσετε, αφήνετε το γλυκό στο ταψί για μια ολόκληρη μέρα και μετά μπορείτε να το βάλετε σε πιατέλα ή ακόμα και σε τάπερ. Διατηρείται για αρκετό χρονικό διάστημα. Καλή επιτυχία!

Χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά
Μερίδες: 90+ κομμάτια

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ – ΚΕΡΔΙΣΕ 50€!
Θέλεις να μοιραστείς τα μυστικά της κουζίνας σου; Γνωρίζεις κάποια παλιά συνταγή ή έμαθες για κάποια καινούρια; Στείλε μας με email (steiletisintagisou@gmail.com) ή ταχυδρομικά (Κηφισίας 189, 2ος όροφος, Τ.Κ. 15124, Μαρούσι Αττικής) συνταγές απλών φαγητών που ετοιμάζεις για την οικογένεια, τους φίλους ή τον/την αγαπημένη σου και μπορεί να κερδίσεις 50€! Μάθε περισσότερες λεπτομέρειες στη σελίδα 61 και γίνε ο Σεφ της κουζίνας μας!