Δημοσίευμα WSJ: Επιταχύνουν την προεδρική εκλογή στην Ελλάδα αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων
Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
Αίσθηση προκαλεί το δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο επισπεύδεται η προεδρική εκλογή για αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, εφ' όσον δεν βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα δύο στελέχη από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ (σ.σ που δεν κατονομάζονται) τόνισαν ότι είναι πολύ πιθανό η εκλογή νέου Προέδρου να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ξεπεράσει το αδιέξοδο των τελευταίων ημερών με τους διεθνείς πιστωτές της για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας και το μέλλον αυτής.
“Εξετάζουμε τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων”, δήλωσε χαρακτηριστικά στην WSJ ανώτερος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. “Είμαστε σε φαύλο κύκλο. Εφ'όσον υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα, οι δανειστές μας θα απαιτήσουν ακόμη σκληρότερα μέτρα” και τόνισε ότι “όσο σκληρότερα είναι τα μέτρα που ζητούν τόσο μεγαλύτερη είναι και η πολιτική αβεβαιότητα της χώρας”.
Από την πλευρά του, ανώτατος αξιωματούχος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει στην WSJ “Η διεξαγωγή της εκλογής Προέδρου νωρίτερα θα διευκολύνει τη διαδικασία. Θα παράσχει στις αγορές και τους επενδυτές περισσότερη σαφήνεια”.
Έως το Μάρτιο, όπως σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα, η Ελλάδα πρέπει να έχει εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ) με πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών από τους συνολικά 300 της Βουλής. Ωστόσο, συνεχίζει το άρθρο, η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό των ψήφων αυτών και σε περίπτωση που αποτύχει να συγκεντρώσει την υποστήριξη των μικρότερων κομμάτων αλλά και των ανεξάρτητων βουλευτών, θα αναγκαστεί να προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι θα άρχιζε τη διαδικασία για την εκλογή του νέου ΠτΔ λίγο πριν τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπούλια η οποία λήγει στις αρχές του Μαρτίου του 2015. Αυτό σήμαινε ότι η ψηφοφορία θα διεξαγόταν προς τα τέλη του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα (ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΕ) μένουν στάσιμες προτρέπουν την Ελλάδα να εξετάσει ενδεχόμενη αλλαγή της στάσης της.
Τέλος, η WSJ σημειώνει ότι το γεγονός ότι ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα αυξάνονται τις πιθανότητες να μην ολοκληρωθεί εγκαίρως η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος και η Ελλάδα να μην μπορεί να μεταπηδήσει σε νέα πιστωτική γραμμή ενώ ίσως χρειαστεί να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με την ελληνική κυβέρνηση να προτείνει επιπλέον αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών τη στιγμή που οι δανειστές πιέζουν για περισσότερη λιτότητα. Σύμφωνα μάλιστα με μερικούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι διεθνείς πιστωτές εξετάζουν να επεκταθεί πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έως και 6 μήνες. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι οι πιστωτές έχουν σκόπιμα μεγάλες απαιτήσεις προκειμένου να επεκταθεί το τρέχον πρόγραμμα μέχρι το Μάρτιο.
Πηγή: WSJ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.